FreeStyle Libre - kokemuksia testijakson jälkeenKirjoittelin viime kuussa saaneeni Abbotilta testiin uuden verensokerinmittausjärjestelmän, FreeStyle Libren, ja nyt tuon neljän viikon testijakson päätyttyä olisi aika kertoa hieman lisää laitteen käyttökokemuksistani. Tuossa aiemmassa postauksessa olen kertonut laitteesta tarkemmin, joten jos Libre on entuudestaan tuntematon juttu, niin suosittelen lukemaan alkuun sen! Lyhyesti kuitenkin kerrottakoon vielä tässäkin, että kyseessä on siis uudenlainen diabeetikon apuväline; ikäänkuin tavallisen verensokerimittarin ja jatkuvan sensoroinnin välimalli, jossa verensokeria ei tarvitse mitata sormenpäästä otettavan verinäytteen avulla. Sen sijaan ihoon kiinnitetään pieni parin euron kolikon kokoinen sensori, joka mittaa verensokeria jatkuvasti, ja verensokeriarvon saa luettua skannaamalla tuo sensori erillisellä lukulaitteella. Verensokerin mittaaminen Librellä on siis paljon nopeampaa ja helpompaa verrattuna sormenpäämittaukseen, ja lisäksi sen avulla saa muutakin hyödyllistä tietoa omista verensokereistaan. Laite nimittäin piirtää jatkuvaa käyrää ja näin ollen siitä pystyy hyvin seuraamaan, miten verensokerit käyttäytyvät esimerkiksi tiettyyn aikaan päivästä, ja sen myötä säätelemään insuliiniannoksiaan sopiviksi.

Ennen testijakson alkua minulla oli suuret odotukset Libren suhteen ja täytyy sanoa, että laite on ne aika hyvin lunastanutkin. Olen sairastanut ykköstyypin diabetestä nyt kolme vuotta, ja ollut alusta lähtien aikamoinen perfektionisti, mitä sairauteni hoitamiseen tulee. Minulle on aina ollut tärkeää hoitaa itseäni mahdollisimman hyvin ja pitää verensokerini mahdollisimman tasaisina, mikä kuitenkin vaatii itseltä todella paljon työtä ja verensokereiden tiheää mittaamista. Hektistä pikkulapsiarkea energisen taaperon kanssa eläessä se ei kuitenkaan aina olekaan niin helppoa, mutta Libre on auttanut tässä hommassa todella paljon. Lisäksi vielä tämä uusi raskaus tuo diabeteksen hoitoon taas omat haasteensa. Raskauden aikana hyvästä verensokeritasapainosta huolehtiminen on ihan erityisen tärkeää, mutta samalla myös usein todella vaikeaa: raskaus saa nimittäin ne verensokeritkin elämään ihan omaa elämäänsä...Libre on tuonut diabeetikon elämääni taas ihan uudenlaista vapautta. Ensimmäisen kerran tunsin itseni hieman vähemmän sairaaksi vaihdettuani monipistoshoidon insuliinipumppuun, ja Libren avulla tunnen olevani taas enemmän kontrollissa sairauteni kanssa. Vaikka olen ihan sinut diabeteksen kanssa enkä sitä häpeä, niin minulle on silti tärkeää, että pystyn tekemään sellaiset asiat kuten insuliinin pistämisen ja verensokerin mittaamisen huomaattomasti, mutta ennen kaikkea myös helposti ja nopeasti. Ja Libren kanssa se todellakin onnistuu! Olimmepa Lukan kanssa sitten ulkona puistossa tai kävelyllä, harrastuksissa tai vaikka ihan vain kotona leikkimässä, niin puuhia harvemmin tarvitsee keskeyttää, kun verensokerin mittaus onnistuu kättä heilauttamalla. Tai vielä parempaa: verensokeria ei tarvitse jättää mittaamatta siksi ettei ehdi tai pysty, koska se on niin helppoa! Meillä ainakin Lukan kanssa päivät ovat niin aktiivisia ja touhua täynnä, että kyllä tämä oikeasti vain kummasti helpottaa elämää. Kun muistelen vauvavuotta, niin Libre olisi kyllä ollut varsinainen pelastus jo silloin. Verensokerin mittaaminen sormenpäästä nimittäin oli aika hankalaa esimerkiksi imettäessä tai silloin, kun vauva ei viihtynyt missään muualla kuin sylissä. Librellä olisi nuokin tilanteet hoituneet paljon helpommin.

