Julki-imetys - somekohujen suosikkiaihe


Aina tasaisin väliajoin julki-imetys nousee puheenaiheeksi, ja useimmiten varsin negatiiviseen sävyyn. Kuvio on yleensä sama: joku kritisoi julki-imetystä ja julistaa, että imetyksen pitäisi tapahtua piilossa (kuten vessassa). Äidit nousevat barrikadeille ja someraivo on valmis. Luulisi, että pikku hiljaa opittaisiin, ettei imettäviä äitejä kannata suututtaa... Sillä vaikka välillä nuo kohut saavat ehkä hieman liian suuret mittasuhteet, niin ihan aiheesta se suuttumus kuitenkin kumpuaa. Miksi imetys (se "maailman luonnollisin asia") herättää niin paljon tunteita ihmisissä, jotka yleensä eivät itse edes imetä? Miksi on ihan ok nähdä suurin piirtein puolialastomia ihmisiä kadulla, mutta mahdollisesti pienen ihokaistaleen vilahdus imettäessä on maailman kamalin asia? Viimeisin tällainen kohu taitaa olla tapaus Aune ja täytyy sanoa, että vaikka en mikään fanaatikko olekaan, niin pikkuisen meni  tällä kertaa tunteisiin.

Turkulainen ravintola Aune kirjoitti eilen Facebook-sivullaan saaneensa "lukuisia palautteita" koskien ravintolassa imetystä. Palautteiden mukaan iso osa ihmisistä kokee olonsa kiusaantuneeksi, jos naapuripöydässä sattuu joku imettämään. Niinpä kompromissina ("jotta kukaan ei tuntisi meillä ruokaillessaan oloaan epämukavaksi tai häkeltyneeksi") ravintola päätti rakentaa WC:n yhteyteen omien sanojensa mukaan siistin ja viihtyisän imetystilan. Eikä tässä mitään. Mun mielestä olisi vallan mahtavaa, jos jokainen ravintola ja kahvila järjestäisi imettäville asiakkailleen rauhallisen imetysnurkkauksen, jonne saisi halutessaan mennä. Niin, siis kunhan se tila ei ole WC ja kunhan sinne meneminen on vapaaehtoista, jos imettävä äiti kaipaa rauhallista tilaa imetykselle. Nyt kävi kuitenkin niin, että sinänsä hyväntahtoinen ele meni pieleen, sillä tässä tapauksessa kyse oli siitä, että äidin on pakko mennä ruokkimaan lapsensa vessaan, koska joku täysin ulkopuolinen, ventovieras ihminen saattaa kiusaantua siitä.

Aika moni asiaa kommentoinut takertui siihen seikkaan, että kyseessä on gastropub eli ei välttämättä yleensä se ensimmäinen vaihtoehto, jonne pienten lasten vanhemmat menevät syömään. Että miksi se nyt on niin iso juttu, jos yksi ravintola kieltää imetyksen salissa - ainahan voi valita jonkun muun ravintolan. Mutta sillä ei nyt varsinaisesti ole mitään tekemistä asian kanssa. Miksi ylipäänsä ravintola, jossa imettävät äidit ovat varmasti hyvin marginaalinen asiakaskunta, kokee edes asiakseen puuttua imetykseen? Olen aika varma, että kyseisessä paikassa ei imetystilanteita niin paljon nähdä, että sitä varten oli oikeasti tarpeen laatia sääntö, että imettää saa vain sille varatussa tilassa - WC:ssä. Mä en mitenkään halua hyökätä ravintola Aunea vastaan, sillä kyseessä on vain yhden ravintolan käsittämätön typerä linjaus, vaan enemmän mua suututtaa ja etoo se, minkälaisia kommentteja ihmisiltä tässä kohussa tuli koskien imetystä ja imettäviä äitejä. Mun on vaikea ymmärtää, miten paljon imetysvastaisia ihmisiä tässä maassa on. Että ihan oikeasti joku vastustaa sitä, että vauvoja ruokitaan siten, kuin luonto on sen tarkoittanut. Ja että se homma pitäisi tehdä piilossa muiden katseilta sen sijaan, että itse kääntäisi katseensa pois ja antaisi äideille ja vauvoille imetysrauhan. Aika moni tuntui olevan myös sitä mieltä, että jos on pakko imettää, niin niiden imeväisikäisten kanssa voi sitten jäädä kotiin. Hohhoijaa, koska vuonna 2017 naisen paikka on edelleen kotona ja kaikenlaisen sosiaalisen elämän tulee loppua siinä vaiheessa, kun naisesta tulee äiti. Kahden pienen lapsen äitinä voin sanoa, että kotona tulee kyllä vietettyä ihan riittävästi aikaa ja välillä on oikeasti ihanaa päästä ihmisten ilmoille. Pienen vauvan kanssa ei kaikkea voi ennakoida ja välillä nälkä iskee vaikka kesken illallisen, vaikka lapsen olisi ruokkinut juuri ennen kotoa lähtöä.  

