Uusi vauvakirja taaperolle?

Kun Oot niin ihana - vauvakirja julkaistiin, rakastuin siihen heti ja tiesin, että jos meille vielä toinen lapsi tulee, niin hankkisin hänelle ehdottomasti sellaisen. Aivan uudenlainen, moderni kansiomallinen vauvakirja ihastutti paitsi jo ulkonäöllään, myös sen persoonallisuuden vuoksi. Vauvakirjan kanssa voi nimittäin käyttää omaa luovuuttaan ihan eri tavalla kuin perinteisissä vauvakirjoissa, joita yleensä täytetään valmiisiin kysymyksiin vastaamalla. Minä olen vähän tällainen näpertelijä ja viehätyin ajatuksesta, että voisin tehdä lapseni vauvakirjasta ihan täysin meidän ja ennen kaikkea hänen näköisensä. Kun sitten tulin raskaaksi, iloitsin siitä, että nyt saisin vihdoin tuon vauvakirjan itselleni! Ensin ajattelin kaikessa rauhassa odotella vauvan tuloa ennen kirjan tilaamista, mutta pian alkoikin korviin kantautua huhuja siitä, että ensimmäinen painos olisi pian jo loppuunmyyty, ja niinpä kiireellä klikkasin kirjan ostoskoriin. Nyt kirja odottaa kaapissa kevätvauvamme tuloa ja sormet syyhyten jo odotan, että pääsen sitä täyttelemään!

Tässä odotellessani olen hieman harmitellut sitä, että tätä kirjaa ei ollut olemassa jo Lukan vauva-aikana! Lukalla on itse asiassa kaksikin vauvakirjaa, jotka ovat ihan kivoja. Toinen on englanninkielinen, jonka ostimme jo raskausaikana ajatuksena, että sitä olisi sitten helpompi täytellä yhdessäkin. Tosi asiassa kirjan täyttäminen on kuitenkin jäänyt enemmän minun vastuulleni, niin kuin se ehkä monestikin perheissä menee. Toisen, Muumilaakson vauvakirjan, Luka sai nimiäislahjaksi. Sekin on kyllä tosi suloinen kirja ja visuaalisesti tykkään siitä hurjasti, mutta kuitenkin minulle noiden molempien kirjojen täyttäminen on tuntunut vähän hankalalta. Joihinkin kysymyksiin ei oikein osaa vastata, tai sitten tila loppuu kesken. Toiset kohdat kirjassa ei välttämättä tunnu relevanteilta juuri meille ja sitten on asioita, jotka haluaisi kirjoittaa muistiin, mutta niille ei löydy kirjasta paikkaa. Niinpä sitten mieleeni alkoi hiipiä ajatus, että olisiko ihan hölmöä tilata jo taaperoikään ehtineelle ihan uusi vauvakirja ja aloittaa sen täyttäminen alusta? Päätin, että ei ole ja onneksi löysin vielä Tuutilullan nettikaupasta yhden jäljellä olevan Oot niin ihana - vauvakirjan, vaikka virallisesti tuo kirja onkin nyt tällä hetkellä loppuunmyyty.


Ja nyt on sitten meidän molemmilla lapsilla samanlaiset, ihanat vauvakirjat. Minusta sekin on kiva ajatus, että sisaruksilla tosiaan on samat kirjat, mutta kuitenkin niistä voi tehdä molemmille persoonalliset ja juuri heidän näköisensä. Sivuja ei tarvitse täyttää samalla tavalla vaan mahdollisuuksia on miljoonia! Tykkään myös siitä, että kirja on tosiaan kansion mallinen, joten sivujärjestystä voi muuttaa sekä lisätä sinne ihan omaa sisältöäkin. Tällä hetkellä Oot niin ihanan facebook-sivuilla käy myös keskustelu uusista lisäsivuista, joita halutessaan voisi kirjaan ostaa. Itse toivoisin esimerkiksi taaperoikään sopivia lisäsivuja, jolloin kirjan täyttämistä ei tarvitsisi lopettaa vauvavuoteen. On myös kiva, että kirja tulee omassa laatikossaan, johon voi säilöä muitakin pieniä vauvamuistoja. Itse laitoin Lukan laatikkoon talteen esimerkiksi tämän ensimmäisinä synttäreinään saamat yksivuotiskortit. 

Viime päivien aikana kotitoimistoni onkin siis muuttunut kunnon askartelunurkkaukseksi. Hain askartelukaupasta erilaisia koristeteippejä, tarroja ja kyniä, ja olen nyt monena iltana Lukan mentyä nukkumaan käynyt ihan into piukeana projektini kimppuun. Jotenkin tällainen luova puuhailu hyvän musiikin soidessa taustalla on tuntunut melkein kuin rauhoittavalta mindfulnessilta hektisen taaperoarjen keskellä! Samalla on ollut hauska palata uudestaan Lukan vauvavuoteen ja muistoihin siltä ajalta. Kirjan täyttäminen ei näinkään pitkän ajan jälkeen tunnu vaikealta, koska asioita on onneksi hyvin dokumentoituna niin täällä blogissa kuin niissä vanhoissa vauvakirjoissakin. Olen täytellyt sivuja nyt melko kronologisessa järjestyksessä, tässä muutamia esimerkkejä!


