Viikonlopun kuulumisia Puolasta

Terveisiä Puolasta ja hyvää tätä vuotta! Kohta ensimmäinen lomaviikko takana ja vielä vähän yli viikko edessäpäin. Matka tänne sujui odotettua paremmin, sillä vaikka meillä oli aikainen herätys lähtöaamuna, niin jaksoi Luka kuitenkin valvoa aamuviidestä aina vähän yli kymmeneen asti, jolloin meidän lentokin lähti. Niinpä hän nukkui sopivasti koko sen vajaan parituntisen lennon ajan ja mekin saimme siinä vähän lepuuttaa silmiämme - itse tosin lähinnä keskityin pidättämään oksennusta, sillä jostain syystä tuo lentäminen sai olon todella pahoinvoivaksi! Nyt täällä perillä ollaan otettu aika rennosti, meillä ei ole suurempia suunnitelmia tälle lomalle ja se on toisaalta ihan virkistävääkin. Yleensä nimittäin nämä meidän lomat Puolassa menee ihan hujauksessa, kun ollaan koko ajan menossa, mutta nyt on päinvastoin tuntunut siltä, että päivät täällä ovat niin pitkiä! No, ainakin on saanut levättyä. Itse olen jopa useana iltana mennyt nukkumaan jo siinä 21-22 aikaan, heh. Koneelle en ole silti juurikaan ehtinyt, mutta tänään ajattelin tulla kirjoittelemaan hieman kuulumisia meidän tältä viikonlopulta.


Perjantaina Luka heräsi aikaisin, jo kuuden aikaan aamulla. Täällä Puolassa, tai ainakaan tässä kaupungissa missä me olemme, ei varsinkaan talviaikaan löydy liiemmin tekemistä tällaisen pienen lapsen kanssa. Kesällä kyllä ajan saa kulumaan ulkona, mutta talvella on toisin. Täällä ei pahemmin ole sisäleikkipuistoja, avoimia kerhoja tai vastaavia, joissa voisi taaperon kanssa viettää aikaa. Niinpä sitä joutuu kyllä käyttää mielikuvitustaan, että saa päivät pitkät tuota pikkuihmistä viihdytettyä. Perjantaina me päätettiin lähteä käymään Palmiarniassa, joka on suuri kasvitieteellinen puutarha täällä Gliwicessa. Puutarhassa on jännittäviä polkuja ja puita sekä monia eläimiä, jotka ovat Lukan lemppareita. Iltapäivällä Luka jäi isovanhempien kanssa kotiin, kun me Kamilin kanssa lähdettiin käymään kaupungissa. Minä pääsin käymään pitkästä aikaa kampaajalla - täällä Puolassa kaikki tällaiset palvelut ovat paljon edullisempia kuin Suomessa ja yleensä myös palvelun laatu on hieman eritasoista, ja siksi tykkään aina täällä ollessa käydä kampaajalla, manikyyrissä ja vastaavissa. Tällä kertaa mulla oli tarkoituksena vain tasoittaa huonot latvat siistimmiksi, mutta ilmeisesti niitä huonoja latvoja olikin hieman enemmän kuin olin itse tajunnutkaan, sillä tukka lyheni kyllä ihan kunnolla! Nyt onkin sitten hieman totuttelemista tähän lyhyempään kuontaloon, juuri kun olin saanut hiukset kasvatettua mielestäni ihanan pitkiksi. Kampaamon jälkeen käväistiin vielä yhdessä kivassa pienessä kirjakaupassa, josta ostettiin muutamia uusia puolankielisiä kirjoja Lukalle.


Lauantai, uuden vuoden aatto ja vähän epätodellinen fiilis. Nytkö se vuosi jo meni? Toisaalta ikuisuuden mittainen ja niin paljon ehti taas tapahtua, toisaalta taas... Niin, aina se kai tuntuu vähän tällaiselta. Aamulla me herättiin upeaan auringonnousuun. Vaikka täällä tulee iltaisin pimeää lähes yhtä aikaisin kuin Suomessakin, niin aamut sentään ovat paljon valoisampia, mikä on aika ihanaa ja herääminenkin sen myötä paljon helpompaa. Päivän ohjelmassa meillä oli Kamilin kanssa retki Katowiceen, meidän kotikaupunkiin silloin kun aikoinaan asuttiin Puolassa, ja yhteen ostoskeskukseen siellä. Me ei ikinä Suomessa käydä muuten vain "shoppailemassa", mutta näillä Puolan lomilla tehdään joka kerta yksi visiitti juuri tuohon tiettyyn ostoskeskukseen. Tällä kertaa mukaan tarttui kylläkin lähinnä vauvanvaatteita! Iltapäivällä tultiin kotiin juuri sopivasti, kun Luka oli herännyt päiväuniltaan, ja loppuilta sujuikin sitten ihan vaan rauhallisesti kotona, sillä pieni oli jo vähän ikävoinyt äitiä ja isiä ja tahtoi nyt olla koko ajan meidän kanssa. Yleensä uuden vuoden vaihtuminen on yksi lempijuhliani, mutta tällä kertaa en kyllä olisi jaksanut sitä mitenkään sen kummemmin juhlistaa! Ainoastaan harmittelin vain sitä, että unohdin ennen matkalle lähtöä käydä ostamassa tinaa mukaan otettavaksi, sillä se on lemppariperinne uutena vuotena. Lukan mentyä kahdeksalta yöunille me vielä grillailtiin, katsottiin jotain puolalaista musiikkiohjelmaa telkkarista ja makoiltiin sohvalla - ja minä simahdin jo hyvissä ajoin yhdeltätoista. Taisi olla ensimmäinen kerta ihan todella moneen vuoteen, kun ei valvonut vuoden vaihtumisen yli!


Vuoden ensimmäisenä päivänä ei niinkään tuntunut tammikuulta, vaan ennemminkin maaliskuulta ja siltä, kuin kevät olisi jo aivan nurkan takana. Täällä ei ole lunta laisinkaan, korkeintaan pikkuisen kuuraa aamuisin maassa, ja aurinko on hellinyt ihanasti monena päivänä. Me ulkoiltiin aamulla pitkään ja nautittiin tuosta valosta ja auringon lämmittävistä säteistä, vaikka muuten ilma taisikin olla pakkasen puolella. Ulkoilukin on täällä näin talviaikaan Lukan kanssa hieman haasteellista, sillä vaikka Kamilin vanhemmat asuvat omakotitaloalueella, niin täällä ei ole lähimaillakaan yhtäkään leikkipuistoa! Me käytiinkin sitten pienellä kävelyllä naapurustossa, jossa Luka bongaili kaivureita, aitojen takana haukkuvia koiria sekä kanoja, joita täällä näkee tepastelevan yllättävän monen omakotitalon pihalla! Ulkoilun jälkeen Lukan ollessa päikkäreillä me katsottiin Kamilin kanssa Netflixistä ihan mahtavaa sarjaa Dirk Gently's holistic detective agency, suosittelen! Siinäpä pitkästä aikaa sarja, johon kaikessa kummallisuudessaan koukuttuu heti ensiminuuteilta alkaen. Ja loppuilta onkin sitten mennyt taas tällaisissa samanlaisissa rennoissa tunnelmissa - jospa sitä ensi viikolle keksisi hieman enemmänkin ohjelmaa näiden pitkien kotipäivien vastapainoksi...

Miten siellä on uusi vuosi lähtenyt käyntiin?

xoxo Nelli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Kochanie • Theme by Maira G.