Kohti järjestelmällisempää elämää: 30 päivän siisteyshaaste


Jos horoskooppimerkkiäni neitsyttä olisi uskominen, pitäisi minun olla luonnostaan järjestelmällinen ja pikkutarkka siivousintoilija. Vaikka pystynkin samaistumaan aika moneen muuhun tähtimerkkiini liitettävään ominaisuuteen, ei tuo yksi kohta kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Jostain syystä en vain kerta kaikkiaan tahdo onnistua pitämään järjestystä yllä ja olen ollut tällainen niin kauan kuin jaksan muistaa. Esimerkiksi lapsuudestani muistan, kuinka veljeni huone oli aina täydellisessä tiptop-kunnossa ja omani muistutti lähinnä pyörremyrskyn alle jäänyttä kaaosta. Tiedän kyllä teoriassa kaikki ne niksit, millä siisteyttä saisi ylläpidettyä: pitäisi aina laittaa tavarat saman tien takaisin omille paikoilleen (ja kaikilla tavaroilla pitäisi olla se oma paikka), siivota koko ajan mennessään jotain pientä ja mitä näitä nyt on. Silti, kerta toisensa jälkeen käy niin, että innostuksissani teen suursiivouksen ja koti huokuu harmoniaa, mutta eipä aikaakaan kun kaaos on taas valloillaan. 

Mun ongelma on nimenomaan se, että en onnistu pitämään paikkoja ja tavaroita järjestyksessä. En siis puhu siitä, että meillä olisi likaista, mutta hyvin usein sellaista vähän sekaista: vaatteita hujan hajan ympäriinsä, keittiön tasoille kasaantuu vuori epämääräistä tavaraa ja näkisittepä työpöytäni... Ei ehkä edes mennä nyt siihen. Kamil on tässä asiassa täysin vastakohtani ja hän on meistä se, joka parhaansa mukaan koittaa ylläpitää järjestystä, jonka minä pian jo tuhoan tietämättä edes miten siinä taas niin kävi. Mua tavallaan jopa vähän hävettää kirjoittaa tätä postausta, koska tuntuu että hyvän äidin pitäisi olla myös sellainen täydellinen kodinhengetär ja mä vain en ole sitä. Eikä meillä nyt oikeasti ihan koko ajan ole kaaos, mutta omalla kohdallani siinä järjestyksessä pysyminen vain vaatii aika isoja ponnisteluja ja haluaisin muuttua sellaiseksi, että se tulisi enemmän rutiininomaisesti ja luonnostaan.


Mä en oikeasti edes tykkää elää sekasotkussa ja aina tasaisin väliajoin kyllästyn tähän "ominaisuuteeni" totaalisesti ja päätän tehdä asialle jotain. Vielä tähän 28 ikävuoteen mennessä en kuitenkaan ole onnistunut tekemään pysyvää muutosta, mutta nyt aion taas yrittää. Selasin eräs ilta Pinterestia ja törmäsin siellä 30 päivän "siisteyshaasteeseen" ja päätin aloittaa sellaisen itsekin. Muokkasin haasteesta meidän perheelle sopivan version: otin siis pois jotain mielestäni meille epäolennaisia kohtia (kuten perhekokousten pitämisen) ja korvasin tilalle asioita, jotka meille sopii paremmin. Monet kohdat otin toki mukaan ihan sellaisenaankin, sillä luulen että haasteen suunnittelijalla on jokin ajatus sen toimivuudesta. Tämän haasteen tarkoituksena on ensinnäkin saada koti sellaiseen kuntoon, että sen siistinä pitäminen jatkossakin olisi helpompaa ja lisäksi ottaa tiettyjä rutiineja osaksi arkea. Kuukausi vaihtui sopivasti sunnuntaina ja pääsimme aloittamaan haasteen. 


Meidän "päivittäiseen seiskaan" valittiin alustavasti seuraavat asiat. Osa on sellaisia, joita tehdäänkin hyvin jo nyt mutta nyt on kaikki ainakin paperilla ylhäällä. Näillä siis aloitetaan ja haasteen edetessä katsotaan, osoittautuvatko juuri nämä seitsemän kohtaa toimiviksi vai pitäisikö jotakin muuttaa.
 • 1. Sänkyjen petaaminen heti herättyä
 • 2. Kylppärin pikapuhdistus (wc-pönttö, lavuaari...)
 • 3. Keittiön pöytä siisti ennen nukkumaanmenoa (meillä pöydälle kasaantuu yleensä hirveästi kaikkea päivän mittaan, mm. mainoksia ja Lukan piirustusjuttuja)
 • 4. Keittiön tasot puhtaat ja järjestyksessä ennen nukkumaanmenoa (eli ei esim. jätetä kuppeja yms. tasoille eikä muutenkaan mitään epämääräistä tavararöykkiötä, vaan kaikki omille paikoilleen)
 • 5. Päivän aikana pitkin asuntoa lojumaan jääneet vaatteet joko pyykkiin tai omalle paikalleen
 • 6. Astianpesukoneen ja/tai pyykinpesukoneen laittaminen valmiiksi aamua varten
 • 7. Viikkokalenterin tsekkaaminen