Imetän itse melko mutkattomasti missä tahansa enkä ole koskaan saanut negatiivisia kommentteja keneltäkään, en edes huomannut pahoja katseita tai supattelua. Pyrin hoitamaan imetyksen mahdollisimman hienovaraisesti, oman mukavuuteni vuoksi. Ja musta tuntuu, että niin tekee aika moni muukin, sillä hyvin harvoin kiinnitän missään huomiota imettäviin äiteihin. Jossain ostoskeskuksissa on oikeasti viihtyisiä imetystiloja, joihin menen ihan mielelläni, mutta esimerkiksi ravintolassa syödessäni en taatusti lähde kesken ruokailun pois pöydästä, jos vauvalle iskee nälkä. Voin hoitaa asian aivan yhtä hyvin siinä pöydässä, niin että minun ei tarvitse lähteä vauvan kanssa eristyksiin muusta seurueesta ja että voin syödä ruokani lämpimänä siinä samalla vauvani ruokaillessa. Tuntuu tosi hassulta, että jotakuta tämä voisi niin kamalasti häiritä tai saada olon kiusaantuneeksi. Puhumattakaan siitä, että vauvan ruokailu ällöttäisi ketään! Mua itseäni ällöttää lähinnä se, miten osa ihmisistä oikeasti seksualisoi imetystä (!!!????). Tai kun valitetaan, ettei ruokaillessa halua nähdä jonkun "lautasen kokoisia nännejä ja rinnoista tihkuvaa maitoa" (suora lainaus kohun facebook-kommenteista) - kuinka moni ihan oikeasti imettää ravintolassa tällaisella tissit tiskiin - tyylillä? Sitä paitsi, ainakin itse syödessäni ravintolassa keskityn kyllä ihan vain siihen omaan ruokaani ja seuraani, enkä vilkuile vieraisiin pöytiin, ja suosittelen samaa muillekin. Ja jos jotain häiritsevää sattuisinkin näkemään, niin osaan kyllä kääntää katseeni pois enkä jää sellaista tuijottamaan, mikä saa oloni epämukavaksi. Vaikka kuinka koittaisin asiaa miettiä, niin mun on oikeasti ihan käsittämättömän vaikea ymmärtää, miten se imetys voi niin paljon häiritä. Pliis, kertokaa mulle jos tiedätte paremmin.

xoxo Nelli

12 kommenttia

 1. Pakko kommentoida! Itsekin olen tänään FB:n feedissä törmännyt kyseiseen kohuun, kun kaksi FB kaveria olivat asiaa kommentoineet ko. ravintolan statukseen. (Itse itse asiassa törmäsin kyseiseen kohuun kolmen eri median FB-sivuilla). Ensinnäkin, olen melkolailla samaa mieltä kanssasi.

  Itseäni koko jupakassa lähinnä ärsytti se, että 1) ihmiset, jotka tuskin koskaan sieltä Rovaniemeltä tulevat ko. ravintolassa asioimaan, kommentoivat hyvin fanaattisesti asiaa.

  2) Ihmisten argumentointi (myös imetyksen kannalla olevien) oli erittäin alhaisella tasolla. Argumentointi lähinnä käsitti vastapuolen haukkumista "toivottavasti et koskaan saa lapsia/ oot ihan urpoällöidiootti".

