Taika 5kk


Taas on yksi kuukausi vilahtanut ohi ja ensi kuussa vietetään jo Taikan puolivuotispäivää! Ihan hullua, pakko taas sanoa. Monesti aiemmin olen haikaillut pikkuvauvani perään, mutta juuri nyt oikeastaan odotan enemmänkin innolla kaikkea tulevaa ja miten jotkin asiat toivon mukaan helpottuvat, kun tyttö tästä vielä hieman kasvaa. Taikan oikea synttäripäivä oli jo maanantaina, mutta meillä oli neuvola vasta tänään, joten odottelin postauksen kanssa siihen asti. Pituutta ja painoa oli tullut aika lailla sen verran kuin olin uumoillutkin, eli ei sen kummempia yllätyksiä niiden suhteen. Vaatekokoina Taikalla on käytössä enimmäkseen 68 koon vaatteet, mutta jotkut 62 menevät vielä ja jokunen 74 on myös otettu jo käyttöön.

Mitat (suluissa 4kk- ja syntymämitat)

Paino: 7185g (6775g - 3285g)
Pituus: 64,4cm (61,5cm - 48cm)
Päänympärys: 40,2cm (39,3cm - 32,5cm)

"Kontaktia ottaa. Hymyilee ja jokeltaa. Osaa vierastaa. Ryömii. Lähes kontilleen nousee. Kasvu norm."

Neuvolakäynti meni ihan mukavasti, vaikka nyt oli taas rokotuksiakin vuorossa. Aluksi Taika sai suun kautta annettavan rota-rokotteen, joka ei neidille meinannut millään maistua, vaan hän pisti suun tiukasti viivaksi ja yritti vain sylkeä kaiken ulos nielemättä. Kyllä sitä sitten lopulta saatiin ihan riittävästi menemään alas ja pitäisi sitä myös poskien limakalvoilta jonkin verran imeytyä. Sen jälkeen saatiin vielä kaksi pistoksina annettavaa rokotetta, jotka vähän itkettivät, mutta Taika oli kyllä taas tosi reipas ja rauhoittui nopeasti. Aiemmista rokotuksista ei Taikalle ole mitään kummempaa tullut, joten toivottavasti selvitään vähällä nytkin! 


Luonteeltaan Taika on mielestäni melko rauhallinen ja utelias tarkkailija. Hän on useimmiten sellainen perustyytyväinen, viihtyy pitkiäkin aikoja lattialla Lukan touhuja seuraillen ja monesti yksinäänkin jonkun oman puuhansa parissa. Toisaalta hän on kyllä myös hyvin seurallinen ja ilmoittaa kyllä herkästi, kun kyllästyy yksin olemiseen. Taika on myös tosi iloinen ja nauravainen, hän rakastaa sitä kun hänelle vähänkin juttelee ja vastaa heti hymyilemällä ja jokeltelemalla takaisin.


Syö pelkästään äidinmaitoa täysimetyksellä. Imetys on sujunut hyvin ja paino noussut, joten ei olla pidetty kiirettä kiinteiden aloituksen kanssa. Nyt parina viime päivänä on alkanut esiintyä pieniä rintaraivareita ja Taika on alkanut syödä entistä harvemmin. Ennen ruokailuvälit ovat olleet melkein aina sellaiset 2 tuntia, nyt on saattanut mennä 3-4 tuntiakin syöntien välissä. Ehkä sitten on tullut itsekin tarjottua rintaa vähän turhan herkästi, vaikka vauvalla ei vielä ole ollut nälkä ja sekös pientä raivostuttaa. Viimeiset kolme viikkoa yöt ovat olleet aika hulinaa, joten entisten kokonaisten öiden sijaan nykyään Taika on usein herännyt ainakin kolmisen kertaa yössä syömään ja toisinaan ihan 1-2 tunnin väleinkin. 

