Kun äiti sairastaa, lapset hyppivät pöydillä

Vai miten se sananlasku menikään... Minä olen ollut nyt sunnuntai-illasta lähtien kovassa flunssassa ja olo on kyllä raskas ja vetämätön. Näitä hetkiä kotiäitinä pelkään aina - taapero kun on sellainen työnantaja, jolta ei saikkua heru. Eikä tietenkään vielä oikein ymmärrystäkään sille, miksi äiti haluaisi vain maata sohvalla peittojen alla eikä meinaa jaksaa tehdä mitään kivaa. Tulee huono omatunto ja surkea mieli, vaikka eihän tällekään mitään voi. Olenkin nyt sitten koittanut keksiä sellaisia aktiviteetteja näihin sairastelupäiviin, joissa pääsisin itse mahdollisimman vähällä, mutta joissa taaperolla kuitenkin vierähtäisi tovi jos toinenkin jonkin hauskan puuhan parissa. ELÄINTEN PIILOTUS

Luka tykkää kovasti leikkiä piiloleikkiä, jossa minä menen piiloon ja hänen tehtävänä on löytää minut - ja löydettyään juosta karkuun ja minä puolestaan yritän sitten napata taaperon kiinni. Se on Lukan mielestä ihan superhauskaa ja vähän jännittävääkin ja saa aina kikattamaan ihan hulluna. Tässä leikissä meno yltyy yleensä aika villiksi, joten päätin kokeilla, jos Lukaa kiinnostaisi piiloleikki jollain muilla esineillä, sillä itse en nyt oikein jaksa juosta. En tiedä, miksi tätäkään ei ole aiemmin tullut kokeiltua! Valitsin piilotettaviksi esineiksi duplo-eläimiä, joista Luka varmasti tietää mitä tarkoitan, kun kehotan etsimään esimerkiksi leijonaa. Näytin eläimet Lukalle ja pyysin häntä odottamaan toisessa huoneessa sillä välin, kun piilotin eläimet olohuoneeseen. Sitten äkkiä itse takaisin sohvalle peiton alle ja poika etsimään! Luka tajusi homman nimen nopeasti ja oli etsimisestä tosi innoissaan, ja tätä leikkiä ollaankin nyt leikitty vaikka kuinka monta kertaa. Alkuun piilot saavat olla tosi helppoja, mutta vähitellen vaikeustasoa voi nostaa ja lisätä mukaan useampiakin etsittäviä. Tässä saa hyvin ajan kulumaan ja itse pääsee aika vähin ponnisteluin, ja samalla on hauska seurata lapsen riemua aina kun eläin löytyy piilostaan!


SUIHKU+SORMIVÄRIT

Vaikka yleensä käydään suihkussa joko illalla tai aamulla, niin mikseipä sinne voisi varsinkin tällaisina päivinä mennä vaikka keskellä päivää. Luka tykkää hirveästi vesileikeistä ja suihkussa saakin ajan hyvin kulumaan. Nyt kun olen itse ollut kipeänä, olen laittanut Lukalle ensin kylppärin lattialle paperit ja maalaustarvikkeet, ja taapero on ennen suihkuun menoa saanut taiteilla sormiväreillä. Taas pääsee itse helpolla, kun hommaa voi vain seurailla vierestä eikä kylpyhuoneessa tarvitse varoa sotkua, kun sormivärit on helppo huuhdella pois, mikäli maalia on mennyt vähän muuallekin kuin paperille. Maalaustuokion jälkeen sitten vain hana päälle ja vesilelut esiin, ja lapsella riittää hauskaa vielä toiseksikin hetkeksi.  

LAJITTELULEIKIT

Kun etsin esimerkiksi pinterestistä ideoita siihen, millaisia helppoja sisäpuuhia taaperolle voisi keksiä, huomasin monenlaisten lajittelu-aktiviteettien olevan suosittuja. Päätin siis askarrella Lukallekin pari tällaista lajittelujuttua. Ensin pesin neljä Piltti-purkkia ja liimasin niiden ympärille eri värisiä silkkipapereita. Lajiteltaviksi esineiksi voi käyttää mitä nyt vain sattuu keksimään; meiltä löytyi sopivasti eri värisiä paperiliittimiä. Leikin tarkoituksena olisi lajitella saman väriset liittimet värinmukaisiin purkkeihin, mutta Lukaa ei tässä leikissä hirveästi säännöt kiinnostaneet. Hän oli kuitenkin kovasti innoissaan purkeista ja touhukkaasti lajitteli paperiliittimiä niihin, vaikka värit nyt eivät aina ihan kohdilleen menneetkään. Ehkäpä pikku hiljaa se homman oikea jujukin alkaa pojalle valjeta, mutta hauskaa hänellä riitti muutenkin. Oikeastaan yllätyinkin, miten paljon aikaa tähän leikkiin sai kulumaan, kun Luka jaksoi yhä uudestaan ja uudestaan täyttää ja tyhjentää purkkeja. Ja taas sai äiti hetken armonaikaa ottaa vähän iisimmin sohvalla!