Helpon mittaamisen lisäksi Libre on äiti-ihmiselle mainio kaveri myös siksi, että sen avulla verensokerin muutoksia voi ennakoida tavallista verensokerimittaria paremmin. Tavallinen mittari nimittäin näyttää vain verensokerin sen hetkisen lukeman, mutta Libre osoittaa pelkän numeron lisäksi myös nuolella, mihin suuntaan sokerit ovat menossa. Toisinaan viiva osoittaa eteenpäin, mikä on hyvä asia, sillä silloin verensokeri on tasainen, mutta joskus taas nuoli osoittaa ylös- tai alaspäin. Siitä tietää, että verensokeri on nousussa tai laskussa, ja tilanteeseen pystyy tarvittaessa reagoimaan nopeasti. Itselläni esimerkiksi liikunta saa verensokerini helposti laskemaan. On tosi kätevää, että pystyn vaikkapa Lukan kanssa ulkoillessa tsekkaamaan verensokerini tilanteen vaivattomasti Librellä. Vaikka arvo sinänsä olisi sillä hetkellä hyvä, saattaa tilanteessa tapahtua nopea muutos, jos sokerit ovat laskussa. Tavallisella mittarilla en tätä tietäisi, mutta Libren avulla näen, jos sokerit ovat laskemassa kovasti ja silloin voin puuttua tilanteeseen syömällä heti jotain hiilihydraattipitoista ennen kuin sokerit pääsevät liian alas. Libre on muuten siitäkin kätevä, että sensorin pystyy lukemaan jopa talvitakin ja paksujen kerrostenkin läpi! Ei siis tarvitse alkaa riisua takkia kesken talvisen ulkoilun.Olen ollut todella iloinen Librestäni erityisesti nyt raskauden aikana. Kuten alussa mainitsin, vaikuttaa raskaus verensokereihin hyvinkin paljon. Insuliinintarve muuttuu raskauden eri vaiheissa ja monesti sitä on ihan pulassa sokereidensa kanssa. Muistan olleeni viime raskaudessa välillä aivan todella stressaantunut, sillä niin kovasti halusin pitää verensokerini mahdollisimman hyvinä - vauvan takia. Nyt olen pystynyt olemaan paljon rennommin mielin, koska Libre helpottaa verensokereiden seurantaa niin paljon. Olen asettanut Libreeni omat tavoiteverensokerini ja laitteen avulla pystyn seuraamaan, miten noissa tavoitteissa onnistun pysymään. Tämä myös lisää omaa motivaatiotani entisestään, kun näkee konkreettisia tuloksia. Koen myös todella kätevinä Libren monet muut ominaisuudet, esimerkiksi vuorokausikatsaus-käyrän, josta näkee miten verensokerit keskimäärin päivän aikana käyttäytyvät. Sen avulla näkee jos esimerkiksi verensokeri on usein matalalla jonakin tiettynä aikana päivästä, ja sen mukaan säätämään insuliinin annostelua tuolle ajankohdalle pienemmäksi. Varsinkin kun käytössä on insuliinipumppu, jonka asetuksia pystyy hienosäätämään todella tarkasti, on tämä varsin hyödyllistä tietoa.

Vaikka omat Libre-kokemukseni toistaiseksi ovat olleet enimmäkseen hyvin positiivisia, olen kuullut laitteseen kohdistuvaa kritiikkiäkin monesta eri lähteestä. Kovan hikiliikunnan aikana Libren teippaus kuulemma irtoaa helposti ja koko sensori voi irrota. Itse en nyt raskaana ole niin kovaa liikuntaa harrastanut, joten omaa kokemusta asiasta ei ole, mutta jos näin on, niin on se suuri miinus Librelle. Koska itse kuulun niihin diabeetikkoihin, joilla liikunta vaikuttaa sokereihin todella helposti, niin Librestä olisi suuri apu jos se vain toimisi kunnolla! Minua mietityttää myös se, miten uinti onnistuu Libren kanssa, sillä vaikka sensori saa esimerkiksi suihkun aikana kastua, niin ohjekirjan mukaan se saisi olla veden alla korkeintaan puoli tuntia kerrallaan. Vielä yksi miinuspuoli, jonka Librestä olen kuullut, on se että Libren ja tavallisen verensokerimittarin antamat arvot eivät aina täsmää, ja toisilla niissä saattaa olla paljonkin heittoa. Itselläni arvot ovat kuitenkin pitäneet pääasiassa hyvin paikkansa. Toisinaan mittaan verensokerini tarkistuksen vuoksi myös sormenpäästä, erityisesti ennen ruokailua jotta osaan laittaa varmasti oikean määrän insuliinia, sekä silloin jos Libre näyttää poikkeuksellisen korkeaa arvoa. Olen huomannut, että jos Libreni näyttää yli 10 mmol/l arvoa, niin on se sormenpäästä mitattuna usein 1-2 yksikköä pienempi. Libre ei näytä verensokeriarvoa aivan reaaliajassa, vaan on noin kymmenen minuuttia sormenpäämittausta jäljessä. Siispä mittarin ja Libren lukemissa saattaa olla heittoa varsinkin, jos sokeri on nousemassa tai laskemassa nopeasti. Kuitenkin pääasiassa itselläni Libren tulos on useimmiten luotettava ja sormenpäämittaukset ovat vähentyneet huomattavasti. Siinä missä ennen mittasin sormenpäästä helposti yli kymmenenkin kertaa päivässä, niin nyt noita tarkistusmittauksia tulee enää muutamia. Sormenpäät kiittävät!

