Harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu

Kaupallinen yhteistyö Donna Taponeron & Mammalandian kanssa.


Mitä hampaiden harjaukseen tulee, olen siinä kohtaa aika tiukkis. Oli kyseessä sitten omani tai lasteni hampaat, niin musta on todella tärkeää, että hampaista pidetään hyvää huolta. Vaikka hammaspesu iltapuuhien yhteydessä ei varsinaisesti kuulu suosikkirutiineihini (tiedättehän, kuinka hankalaa vauvan tai taaperon hampaiden harjaus välillä voi olla), niin siitä ei silti tingitä. Uskon, että monet lapsena opitut ja omaksutut tavat kantavat pitkälle aikuisuuteen: meilläkin on lapsena kotona aina toitotettu suuhygienian tärkeydestä eikä edelleenkään tulisi koskaan mieleenkään mennä ilman hammaspesua nukkumaan, vaikka illalla väsyttäisi kuinka. Onneksi nyt meidän 2-vuotiaan kanssa hampaiden harjaus sujuu useimmiten jo ihan iisisti ja ongelmitta, mutta aina se ei niin ole ollut, ja sen suositellut kahden minuutin harjauksen vieminen loppuun on välillä tuntunut maratonjuoksun arvoiselta suoritukselta. Ja koska se hampaiden pesu on niin tärkeää, niin mun mielestä sen voi ihan hyvillä mielin heittää vaikka vähän leikiksi ja laittaa mielikuvituksen likoon, kunhan suu vain tulee puhtaaksi. Meillä esimerkiksi on sallittua katsoa hampaiden pesun aikana tabletilta aiheeseen sopivia videoita youtubesta, jos se suinkin auttaa siihen, että taapero malttaa istua paikoillaan harjauksen ajan. Kannattaa etsiä youtubesta esimerkiksi "Loiskis ja Eija Ahvo: Harjaan hampaita" tai "Jordan Kani ja ystävät hammaspesulla". Ne ovat hauskoja pariminuuttisia lauluja, joiden tahtiin ainakin meillä hampaiden harjaus sujuu kuin vettä vain!


Lapselle hammaspesukin voi olla välineurheilua, ja hauskalla harjalla se pesukin saattaa sujua paljon mukavammin kuin jollain tylsällä yksivärisellä. Lapsen voi ottaa mukaan kauppaan ja antaa hänen itse valita mieleisensä harja ja tahna lapsille sopivista vaihtoehdoista. Me saatiin suomalaiselta luonnonkosmetiikkayritykseltä Donna Taponerolta testiin muutamia erilaisia lasten suuhygieaniaan liittyviä tuotteita. Australialaisen Jack N' Jill - merkin tuotteet ovat luonnollisia ja turvallisia: tahnat ovat fluorittomia ja runsaasti ksylitolia sisältäviä, harjat ja mukit ovat kompostoituvia ja biohajoavia. Harjat ovat valmistettu 100% maissitärkkelyksestä, mukit bambusta ja riisin akanoista. Maailmassa on niin paljon muovia, että tällainen ympäristöystävällisyys ilahduttaa mua kovasti! Me vaihdettiin juuri hiljattain Kamilin kanssa omat muovihammasharjamme ekologisempiin bambuharjohin, joten kiva että nyt on lapsillakin paremmat vaihtoehdot. Luin juuri, että maailmassa valmistetaan viisi miljardia muovihammasharjaa vuodessa! Näissä meidän saamissa hammasharjoissa - ja mukeissa on hauskat pupuhahmot, jotka naurattavat taaperoa. 


Me pestään Lukan hampaat kahdesti päivässä, aamuin ja illoin. Iltaisin ollaan pesty lapsille tarkoitetulla fluorihammastahnalla ja aamuisin pelkällä vedellä. Nyt kun saatiin testiin tuo fluoriton banaaninmakuinen hammastahna, niin ollaan otettu se käyttöön aamupesun yhteyteen. Tämän myötä tuo aamun hammaspesu sujuukin taas paremmin, sillä tahna on ilmeisesti taaperon mielestä hyvänmakuista ja hän on usein kaivannut hammastahnaa myös aamuihinkin. Fluoritahnaa ei kuitenkaan olla haluttu käyttää noin pienellä liikaa, mutta tämä ksylitolitahna ainakin on turvallinen vaihtoehto.

