Satumainen PonimaaMaanantai tuntui kuin lähes täydelliseltä kesälomapäivältä. Koska kerrankin paistoi aurinko kun Kamilillakin oli vapaapäivä, päätettiin keksiä jotain kivaa ja erityisesti taaperolle mieluista puuhaa. Googleen "kotieläinpihat Pirkanmaa" ja sieltä löytyikin meille hauskalta kuulostava retkikohde: Orivedellä sijaitseva eläin- ja elämyspiha Ponimaa. Niinpä pakkasimme eväät reppuun ja ajelimme vajaan tunnin matkan idyllisissä maalaismaisemissa Tampereelta kohti Oriveden Eräjärveä, ilman sen suurempia ennakko-odotuksia, toiveena ainoastaan viettää leppoisan mukava kesäpäivä yhdessä. Mutta mikä ihana ihmemaa meitä perillä odottikaan!

Ponimaa ei ole ihan sellainen kaikkein tyypillisin kotieläinpiha, jollaisia on ehkä totuttu näkemään. Siellä sai tuntea hetken olevansa melkein kuin sadussa, kauniissa kaaoksessa, jossa ihmeteltävää riitti taaperon lisäksi myös meille aikuisille. En edes tiedä, mistä aloittaa tai miten sitä kaikkea osaisi kuvaillakaan. Ponimaa on rakentunut vanhan kyläkoulun ympärille ja siellä, Villa Kaaoksessa, isäntäväki itsekin asuu. Ja mikä hurja määrä karvaisia asukkaita heidän lisäkseen! Hevosia, aaseja, vuohia, lampaita, lehmiä, possuja, pupuja, erilaisia lintuja, alpakoita, kissoja ja koiria... Eläimet ovat kilttejä ja paijaaminen sallittua - kuljeskeleepa moni niistä alueella ihan vapaanakin. Lukakin yllättyi, kun yhtäkkiä nurkan takaa vastaan jolkotteli aasi ja varsin ihastunut hän oli myös vapaana kuljeskeleviin minipossuihin. Suurensuuret irlanninsusikoirat paistattelivat päivää auringossa lojuen, mutta jättiläismäisestä koostaan huolimatta ne olivat niin lempeitä tyyppejä, että taaperokin uskalsi niitä silitellä. Ihan huippua, että eläimiä pääsi oikeasti näkemään ja koskettelemaan niin lähietäisyydeltä sen sijaan, että kaikki olisivat olleet vain omissa aitauksissaan. Meidän eläinrakkaan kaksivuotiaan silmistä paistoi niin aito ilo, kun hän pääsi silittelemään kaikkia niitä suloisia eläimiä.  

Eläinten lisäksi tilalta löytyy paljon kaikenlaista muutakin ihmeteltävää ja siellä saa helposti vietettyä leppoisasti useamman tunnin. Lapsille on paljon leikkipaikkoja, kuten erilaisin teemoin sisustettuja leikkimökkejä, puuhun rakennettu liukumäki, keppihevostalli, polkuautoja ja -pyöriä... Muutakin ihmeteltävää riittää aina toivomuskaivosta "linnunpönttölähiöön" sekä keijuihin ja maahisiin... Kahvit ja jäätelöt ostimme kioskiksi muutetusta asuntovaunusta ja nautimme ne pihakeinussa istuen. Koko paikka on rönsyilevä, yllättävä, täynnä yksityiskohtia ja ihastuttavan kotikutoinen. Suosittelen lämpimästi! Pääsymaksu alueelle on 8 euroa per henkilö ja sen summan mielellään maksaakin tällaisesta kokemuksesta. Ensi kesänä uudestaan!

Ponimaa
Kallioniemi 14, 35220 Eräjärvi


xoxo Nelli

6 kommenttia

 1. Näyttääpä hauskalta paikalta! Just tällaiset on ihan parhaita kesäkohteita taaperon ja koko perheen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tuolla oli kyllä kivaa meidän kaikkien mielestä :)

   Poista
 2. Onpas ihanan kuuloinen paikka! Täytyykin pitää tämä mielessä :)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus! Ponimaassa käydään joka kesä ja välillä monta kertaakin. Paikka on kyllä ihanan kotoinen, ihmis- ja eläinrakas. Sieltä lähtee aina hymy huulilla. <3 http://viivyvierellain.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tämä oli ensimmäinen kerta muttei varmastikaan viimeinen! :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.