Nukkuu perhepedissä äidin kainalossa edelleen. Taika tosiaan oli nukkunut jo pitkään kokonaisia öitä ja meidän yöt on olleet tosi hyviä, mutta nyt on heittänyt ihan häränpyllyä ja öistä on tullut levottomia. Taika menee yöunille yhä siinä 21 maissa, mutta heräilee useamman kerran yössä syömään eikä varsinkaan aamuyöllä meinaa enää nukahtaa uudestaan niin hyvin kuin ennen, vaan saattaa tunninkin hyöriä ja temppuilla ennen nukahtamista. Päivisinkään ei meinaa malttaa nukkua, joten hieman raskasta on ollut. Liinaan ja vaunuihin nukahtaa parhaiten, mutta muuten saattaa ottaa vain sellaisia viiden minuutin torkkuja. Toivottavasti tämä on nyt taas yksi niistä kuuluisista "vaiheista" ja menisi nopeasti ohi...!


Liikkuu tosi paljon. Kääntyi selältä vatsalleen 3,5kk iässä ja sen jälkeen kehitys on ollut aika nopeaa. Ryömii eteenpäin, pyörii kellonviisarina ympäri, peruuttaa ja kierii paikasta toiseen. Menee konttausasentoon ja kovasti koittaa päästä liikkeelle. Punkee istumaan eikä yhtään viihdy selällään, kova kiire tuntuu olevan kaikkialle. Luulen, että nuo nukkumisiin ja syömisiin liittyvät levottomuudet johtuukin paljon näistä uusista taidoista ja kovasta liikkumisen halusta.

Osaa jutella kaikenlaista ja vaikka minkälaisin äännähdyksin. Nauraa ääneen, kiljahtelee, jokeltelee ja nyt uusimpana lempparina on huulten päristely. Taika onkin varsin puhelias, mikä on musta tosi ihanaa ja hellyyttävää! Tarttuu tiukasti esineisiin ja vaihtaa niitä kädestä toiseen sekä mielellään maistelee kaikkea käsiin osuvaa.  
 

Tykkää omasta peilikuvastaan, isoveljestä ja siitä, kun isi nostaa häntä korkealle ilmaan! Taikalle on noussut muutamia lempileluja, kuten leijonahelistin ja hauska aktiviteettipallo, jonka perässä hän möyrii lattialla vaikka kuinka pitkiä matkoja. Aloitettiin tällä viikolla Taikan kanssa äiti-vauva - jumppa, josta Taika tuntui myös tykkäävän tosi paljon. Siellä on paljon kiinnostavaa ihmeteltävää vauvalle ja hänen mielestään oli myös hykerryttävän hauskaa esimerkiksi maata selällään äidin tehdessä yläpuolella punnerruksia naama punaisena... Kovasti tyttöä nauratti!

Inhoaa oikeastaan samoja asioita kuin ennenkin (esimerkiksi kovia ja äkkinäisiä ääniä sekä liikkumattomassa autossa olemista), mitään uusia ihmeellisiä asioita ei nyt tule mieleen. Viime aikoina Taika on alkanut hieman vierastaa ja välillä äiti ei saisi poistua mihinkään ja joissain tilanteissa kelpaa vain äidin syli.


Muuta Vaikka pari viimeisintä viikkoa onkin ollut vähän haastavampia, niin kuitenkin suurimmaksi osaksi Taika on edelleen ihana pieni ilopilleri. On ihanaa seurata vauvan persoonan kehittymistä ja kuinka hän on vain koko ajan enemmän ja enemmän ihan omanlaisensa tyyppi. Samoin ihanaa on ollut seurata sisarusten suhteen kehittymistä: he tuntuvat jo nyt olevan toisilleen tosi tärkeitä. Luka yleensä aina ensimmäisenä herättyään haluaa mennä katsomaan Taikaa, käy muutenkin vähän väliä pussaamassa tätä ja antaa Taikalle omia lelujaan tutkittavaksi. Taika taas puhkeaa välittömästi leveimpään hymyynsä, kun veli vain vähänkin edes katsoo häntä päin! Niin ihana rakas pieni kaksikko. ♥

xoxo Nelli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Kochanie • Theme by Maira G.