Tuo fluoriasia taitaa olla kyllä kovasti kiistelty aihe, enkä itsekään oikein meinaa tietää, mikä olisi sen suhteen se paras ja oikea tapa tehdä. Jos googleen eksyy, niin tuntuu että aiheesta on vain ne kaksi ääripäätä: joka toinen linkki julistaa kuinka fluori tappaa, joka toinen taas on sitä mieltä, että ilman fluoria hampaat mätänevät suuhun jo ennen kouluikää. Näin vanhempana vastuu tuntuu välillä tosi musertavalta, kun joutuu tekemään päätöksiä toisen ihmisen puolesta eikä kuitenkaan voi aina olla ihan varma, mikä on oikein. Varsinkin tästä fluorista löytyy niin paljon ristiriitaista tietoa, että vähemmästäkin menee pää pyörälle. Toistaiseksi ollaan kuitenkin tehty sellainen päätös, että sitä fluoritahnaa käytetään kerran päivässä ja pyritään siihen, että tahnaa tulisi nieltyä mahdollisimman vähän - mikä ei aina ole niin helppoa pienen lapsen kanssa, mutta pikku hiljaa sitä opetellaan. Olen kuullut aika monta kauhutarinaa siitä, miten jo parivuotiaalla lapsella on suu täynnä reikiä kun ei ole käytetty fluoritahnaa. Vaikka toisaalta ei aina voikaan sanoa varmaksi, onko syy siinä tahnassa vai muissa seikoissa (esim. ruokavalio) - niin en siltikään halua ottaa riskejä. Mikäli oman asuinalueen veden fluoripitoisuus ei ole mitenkään tavallista korkeampi, niin en usko että se pieni määrä fluoria lapsen hammastahnassa lopulta on niin vaarallinen asia, kuin joskus pelotellaan.


Näitä taaperon hammasasioita pohtiessani konsultoin pian suuhygienistiksi valmistuvaa ystävääni. Tässä vielä kootusti hänen vinkkinsä pienen lapsen hammashoitoon:

♥ Kaikkein tärkeintä on tehdä perusteellinen harjaus aamuin illoin. Parasta olisi pestä hampaat aamulla ennen aamupalaa ja iltaisin aikaisintaan puoli tuntia viimeisen aterian jälkeen. Tämä jälkimmäinen oli mulle uusi (tai unohtunut) tieto, sillä useimmiten me kiirehditään hammaspesulle melko pian iltapalan jälkeen. Nyt täytyykin sitten petrata asian kanssa! Kuulemma happohyökkäys kestää sen noin 30 minuuttia, jolloin kiille on pehmeämpää eikä sitä silloin kannata kuluttaa harjalla puhki.
♥ Alle 3-vuotiaille lapsille ystäväni suosittelee kerran päivässä sipaisua fluoritahnaa. Maitohampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle etenkin puhkeamisvaiheessa, joten siksi hyvä suuhygienia on ensiarvoisen tärkeää heti ensimmäisestä hampaasta lähtien. Mikäli fluoritahnaa ei kuitenkaan halua käyttää, olisi syytä kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon, harjata hampaat todella hyvin ja käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa.
♥ Ksylitoli-pastillin imeskely aina ruokailun jälkeen, sillä ksylitoli myös auttaa karieksen ehkäisyssä.
♥ Maksimissaan 5-6 ateriaa päivässä, sillä hampaat kestävät sen verran happohyökkäyksiä päivässä. Jatkuva napostelu on hampaille pahinta, sillä silloin suussa on jatkuva happohyökkäys päällä.
♥  Ylipäänsä hyvät ruokailutottumukset: terveellinen ja monipuolinen ruoka, varovaisuutta sokerin kanssa, vesi janojuomana, ja jos herkkuja syö niin kohtuudella ja mieluiten heti muun aterian jälkeen.Paketista löytyi vielä jotain pientä meidän hampaattomalle vauvallekin, nimittäin Jack N' Jillin silikoninen sormiharja. Harja on kaksipuoleinen: toisella puolella on hellävarainen harjas, jolla voi pestä vauvan ensimmäisä hampaita. Toinen puoli taas on röpelöinen, ja sillä voi varovasti hieroa vauvan ikeniä. Näin vauva tottuu jo pienestä pitäen hampaiden "harjaamiseen" ja se voi myös tuoda ihanasti helpotusta vauvan kutiseviin ikeniin, kun hampaat ovat puhkeamassa. Me ollaan nyt aina silloin tällöin "harjailtu" tällä Taikan ikeniä - vielä hänelle ei ole hampaita puhjennut, mutta hyvää harjoitusta tämä on jo näin etukäteen. Vauvan mielestä homma tuntuu olevan hieman hämmentävää, mutta ihan hauskaa kuitenkin!

xoxo Nelli

2 kommenttia

 1. Onpas hauska tuo sormiharja! Täytyy tuommoinen vauvalle hankkia :)
  Täällä taapero ei oikein osaa vielä sylkeä tahnaa pois, vaan joko nielee tai valuttaa suupielestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä aika kätevä :) helppo tän kanssa totutella siihen harjaaamiseen!

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.