Ostin Stockannilta tällaisen "weekly planner" - setin, johon kirjataan aina sunnuntai-iltaisin seuraavan viikon ruokalistat ja to do - lista. Siitä on helppo sitten seurata, mitä viikon aikana pitäisi saada tehtyä ja laittaa rasti ruutuun, kun homma on suoritettu. Tällä ensimmäisellä viikolla meidän to do - listalla on mm. lasten päiväkotihakemuksen tekeminen, verotoimistoon soittaminen, yhden paketin vieminen postiin sekä Taikan soseiden tekeminen. Viikottainen ruokalista meillä on ollut käytössä jo pitkään aikaisemminkin, mutta nyt sen saa vähän selkeämmin esille tähän samaan. Itse vihaan ruoanlaittoa sekä ruokien miettimistä, joten tämä helpottaa todella paljon mun arkea, kun ei joka päivä tarvitse miettiä mitä tänään syötäisiin, vaan se ajatustyö tehdään kerran viikossa. Lisäksi me pyritään tekemään melkein aina toinen päivän ruuista niin, että siitä riittää sitten mulle ja Lukalle seuraavaksi päiväksi, kun Kamil on töissä. Ei nimittäin todellakaan kiinnosta kokata joka päivä kahta ruokaa...

"Punch listille" en nyt keksinyt järkevää suomenkielistä sanaa, mutta kyseessä on siis to do - lista kaikista kotiin liittyvistä tekemättömistä hommista. Ideana on käydä koti läpi huone kerrallaan ja kirjoittaa ylös kaikki asiat, jotka odottavat tekemistään: puuttuuko jostain huoneesta lamppu, odottaako jokin taulu seinälle pääsyään jo toista kuukautta tai pitäisikö se yksi keittiöntuoli vihdoinkin maalata? Meidän listalle tuli näin alkuun esimerkiksi seuraavia asioita: toisen lampun hommaaninen Lukan huoneeseen, peilin kiinnittäminen tuulikaapin seinään ja uusien koukkujen hankkiminen kylpyhuoneeseen. Laitoin listalle pari muutakin ikuisuusprojektia, kuten valokuvien teettämisen vihdoin ja viimein! Ollaan viimeksi tilattu valokuvia melkein kaksi vuotta sitten...


Jonkun mielestä tällainen haaste voi olla typerä, mutta mulle se sopii. Olen jokseenkin kilpailuhenkinen ja tällainen haaste motivoi, koska en halua "hävitä" - edes itselleni. Lisäksi mulle toimii se, että näen suunnitelman konkreettisesti, tiedän mitä kulloinkin pitää tehdä ja voin vetää rastin ruutuun, kun homma on valmis. Mä toivon, että tämän haasteen myötä saisin vihdoin otettua tietyt toimintatavat osaksi perusarkea - esimerkiksi että juuri nuo päivittäiset seitsemän asiaa tulisi tehtyä rutiininomaisesti joka päivä sen kummemmin asiaa miettimättä. Mitä siivoamiseen tulee, mulla on siihen vähän turhan huoleton mañana-asenne tyyliin "miksi tehdä tänään jotain minkä voi tehdä ylihuomenna", mutta haluaisin todellakin oppia siitä eroon. Ideaali olisi, että pitäisi aina paikat siinä kunnossa, ettei sitä kaaosta pääsisi edes syntymään. Ja että tekisi joka päivä vähän jotakin, sen sijaan että sitten yhtenä päivänä joutuu tehdä täyssiivouksen, kun kaaos alkaa olla jo käsillä. Tätä tietenkin helpottaa se, että ollaan jo aiemmin konmaritettu pariinkin otteeseen meidän tavaroita (mitä vähemmän tavaraa on, sitä helpompaa ne on pitää järjestyksessä) ja tuntuu, että edelleenkin voisi pientä karsimista tehdä. 

