Vauvan iltarutiinit

Kaupallinen yhteistyö Jolien ja Mammalandia kanssa.


Me ollaan oltu siinä mielessä onnekkaita vanhempia, että meidän molemmat lapset ovat pienestä pitäen nukkuneet pääsääntöisesti yönsä hyvin. Tietenkin aina välillä mukaan on mahtunut milloin mitäkin hulinakausia, jolloin yötkin ovat hetkellisesti muuttuneet levottomammiksi, mutta yleisesti ottaen sanoisin, että ollaan saatu nukkua lapsiperheeksi ehkä jopa poikkuksellisen hyvin. Taika esimerkiksi alkoi jo melko pienestä pitäen nukkua usein jopa kokonaisia öitä, keskimäärin herätyksiä tulee ehkä 0-2. Oon kyllä näistä lapsieni unenlahjoista todella onnellinen, sillä jos nyt jo väsymys tuntuu välillä lamaannuttavalta, niin minkähänlainen ihmisraunio olisin, jos yöt olisivat vielä rikkonaisempia? 

Vauvat ovat erilaisia ja varmasti monikin asia vaikuttaa siihen, millaisia nukkujia kukakin on.  Minä uskon, että yksi tärkeä ja nukkumaanmenoa helpottava seikka on toistuvat ja mukavat iltarutiinit. Vauvat rakastavat toistoa ja rutiinit tuovat heille turvallisuudentunnetta ja vähentävät stressiä; niiden avulla muutoin helposti kaaottisessa maailmassa vauva pystyy ennakoimaan tulevaa ja esimerkiksi ne tutut iltarutiinit kertovat pienelle, että pian on nukkumaanmenon aika. 

Meille Taikan kanssa iltarutiinit ovat muodostuneet melko vaivattomasti itsestään eikä säännöllisen unirytmin eteen ole joutunut juurikaan tehdä töitä. Koska olen usein illat yksin lasten kanssa, niin vauvan iltarutiinit ovat oikeastaan muodostuneet luontevasti taaperon rytmin mukaan.  Silloin kun olemme Kamilin kanssa molemmat illalla kotona, menee Luka yleensä klo 21 nukkumaan, mutta yksin ollessani joudun laittamaan hänet hieman aikaisemmin (n. 20.30), jotta Taikan yöunille meno ei veny liikaa. Kerron nyt, miten meidän illat menevät nimenomaan silloin, kun olen lasten kanssa yksin.
Meidän iltapuuhat alkavat yleensä hieman ennen kahdeksaa, kun Luka syö iltapalaa. Tavallisesti syön tällöin vähän itsekin ja pian myös Taika saa liittyä joukkoon, kun parin viikon päästä aletaan syödä kiinteitä. Toistaiseksi Taika on kuitenkin vielä vasta hengessä mukana, yleensä sitterissä tai sylissä istuen. Usein meidän päivät ovat varsin touhukkaita, joten viimeistään tässä iltapalan aikaan pyritään rauhoittamaan menoa. Iltapalan jälkeen pesen Lukan hampaat ja siinä puoli yhdeksän maissa mennään kaikki kolme Lukan sänkyyn lukemaan iltasatua. Taika tykkää hirveästi katsella kirjoja ja siinä me sitten makoillaan kaikki kolme yhdessä vatsallamme sängyllä lukemassa - tämä on oikeasti yksi päivän parhaista hetkistä! Joskus, jos Taika kovasti itkee, niin iltasatukin jää väliin ja se harmittaa aina. Onneksi ne illat on nykyään kuitenkin aika harvinaisia.

Iltasadun jälkeen Luka jää sänkyyn nukahtamaan itsekseen ja me siirrytään Taikan kanssa meidän makuuhuoneeseen, jossa hoitopöytäkin sijaitsee. Himmennän huoneen valot, suljen verhot ja riisutaan päivävaatteet ja vaippa. Yleensä en yksinollessani varsinaisesti kylvetä vauvaa, mutta tarvittaessa käydään lavuaarissa pesulla. Hoitopöydällä hengailu on Taikan lempipuuhaa ja ilmakylpy tekee hyvää iholle. Siinä samalla seurustellaan vielä rauhallisesti, jostain syystä juuri siinä hoitopöydällä vauva aina innostuu höpöttelemään ja söpöilemään ihan urakalla. Nämä hetket ovat itsellenikin tärkeitä, koska silloin saan rauhassa keskittyä vain ja ainoastaan vauvaan. En enää villitse vauvaa kovilla leikeillä, vaan juttelen lempeästi ja laulan vauvakerhossa opittua laulua, johon yhdistyy samalla myös hellää vauvahierontaa.