Isoin asia mitä Libressä jään kaipaamaan verrattuna jatkuvaan sensorointiin, on se ettei se hälytä matalista verensokeriarvoista. Olen kokenut yhden rajun "insuliinishokin vuoksi ambulanssilla ensiapuun" - tapauksen kolmivuotisen diabeetikkourani aikana (tämä tapahtui viime vuoden kesällä Lukan ollessa kuukauden ikäinen) ja sen vuoksi edelleen pelkään öitä jonkin verran, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Pelkään, että verensokerini laskevat liian mataliksi nukkuessani enkä herää siihen, ennen kuin on liian myöhäistä. Kun olen muutaman kerran saanut jatkuvan sensoroinnin itselleni pariksi viikoksi, olen pystynyt kerrankin nukkua yöni täysin rauhassa, sillä sensori hälyttää kun arvot ovat matalilla, ja siihen kyllä herää varmasti. Libressä tuota ominaisuutta ei ole, sillä se kertoo verensokeriarvon vain, kun lukulaitteella skannaa sensorin. Libressä sensori ei siis jatkuvasti lähetä tietoa laitteeseen, kuten jatkuvassa sensoroinnissa. Tästäkin "pikkupuutteesta" huolimatta Libre on helpottanut nukkumistani hieman. Jos herään yöllä mistä tahansa syystä, on Librellä tosi helppo tarkistaa verensokeri, vaikka sitten pilkkopimeässä ja puoliunessa. Ja jälleen kerran reagoimaan heti, jos näyttää siltä, että sokerit ovat laskussa. Lisäksi Kamilkin pystyy helposti tarkistamaan verensokerini, jos hän sattuu yöllä heräämään - ja minä olen itse kaikesta tästä huolehtimisesta autuaan tietämätön! Ennen Libreä saatoin monesti yöllä jättää verensokerini tarkistamatta ihan vain siitä syystä, että en vain yksinkertaisesti unenpöpperössä sitä jaksanut tehdä. Nyt raskaana se ei olisi kovin hyvä juttu, sillä olen huomannut että verensokerini ovat monesti olleet öisin matalalla, mutta en ole sitä itse tuntenut vaikka olen herännyt yöllä. Oloni on siis saattanut olla ihan normaali hyvinkin matalista verensokereista huolimatta, jonka vuoksi en välttämättä olisi verensokerimittarilla edes vaivautunut tarkistamaan sokereitani, mutta Librellä se käy niin helposti, että teen sen aina varmuuden vuoksi. Veikkaan, että muutamalta pahalta tilanteelta ollaankin tässä jo vältytty!


Kaiken kaikkiaan olen siis Libreen enemmän kuin tyytyväinen. Tulikohan tähän postaukseen nyt ihan varmasti tarpeeksi ylistäviä sanoja? Neljän viikon testijakso meni nopeasti ja muutama päivä ennen sen loppua aloin olla jo todella surullinen siitä, että se on ohi! Aloin jo vakavasti suunnitella ostavani lisää sensoreita itse Puolasta, sillä tällä hetkellä Suomessa Libren voi saada vain julkisen terveydenhuollon kautta eivätkä kaikki halukkaat sitä edes saa. Minulle ei ollut kukaan aiemmin edes puhunut mahdollisuudesta saada Libreä, joten en edes tullut ajatelleeksi, että voisin sen saada. Onneksi Taysin äitipolin diabeteslääkärini kuitenkin kehotti minua kysymään Tampereen Diabetesvastaanotolta mahdollisuutta sensoreihin, sillä sieltä minulle luvattiinkin sensorit nyt ainakin vuodeksi eteenpäin! Eli vaikka varsinainen testijakso onkin jo ohi, niin tarinalla oli onnellinen loppu ja saan jatkaa Libren tyytyväisenä käyttäjänä jatkossakin! Voin kuvitella, että Librestä tulee olemaan iso apu varsinkin loppuraskauden ja synnytyksen jälkeisten verensokereiden kanssa taistellessa - sekä muutenkin sitten pienen vauvan kanssa. Todellakin toivon, että lähitulevaisuudessa Libret ja muutkin sensorit yleistyvät niin paljon, että jokainen halukas diabeetikko voisi sellaisen itselleen saada. 

Yhteistyössä Abbott

xoxo Nelli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Kochanie • Theme by Maira G.