Toisessa leikissä yhdisteltiin eläinhahmoja samanlaisten eläinten kuviin. Leikkiä varten otin Lukan erilaisia puueläimiä ja tulostin netistä kuvia samoista eläimistä, kuin mitä lelut ovat. Tulostetut kuvat päällystin vielä kontaktimuovilla, jotta ne kestäisivät taaperon käsittelyssä paremmin. Leikin ideana on asetella eläinkuvat taaperon eteen ja lapsen tehtävänä on löytää kuville parit leikkieläimistä. Eläimet ovatkin Lukalle paljon värejä tutumpia, joten tämän leikin hän tajusi paljon nopeammin ja se sujuikin häneltä aika mukavasti. Tätäkin on nyt jaksettu pelata jo useamman kerran ilman kyllästymistä! Täytyy myöntää, että saatan joskus ajatella tallaisten leikkien olevan liian yksinkertaisia, mutta olenkin saanut huomata, että juuri tällaisista jutuista lapsi yleensä tykkääkin.KIRJAT... JA NETFLIX

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä keinona ne perinteiset: kirjojen lukeminen ja lastenhojelmien katselu. Onneksi Luka tykkää kirjoista ja saattaa viihtyä pitkiäkin aikoja kainalossani kirjoja lukien. Hänellä on tietyt lempparit, joita jaksaa katsella vaikka kuinka monta kertaa peräkkäin. Lukan suosikkeja ovat sellaiset kirjat, joissa tapahtuu paljon ja joiden sivuilta hän saa etsiä erilaisia asioita. Kaikkein suosituin kirja meillä on Richard Scarryn Iloinen autokirja, tuntuu että siihen hän ei kyllästy koskaan! Luemme paljon myös ylemmässä kuvassa näkyvää Moko-kirjaa, josta Luka tykkää bongailla erilaisia eläimiä ja muita hauskoja juttuja. Netflixistä löytyy myös kirjaan perustuva Mouk-sarja (löytyy siis tosiaan Netflixistä tuolla Mouk-nimellä, vaikka suomennettuna se on Moko), joka on jo pitkään ollut meillä ihan ylivoimaisesti suosituin ohjelma. Varsinkin nyt raskaana JA vielä sairaana ollessa olen kyllä välillä antanut Lukan katsoa telkkaria enemmän kuin normaalisti haluaisin. En todellakaan koe itseäni silloin vuoden supermutsiksi, mutta en myöskään usko pilaavani lasta sillä, että hän välillä katsoo telkkaria - ja levättyäni jaksan ehkä taas touhuta hetken aikaa vähän paremmin muita juttuja pojan kanssa. Tuo Moko-ohjelma on kyllä tosi kiva näin aikuisenkin silmin ja jostain syystä Luka ei kyllästy siihen ollenkaan. Pikku Kakkosesta hän useimmiten jaksaa katsoa vain pari ohjelmaa ja siirtyy sitten muihin puuhiin, mutta Moko se vain jaksaa viehättää yhä uudestaan ja uudestaan!

Mitä te keksitte taaperoiden kanssa silloin, kun itse olette sairaana ja voimat ovat ihan poissa?

xoxo Nelli

4 kommenttia

 1. Meillä ei ole onneksi, vielä (sormet ristiin) tullut sellaista pahaa flunssaa, ettei jaksaisi lapsen kanssa touhuta. Olihan meillä influenssa vuoden vaihteessa, mutta siitä selvittiin, kun taaperonalkukin vain nukkui sairauttaan pois.

  bigmamasbaby.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei! :) Ei ole aina helppoa energisen pikkuihmisen kanssa...

   Poista
 2. Perus yleareena on toiminut täällä :D täytyispä itekin taas innostua selailemaan pinterestiä, sieltä saa kyllä parhaat ideat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä kyllä monesti löytyy, tuntuu että noi jenkkimutsit on aika kekseliäitä :D

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.