Silitän, silitän, jalkoja* silitän
Hellästi, arvostavasti
Sylissä mulla on, sylissä mulla on
Maailman arvokkain lasti

Laulun jälkeen (*säkeistöissä vaihdellaan aina ruumiinosaa) laitetaan pyjama päälle ja siirrytään sänkyyn (noin klo 21), jossa vielä imetän viimeisen kerran. Toistaiseksi Taika siis vielä nukahtaa yöunille tissille ja tällä hetkellä se sopii meille ihan hyvin näin. Vauva nukahtaa yleensä helposti ja lasken hänet sitten vain meidän sänkyyn, jossa hän jatkaa uniaan ja itse pääsen sitten hipsimään pois omiin iltapuuhiini. Tiedän, että jossain vaiheessa haluan opettaa vauvan nukahtamaan itsekseen ilman tissiä, mutta vielä en ota asiasta stressiä. Me toimittiin samalla tavalla Lukankin kanssa ja siirtymä sujui melko helposti, joten toivon että sisarukset ovat tässä(kin) asiassa samanlaisia!
Me saatiin luonnonkosmetiikkaa myyvästä Jolie.fi - verkkokaupasta testiin muutamia tuotteita, jotka ollaan mielissämme otettu mukaan näihin meidän iltarutiineihin. Taikalla on hieman herkkä iho, joka alkaa helposti punoittaa, mutta jonka kuitenkin huolellisella rasvauksella saa pysymään hyvässä kunnossa. Erityisesti vaippa-alueen kanssa on oltava tarkkana, ja meillä on vähän vaihtelevasti ollut käytössä esimerkiksi sinkkivoidetta sekä ihan perus Bepanthenia. Yleensä olen vain ostanut tuttuja merkkejä marketista tai apteekista. Nyt me päästiin testaamaan englantilaisen, ekosertifioidun ja luonnonmukaisen Little Butterfly London - merkin tuotteita ja olen aika myyty! Olen vaihtanut suurimman osan omista kosmetiikkatuotteistani luonnonmukaisempiin vaihtoehtoihin ja nyt aloinkin miettiä, miksi ihmeessä en aiemmin ole tehnyt niin myös kun kyseessä on vauvan herkkä iho? Mua ilahduttaa, että nämä tuotteet ovat hypoallergisia ja vapaita mm. mineraaliöljystä, parabeeneista, silikonista ja keinotekoisista hajusteista. Lisäksi niitä ei ole testattu eläimillä - kaikki nämä ovat sellaisia ominaisuuksia, joita haluan toteuttaa myös omassa kosmetiikassani mahdollisimman paljon, joten miksi en siis myös vauvani kohdalla!

Little Butterfly Londonin tuotesarjaan kuuluu erilaisia tuotteita niin äideille kuin vauvoillekin. Soft As Moonlight Nappy Change Cream - hoitovoide on mun mielestä aivan ihana ja ehdottomasti uusi lempparini vauvan ihonhoitoon. Voiteessa on erittäin mieto tuoksu ja se tuntuu uskomattoman täyteläiseltä. Se on suunniteltu erityisesti vauvan herkän vaippa-alueen hoitoon, mutta kuulemma se sopii ihan kaikille kuiville tai ärtyneille ihoalueille ympäri kehoa, ikää katsomatta. Itse en ole kyllä raaskinut antaa tätä muiden perheenjäsenten käyttöön, vaan säästänyt sen meidän pikkuprinsessan hemmotteluun... Tämä ja Love Eternal Baby Massage Oil - hierontaöljy onkin usein mukana meidän iltarutiineissa, etenkin tuossa laulussa. Öljy paitsi syväkosteuttaa ja ravitsee vauvan ihoa, myös varmasti rentouttaa ja rauhoittaa ennen nukkumaanmenoa.

Bubbles In The Breeze Top To Toe Wash - puhdistusgeelistä on myös tullut luottotuote meidän kylppärissä. Me joudutaan pestä vauvan peppua suhteellisen usein, joten on tärkeää että tuote on hellävarainen eikä kuivata ihoa liikaa - ja tämä tietenkin pätee koko kehoon muutenkin. Tämä puhdistusgeeli sisältää mm. kosteuttavaa kurkku-uutetta sekä rauhoittavia kaura- ja mesiangervouutteita, ja tuntuu ja tuoksuu sekin todella ihanalta, kuten tuo hoitovoidekin. Olen käyttänyt tätä lähinnä Taikan pesuissa silloin kun olen kaivannut jotain "vetta väkevämpää", mutta tuote sopii käytettäväksi myös shampoona tai kylpyvaahtona.

Ihanien sisältöjen lisäksi täytyy antaa kiitosta vielä tuotteiden kauniista ulkonäöstä! Putelit ilahduttavat kovasti silmää myös visuaalisesti ja näiden käyttöä jatkan mielelläni tulevaisuudessakin. Haluan ehdottomasti ottaa luonnonmukaisemmat tuotteet vastedes käyttöön myös lasteni kohdalla - melkein hävettää myöntääkään, että ehkäpä asiaan ei ole tullut aiemmin kiinnitettyä niin paljon huomiota siksi, että lapsilla ei niitä kosmetiikkatuotteita yleisesti ottaen kovin paljon käytetä. Tuntuu kuitenkin tärkeältä, että sitten ne vähäisetkin tuotteet olisivat mahdollisimman turvallisia ja hellävaraisia pienten herkälle iholle.

Minkälaisia iltarutiineja teillä on vauvojen kanssa?

xoxo Nelli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Kochanie • Theme by Maira G.