Odotus-sivulle pääsi tietenkin Lukan ultrakuva, yksi kuva itsestäni raskaana sekä kolme tärkeää odotukseen liittyvää päivämäärää. Olen tykännyt kirjoitella kirjan sivuille myös kauniita ja aiheisiin sopivia sitaatteja, runoja ja laulunsanoja, ja tälle sivulle valitsin Pentti Saarikosken runon, joka itseäni puhutteli raskausaikana. 


Tällekin sivulle voisi keksiä monta erilaista täyttötapaa. Kenties siinä haluaisi mennä vieläkin kauemmas ja kertoa, mistä äidin ja isän tarina on saanut alkunsa. Itse päätin kuitenkin kertoa tällä sivulla Lukan syntymästä. Tuo kuva on suosikkini minun ja Lukan ensimmäisistä yhteiskuvista.


Itse olen kiinnostunut nimi-asioista, ja siksi on kiva, että nimelle on varattu näin paljon tilaa. Kirjoitin, mistä keksimme Lukan nimen, mitä nimi yleisesti tarkoittaa sekä hieman Lukan lempinimistä. Erilliselle sivulle kirjoitin enemmän vielä nimiäisjuhlista. Vauvakirjan laatikkoon saa hyvin talteen kirjekuoren, johon nimiäisvieraat jättivät terveisiään ja toivotuksiaan Lukalle. 
Kuukausi-sivuille olen kirjoitellut ylös mittoja ja muita kuulumisia kultakin ikäkuulta. Huomasin, että ainakin minulta tällainen vapaa tarinointi tulee paljon luontevammin kuin valmiiden viivojen täyttely. Onkin kiva, kun joka kuulta saa talteen juuri ne asiat, jotka itse kokee tärkeimmiksi eikä tarvitse pysyä missään yhdessä tietyssä muotissa. Voi olla, että sivuja täyttäessä tulevat kuukaudet muodostuvatkin ihan toisenlaisiksi, tai sitten sama kaava säilyy niissäkin. Sen näkee sitten! Parasta näissä sivuissa onkin juuri se, että ne voi tosiaan tehdä ihan täysin sellaisiksi kuin itse haluaa.

Tältä siis näyttää meidän taaperon uusi vauvakirja tällä hetkellä. Onko siellä muita Oot niin ihana - faneja? Tämä ei muuten ole mikään yhteistyö tai mainos, vaan ainoastaan yhden rehellisesti ihastuneen kuluttajan ylistys ihanalle tuotteelle! Kaiken muun hyvän lisäksi Oot niin ihana - vauvakirja on muuten täysin Suomessa suunniteltu ja valmisteltu, mikä itselleni kuluttajana on aina plussaa. Kiva tukea kotimaista tuotantoa! Lisäksi se on toteutettu yhteistyössä käyttäjien kanssa, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin juurikin niiden ihmisten toiveita, jotka kirjaa täyttävät. On aika kiva ajatus, että tekijät kuuntelevat aktiivisesti käyttäjien toiveita ja juuri se oma ehdotus saattaa päätyä oikeasti kirjan sivuille. Toivottavasti vauvakirjan hyvin alkanut menestystarina jatkuu ja pian kirjasta saataisiin uusi painos sekä niitä kaivattuja lisäsivuja kaltaisilleni faneille!

xoxo Nelli

6 kommenttia

 1. Tuo vaikuttaa kyllä niin ihanalta vauvakirjalta :) Ja etenkin toi näpertely-ominaisuus on kyllä niin huippu, saa varmasti omannäköisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä ihana! <3 Ainakin mun tyyppiselle ihmiselle just sopiva, kaikkiin ei varmaan tää näpertelykään uppoa, mutta itse tykkään kun saa persoonallisen :)

   Poista
 2. Mä oon kans haaveillu hankkivani tuollaisen! Mut ongelma on just se, että esikoisella on erilainen paljon tylsempi ja haluaisin et molemmilla ois yhtä kivat... Mut tosiaan jos jaksais tehdä esikoisellekin oman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on hauskaa puuhaa, joten mikä jottei ;D

   Poista
 3. Oi tämä on ihana <3 Joulun aikaan törmäsin jossain äitiin, joka oli 3-vuotiaalleen täyttänyt tämän joululahjaksi ja mietin, että pitäisikö tytöillekin vielä ostaa. Olisihan tuo ihana muisto <3 Meillä on sellaiset Mauri Kunnaksen vauvakirjat, ihanat nekin on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole liian myöhäistä! :) Voihan ne vanhatkin vauvakirjat silti säilyttää, toisethan vois joko pitää itsellä tai antaa vaikka isovanhemmille, ja toiset lapsille itselleen :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.