  3) Imetyksen kannalla olevat henkilöt vaikuttivat olevan sillä kannalla, että "minähän tulen ja imetän ja *tut muista"

  Itselläni ei ole lapsia, mutta itsekin haluaisin imettää mahdollisimman pitkään, sitten jos lapsia joskus on. EN OLE IMETYSTÄ VASTUSTAVA. Luulen kuitenkin, että itse haluaisin imetyksen tapahtuvan kaikessa rauhassa - luulen, että minusta tuskin koskaan tulee julkisesti imettävää äitiä.
  Itsekin saatan vaivautua joissain tilanteissa, joissa äiti imettää lastaan - toiset haluavat hoitaa homman huomaamatta, ilman suurta huomiota ja sellaista varmasti itsekin suosisin. Täytyy kuitenkin todeta, että melko vähän olen elämäni aikana nähnyt imetystä tapahtuvan - varsinkaan ravintoloissa/muillakaan julkisilla paikoilla.

  Itseäni kiinnostaisi lähinnä se, miten monta ilmoitusta asiasta ihan oikeasti on tullut ko. ravintolaan, että päädyttiin tähän ratkaisuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä keississä kommentointi puolin ja toisin oli aika ala-arvoista. Myös niiden imettäjien puolella olevien. Mustakin on hieman lapsellista järjestää imetysmiitti ravintolan eteen tai kirjoittaa ravintolan fb täyteen yhden tähden arvosteluja, vaikka koko paikassa ei olisi käynyt tai edes aikomustakaan käydä siellä.

   Mua näissä kohuissa rasittaa eniten se, että imetyksestä tehdään aina niin iso juttu. Jotkut äidit haluaa imettää rauhassa ja se on ihan fine. On kiva, että joissain paikoissa on ajateltu äitejä ja tehty viihtyisiä imetyspaikkoja, niitä saisi olla enemmänkin! Sitten on äitejä, jotka imettää missä vaan, koska se on helppoa ja esimerkiksi imetysvaatteiden ja harsojen avulla sen voi tehdä todella hienovaraisesti. Ja sen ei pitäisi häiritä ketään muuta - ja edelleen, jos se häiritsee niin silloin voi itse katsoa toiseen suuntaan.

   Poista
  2. Mä oon selvästi lopettanut keskustelujen seuraamisen liian aikaisin, kun oon missannut imetysmiitit :D

   Joo, kyllähän tuo imetys tuntuu olevan vähän väliä tapetilla milloin kenenkin perspektiivistä. Täytyy muuten kehua, että Teiskon Maisa-ravintolassa oli ajateltu lapsiperheitä: (tämä nyt ei varsinaisesti liity imetykseen), mutta naisten wc:ssä oli hoitoalusta ja jopa eri kokoisia vaippoja tarjolla! Näin lapsettomana ilahduin, että onpa kiva kun on ajateltu pieniä vauvojakin! ps. ko. ravintolassa on tarjolla todella montaa erilaista kalaa seisovassa pöydässä.

   Poista
  3. Ehkä ihan hyvä vaan, että lopetit :"D

   Ja kiitos vinkistä! Oon tainnut joskus tuolla käydäkin aikana ennen lapsia, pitäisi ehkä käydä uudestaankin :)

   Poista
  4. Itsellänikin pyörähti silmät päässä,kun tätä kohua seurailin.Imetin myös esikoistani 1v2kk ikäiseksi ja tein sitä myös kodin ulkopuolella. Nykyaikana on niin hyviä imetysvaatteita ja liivejä,joiden avulla imettäminen on tehty huomaamattomammaksi. Ei vaan mene mun järkeen,että mikä siinä hommassa niin järkyttää?? Ja voin sanoa,että en ole törmännyt kertaakaan äitiin jonka rintavarustus heiluisi kiusallisesti nenäni edessä. Nykymaailmassa sitä järkyttyy päivittäin miljoonasta muusta asiasta!
   Aurinkoista kesän jatkoa teille :)

   Poista
  5. Niinpä, vaikea kyllä ymmärtää, mikä siinä imetyksessä on niin järkyttävää tai vastenmielistä. Juurikin, kun harvemmin siinä tilanteessa edes näkyy katsojalle paljasta pintaa. Tai sitten on kyllä vika ihan katsojassa, jos pitää niin tarkasti tuijottaa.