Varsinkin nyt kun lapsia on kaksi, olen usein niin väsynyt, ettei siivoaminen ole ensimmäisenä mielessä kun lapset vihdoin on saatu illalla nukkumaan. Liian helposti tulee sitten vain rojahdettua sohvalle, vaikka pitäisi ensin vain pyhittää vaikka se kymmenen minuuttia siihen, että laittaa paikat kuntoon ja sitten voi oikeasti hyvällä omatunnolla ottaa rennosti. Vaikka olenkin vähän tällainen boheemi, niin huomaan kyllä erittäin selkeästi sen, että siistissä kodissa on paljon parempi ja rauhallisempi olla, kuin täydessä kaaoksessa. Onneksi Kamil lähti innokkaasti mukaan tähän projektiin, joten mun ei tarvitse tehdä kaikkea yksin ja saan tältä siistimmältä puoliskoltani tukea haasteen edistymiseen. Luulen, että mieskin olisi mielissään, jos oppisin hiukan järjestelmällisemmäksi ihmiseksi! Kuitenkin tämä on ennen kaikkea mun henkilökohtainen haaste ja kasvunpaikka itselleni. Katsotaan, mitä siitä tulee! Toivon, että tämä toimisi sellaisena hyvänä starttina siihen järjestelmällisempään elämään ja tämän avulla koti pysyisi helpommin siistinä jatkossakin, ilman niin kauheaa ponnistelua.


Kohtalotovereita?

Retrokuvat: Pixabay.com

xoxo Nelli

7 kommenttia

 1. Mulla on taas ihan päinvastoin. Oon tänä vuonna ottanu tavoitteekseni vähentää siivoamista. Saatoin imuroida 3-4 kertaa päivässä, kerätä jatkuvasti leluja ja piirrustusvälineitä pois, keittiössä ei saanut ruokailuaikojen ulkopuolella olla lusikan lusikkaa lojumassa ja vessan ja kylpyhuoneen piti olla joka päivä hohtavan puhdas ja pyykitön. Tajusin vuosi sitten, että mulla menee ihan liikaa perheen yhteisestä ajasta siivoamiseen ja se aiheutti mulle koko ajan alitajuntaisesti huonoa omaatuntoa. Nyt imuroin muutamana päivänä viikossa ja lelut/muut leikit siivotaan leikin vaihtuessa. Keittiö on mulle vieläkin vaikea pala, ja kylppärit, mutta aika rennolla otteella mennään jo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan positiivinen ongelma, mutta varmasti siihen siivoamiseen saa kulumaan tosi paljon aikaa joka on pois kaikesta muusta. Pitäis löytää sellainen kultainen keskitie :)

   Poista
  2. Ja siis mulla ei ole ongelma esim. imuroimisen ja paikkojen puhtaana pitämisen kanssa, koska en tietenkään pidä siitä että on likaista, vaan ongelma on se tavaroiden järjestyksessä pitäminen :D

   Poista
 2. Oon aina (aiemmin) ollut tosi järjestelmällinen ja tykännyt, että ois siistiä joka puolella, mutta.. Ei vaan jaksa/kerkeä/viitsi/ole tällä hetkellä korkeimmalla mun priorisointilistalla :D Pitäis. Meillä on sellainen pohjaratkaisu, että eteisestä tulee helposti ihan pommi, ei tarvii montaa minuuttia sen sotkemiseen.
  Tuo on kyllä kiva tuo weekly planner!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo lapset vie kohtuu paljon aikaa ja energiaa, mikä on kyllä ainakin omalla kohdallani sit pois siitä siivoamisesta... Kun ei vaan usein jaksa :D

   Poista
 3. Meillä taasen mies on juurikin sellainen, että innostuu pariksi päiväksi tuosta iltaisesta pikasiivouksesta ja kyllästyy sitten, jolloin jää mun harteille kaikki. Tällä hetkellä olen meidän perheessä se mäkättävä akka, joka huitoo lusikalla miestä otsaan kun ei osaa edes toimistostaan raahata astioita keittiöön saakka, vaan mun täytyisi mukamas siivota aikuisen ihmisen sotkut. Huoh! Tämä haaste kyllä lähtee meilläkin käyttöön, jospa tuo miehen rotjake tuosta asennoituisi edes hieman. :)

  VastaaPoista
 4. Tää on niin hyvä! Olen itsekin ajatellut jissain vaiheessa tehdä lukujärjestyksen viikoksi kerrallaan. Joka päivä joku pikkuhomma. Kun niitä puolipitoisia vaatteita lojuu joka paikassa, ja paperipinoja kasvaa joka pöydälle... Muuten kyllä tykkään esim. imuroida, kun saan omaa aikaa, mutta se on kyllä minun paheeni, etten laita tavaroita takaisin omille paikoille tai keksi niille niitä omia paikkoja.

  VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.