4kk neuvolakuulumisia, vauhtia ja hulinointia(ko?)


Kirjoittelin viime perjantaina neidin 4 kuukauden kuulumisia ja tuntuu, että heti tekstin julkaisemisen jälkeen on tapahtunut taas vaikka mitä. Silloin kirjoitin esimerkiksi näin: "Vatsallaan ollessaan Taika osaa liikkua kellonviisarina ympäri hitaasti mutta varmasti, sekä pääsee jo jonkun verran eteenpäinkin." No, hetipä sitten samana iltana tyttö laittoikin vauhtivaihteen päälle ja nyt mennään välillä jo aika kovaa. Kun vauvan laskee hetkeksi lattialle, niin koskaan ei voi olla varma, mistä pikkutyypin seuraavaksi löytää - mutta ei ainakaan samasta paikasta ja asennosta, kuin mihin tämän jätti! Taika ryömii/hinaa itseään jonkun verran eteenpäin, mutta sen lisäksi hän on nyt keksinyt, että peruuttamalla pääsee paremmin. Sillä tavalla mennäänkin jo pitkiä matkoja. Yhtenäkin päivänä Taika oli matkustanut olohuoneesta meidän makkariin parin metrin matkan ja ylittänyt pienen kynnyksenkin. Aika hurjaa, kun en kyllä yhtään ole vielä valmis siihen, että mun pikkuvauvani on muka jo näin iso! Perjantaista lähtien Taika on myös alkanut laittaa jalkoja koukkuun konttausasentoon sekä menee vatsallaan ollessaan siihen sellaiseen hauskaa lentokoneasentoon, jossa kaikki kädet ja jalat ovat ilmassa. Saa nähdä, milloin tyttö ihan oikeasti konttaa, niin kova kiire hänellä nyt kyllä tuntuu olevan isoveljen perään!


Kävimme eilen myös Taikan 4kk-neuvolassa. Edellispostauksessa arvelin mitoiksi 6500g ja 63cm, mutta vähän metsään meni kumpikin veikkaus. Tässäpä siis neidin uusimmat mitat, suluissa 3kk ja syntymämitat:

Paino: 6775g (6065g - 3285g)
Pituus: 61,5cm (59,5cm - 48cm)
Päänympärys: 39,3cm (38,1cm - 32,5cm)

Hyvin siis kuitenkin kasvaa edelleen. Neuvolakäynti oli aika nopeasti ohi, sillä mitään ihmeempiä siellä ei tehty eikä meilläkään sen kummempia huolia tai murheita tytön kanssa ole. 4kk-neuvolaan kuuluu myös lääkärin vastaanotto, josta mulle jäikin nyt tosi kiva mieli. Jo kolmen kuukauden neuvolakäynnillä meille oltiin puhuttu kiinteiden aloittamisesta ja mielestäni vähän turhan tuputtavaan sävyyn patistettu siihen, että "uusien suositusten mukaan" kiinteät kannattaisi aloittaa jo neljän kuukauden iässä. Nytkin olin siis varautunut perustelemaan haluani täysimettää puolivuotiaaksi, jos se vain on mahdollista. Mutta ennen kuin ehdin edes suutani aukaista, sanoi lääkäri jo, ettei niiden kiinteiden aloittamisella ole vielä mikään kiire ja että hänenkin mielestään neuvolassa usein vähän liikaa suositellaan aloittamaan niitä kovin aikaisin. Kyseessähän on kuitenkin suositus, jonka mukaan kiinteät tulisi aloittaa neljän ja kuuden kuukauden välillä, eikä just silloin neljän kuukauden iässä. Mun mielestäni ainakin se kiinteiden aloitus on ihan vauva- ja tapauskohtaista enkä meidän kohdalla koe, että siihen tosiaan olisi vielä yhtään mikään kiire. Vauva kasvaa tosi hyvin pelkällä rintamaidolla, imetys on ihanaa ja helppoa, eikä vauva ole osoittanut erityistä kiinnostusta meidän ruokailuja kohtaan. Näin siis mennään hyvillä mielin vielä jatkossakin!


Nelikuisen vauvan elämässä tapahtuu paljon. Aivot ja motoriset taidot kehittyvät suurin harppauksin ja unikin muuttuu vauvan unesta enemmän aikuisen unirytmin kaltaiseksi. Monesti sanotaan, että neljän kuukauden hulinoissa vauvan nukkuminen, niin päivisin kuin öisinkin, muuttuu levottomammaksi. En ole Taikan kanssa aiempia hulinavaiheita pistänyt merkille, mutta nyt tuntuu siltä, että tällaista neljän kuukauden hulinaa on alkanut rantautua meillekin. Ei vielä missään katastrofaalisissa mittasuhteissa (koputan puuta), mutta kuitenkin niin, että eroa entiseen on alkanut huomata. Välillä on vaikea malttaa nukkua, kun kääntymistä ja liikkumista pitäisi harjoitella öisinkin. Taika nukahtaa tissille yleensä hyvin, mutta muuten ei oikein millään, ja lisäksi hän havahtuu unesta hereille paljon aiempaa helpommin. Luin tämän johtuvan siitä, että nyt vauva ei enää pääse syvään uneen yhtä helposti ja nopeasti kuin ennen. Viikonloppuna pari yötä oli myös sillä tavalla aiempaa levottomampia, että silloin Taika heräili varsinkin aamuyöstä useita kertoja syömään eikä sitten enää nukahtanutkaan uudelleen yhtä helposti kuin ennen. Nyt sitten taas pari viime yötä on mennyt hyvin kuten ennenkin, esimerkiksi eilen Taika meni nukkumaan hieman yhdeksän jälkeen illalla, heräsi ensimmäisen kerran syömään vasta seitsemältä, ja senkin jälkeen jatkoi uniaan vielä melkein kymmeneen! Taikahan on siis aina ollut tosi hyvä nukkumaan öisin enkä olisikaan yhtään valmis luopumaan näistä meidän hyvistä yöunista. Jännityksellä siis katsotaan, mitä tuleman pitää jatkossa, tuntuu nimittäin että näistä neljän kuukauden hulinoista saa aina kuulla pelkästään vain kauhutarinoita! 

Minkälaisia hulinoita teillä on ollut tässä iässä?

xoxo Nelli

2 kommenttia

© Kochanie • Theme by Maira G.