   Kiitos ja samoin sinne! :)

   Poista
 2. Seurasin myös, väkisin osuu silmiin nämä kun edelleen imetän meidän 2v4kk nuorimmaista. En koskaan suunnitellut imettäväni näin pitkään, mutta oho, tässä se nyt vieläkin on mukana joka päivä kun on Taaperolle niin tärkeä. Ajattelin myös esikoista odottaessa, että en kyllä koskaan kehtaisi imettää missään kahvilassa tai kauppakeskuksessa. Mutta, noh niin vaan todellisuus oli toista :)

  Vaikka kommentointi oli, jälleen kerran, pikkasen (eli ihan sikana) taas yli hilseen, on toivottavasti näillä kohuilla jotain vaikutusta siihen, minkälaiseksi julki-imetyskulttuuri tulevaisuudessa muodostuu. Ja ylipäätään imetystietous. Minun vanhemmat ja appivanhemmat on sitä (suurta) ikäpolvea, joiden maailmassa oli 3h imetysvälit, kukaan ei tiennyt tiheän imunkausista, yli vuosikkaan maito oli vesilitkua ja niin edelleen. Näiden tietojen pohjalta on helppo heitellä kommentteja, että ajoittakaa vauvan ruokailut niin ettei vauvalla ole nälkä kesken oman ravintolakäynnin.

  Jos ravintola olisi ilmoittanut, että ovat varanneet homoille yhden pöydän vessasta, ettei kukaan vieressä vaan häiriinny heidän olemassa olostaan, niin voin vannoa että kohusta olisi tullut valtakunnallinen ja varmaan kansainvälinenkin. Ei yhtä rajattua ihmisryhmää voi ohjata vessaan. Sen sijaan ravintola olisi voinut pistää oveen K-18 ja ketään ei olisi haitannut. Hyvä mainoskampanja tämä varmaan on ollut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luulen kans että ravintola sai tästä hyvin julkisuutta, ja loppupeleissä varmasti enemmän uusia asiakkaita kuin niitä boikotoijia. Tuntuu jopa vähän siltä, että ihan tarkoituksella tehty temppu tämä oli.

   Toivottavasti imettäjät jätettäisiin nyt pikku hiljaa rauhaan, alkaa niin toistaa itseään aina nämä samat kohut aiheesta!

   Poista
 3. Oon kyllä niin samaa mieltä. Oma katse oikein tuntuu etsivän aina imettäviä äitejä julkisilla paikoilla, lämmittää sydäntä nähdä, kuinka se on ihan tavallinen, luonnollinen asia, kun vauva syö. Ainoastaan yhden kerran olen nähnyt sellaisen imetyksen, jossa oikeasti provottiin näyttämällä aiiiika paljon omaa paljasta kroppaa navasta ylöspäin. Enkä juu usko, että tuolla ravintolassa on noin tapahtunut, niin ihmettelen kyllä, koska ihan "perus"julki-imetys ei juurikaan edes näy mihinkään, niin miksi se silti niin usein ihmisiä ärsyttää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä vaikea uskoa, että pubissa olisi niin usein nähty "häiritsevää" imetystä, että se pitäisi näin kovaäänisesti kieltää :D Kun tosiaan suurin osa ihmisistä kyllä tuntuu hoitavan homman aika huomaamattomasti. Ja sitten toisaalta mietityttää kyllä vähän sekin, että VAIKKA sitä paljasta ihoa nyt näkyisikin enemmän kuin joku sentin kokoinen läikkä, niin... onko se sitten niin vakavaa kuitenkaan?

   Poista
 4. Musta on niin väärin, että imettää pitäisi vessassa. :/ Todella moni imettää kuitenkin niin, että harva edes tietää että toinen ruokkii lastansa. Ja jos se häiritsee, niin aina voi kääntää pään pois tai siirtyä itse vessaan ruokailemaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Oikeasti niin hävytöntä ja omituista, että ihmisten mielestä on oikeasti ihan ok ohjata äitejä vessaan imettämään :/ Saisi kokeilla itse miltä tuntuu syödä siellä!

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.