Hassunhauska puolitoistavuotias
Puolitoistavuotias Luka on iloinen ja sosiaalinen poika, villi ikiliikkuja ja maailman hauskin tyyppi. Tähän väliin sopisi - taas kerran - päivitellä sitä, kuinka aika hänen kanssaan on mennyt niin nopeasti ja kuinka en voi uskoa, että minun pieni poikani on jo näin iso... Mutta toisaalta, ehkä sittenkin vaikeammalta tuntuu uskoa, että siitä on vasta puolitoista vuotta, kun tuo pieni ihminen tuli ja muutti koko meidän maailman. Muistan, kuinka haikealta silloin tuntui, kun vauvavuosi läheni loppuaan, mutta täytyy kyllä sanoa, että elämä touhukkaan taaperon kanssa on ihan erilaista, jokainen päivä voi olla suuri seikkailu ja on niin hienoa seurata minkälainen mahtava ja mielenkiintoinen, ihan omanlaisensa persoona hänestä päivä päivältä enemmän kasvaa. 

Tällä hetkellä ihastuttaa ja ihmetyttää erityisesti seurata, kuinka pienen ymmärrys maailmaa ja asioita kohtaan kasvaa ihan huikeaa vauhtia. Tuntuu jännittävältä, että tuon tyypin kanssa pystyy oikeasti melkeinpä jo "keskustelemaan" - ei me nyt ihan politiikasta jauheta, mutta toiselta saa jo vastakaikua omiin jorinoihinsa ihan toisella tavalla kuin vielä hetki sitten. Moniin kysymyksiin hän osaa kertoa oman mielipiteensä joo tai ei, ja jos pyytää häntä tuomaan jonkin tavaran, niin yleensä sieltä takaisin tuodaankin ihan se pyydetty juttu. Sanavarastokin kaksikielisellä taaperollamme kehittyy hitaasti mutta varmasti, ja ilahduttavasti sanoja on tullut hyvin molemmilla kielillä! Suomi nyt ymmärrettävästi on hieman vahvempi, mutta puolalaisiakin sanoja hän jo sanoo. Varsinaisten sanojen lisäksi Luka sanoo paljon sellaisia äänteitä, joiden merkityksen me vanhemmat tiedämme, vaikka ulkopuolinen ei välttämättä jokaista pa-, -, ba- ja - äännettä toisistaan erotakaan. Tällä hetkellä myös kaikkien eläinten äänien matkiminen on suuressa suosiossa ja niitä hän osaakin jo pitkän liudan. Vaikka ihan oikeaa puhetta ei Lukalta vielä kauheasti tule, niin hiljaista meillä ei silti ole, sillä omalla kielellään hän selittää ja juttelee kyllä kovasti ja koko ajan. Välillä on niin hellyyttävää, kun toinen niin tosissaan selittää jotain, minkä merkitystä sitä voi itsekin vain arvailla! Myös pojan kasvava huumorintaju jaksaa ihastuttaa. Hänellä on sellainen superhassu käkätys-nauru, joka pääsee valloilleen varsinkin ihan erityisen hauskoissa tilanteissa. Yleisesti ottaen aika pienestä tuon tyypin kuitenkin saa nauramaan, mutta varsinkin kaikki piiloleikit ja muut yllätykselliset jutut ovat aika takuuvarmoja naurattajia.

Kun sanon Lukan olevan ikiliikkuja, tarkoitan sitä sanan täydessä merkityksessä. En yhtään liioittele sanoessani, että meillä ei kovin montaa hiljaista hetkeä päivässä ole, vaan koko ajan on touhu päällä. Luka on kova kiipeilemään ja välillä sitä tarvitsisi silmät selkäänsäkin, sillä niin nopeasti tyyppi ehtii paikasta toiseen. Mieluista puuhaa kotona on erityisesti Bobles-palikoilla kiipeily. Sen lisäksi lempileikkejä ovat ainakin Duplo- ja autoleikit. Luka ei ole ikinä pahemmin viihtynyt yksinään, vaan kaipaa aina leikkiseuraa. Äiti onneksi kelpaa leikkeihin ihan hyvin, mutta kovasti hän nauttii myös muiden lasten seurasta, ja onneksi leikkitreffejä toisten suht samanikäisten kanssa saadaan usein sovittua. Kerhoissa ja yleisillä leikkipaikoilla Luka on hirveän sosiaalinen ja rohkea, hän menee aina muitta mutkitta tekemään tuttavuutta lasten kanssa eikä ujostele aikuisiakaan. Välillä on suorastaan huvittavaa, kun ollaan jossain ja hän suurin piirtein unohtaa äidin ja isin olemassa olon ja menee höpisemään ja esittelemään leluja jollekin ihan vieraalle aikuiselle! 

Vaikka Luka on tuollainen vikkelä menijä, niin on hän onneksi kuitenkin vielä myös sellainen suloinen pieni mammanpoikakin. Lukan eniten käyttämä sana on ehdottomasti "äiti" ja kyllä se vain joka kerta edelleen sydämen sulattaa, kun jostain kuuluu sellainen ihana "ääääiiiii-ti!" - kutsu. Hän tulee monta kertaa päivässä halimaan ja antaa pusun poskelle pyydettäessä - joskus pyytämättäkin. Ja vaikka hän nukkuu ihan hyvin omassa sängyssäänkin, niin kyllä se uni parhaiten kuitenkin tulee äidin tai isin kainalossa, jonne harva se yö kömmitään. Puolitoistavuotiaan Lukan uni- ja päivärytmi noin muutenkin on hyvin säännöllinen, hän on aina ollut rytmeissään melko kellontarkkaa sorttia. Yöunille Luka menee kello 20 ja herää yleensä 6-7 välillä. Päiväunille mennään kello 12 ja ne ovat pituudeltaan 2-3 tuntia. Tänään juhlimme Lukan saavuttamaa kunnioitettavaa 1,5 vuoden ikää Särkänniemen Koiramäessä. Päivänsankari sai jopa maistaa hieman äidin grillaamaa vaahtokarkkia, vaikka yleensä aika sokerinatseja ollaankin. Pakkanen oli illalla aika kirpeä, mutta hyvä pukeutuminen ja Koiramäen lämmin joulutunnelma auttoivat pitämään vilun poissa. Ai että, tällainen joulufiilistelijä kyllä nauttii, kun kaiuttimista soi tutut joululaulut ja kaikki oli niin valaistu kauniisti! Lukan mielestä parasta olivat lämpöisessä tallissa majailevat eläimet, joita pääsi näkemään mukavan lähietäisyydeltä - erityisesti häntä ihastuttivat vuohet, ankat ja hevoset. Ulkona pakkasessa viihtyivät ainoastaan porot, lampaat sekä hauska villasika ja tämän kaverina oleva toinen, jättisuuri possu. Nekin aitauksessa juoksennellessaan naurattivat kovasti taaperoa. Kerrassaan hauska "synttäripäivä" siis takana ja tästä on hyvä jatkaa kohti 2-vuotisjuhlia, hui!

xoxo Nelli

7 kommenttia

  1. Onnea sinnekin puolitoistavuotiaalle! <3 Ihanan kuuloinen "synttäripäivä" ollut teillä! :)

    VastaaPoista
  2. Onkohan meidän pojat siis syntyneet samana päivänä? :) T. Jasu, Elämältä kaiken sain

    VastaaPoista
  3. 15. päivä. :P Mutta samaan aikaan ehkä oltiin Taysilla, menin sisään jo 12.päivä. Onnea meidän pienille!

    VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.