Taaperon kanssa leipoen: sokerittomat piparit

Mammalandian yhteistyöpostaus

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat kuukausittain vaihtuvista erilaisista aiheista. Marraskuun yhteistyöpostauksen teema on nimeltään "leipominen - lasten kanssa vai ilman". 


Meille tämä kyseinen aihe pian puolitoistavuotiaan taaperon kanssa ei ehkä vielä ole kovin ajankohtainen. Täytyy myöntää, että Lukaa ei ole vielä juuri otettu mukaan ruuanlaitto- ja leipomishommiin, sillä luonnollisesti tämän ikäisellä ohjeiden kuuntelemisessa, noudattamisessa ja ymmärtämisessä on vielä rutkasti kehittymisen varaa. Jotenkin on tuntunut vaikealta keksiä ikätasoon sopivaa oikeaa tehtävää, ja helpommalta antaa pojan leikkiä vaikka kauhoilla ja kattiloilla tai "tiskata" sillä välin, kun itse hoitaa sen varsinaisen ruuan valmistuksen. Tai sitten ajoittaa nämä keittiössä hääräilyt kokonaan päiväuniaikaan... Ehkä tämä nyt on kuitenkin ollut enimmäkseen vain sitä omaa laiskuutta, kun pääsee siivoamisen ja kaiken suhteen helpommalla, kun tekee ihan yksin! Kovasti tuo pikkumies kuitenkin tykkää kaikkeen osallistua ja "auttaa" aina parhaansa mukaan.


Itse en ole mikään kova ruuanlaittaja, mutta leipomisesta tykkään. Odotan kovasti sitä, että voidaan leipoa yhdessä Lukan kanssa ja tuskinpa siihen enää kovin kauaa menee, että Lukakin taitaa jo taikinan sekoittamiset, kananmunan rikkomiset ja muut pienet apuleipurin tehtävät. Omasta lapsuudestani muistan, kuinka meillä kotona tuoksui usein tuore pulla ja kuinka melkein aina kahvipöydässä oli jotain äidin leipomia herkkuja. Aika usein itsekin pääsi auttamaan: kermavaahdon vatkaamisessa, korvapuustitaikinan rullaamisessa ja jauhojen mittaamisessa. Haluaisin itsekin olla vähän sellainen pullantuoksuinen äiti! Kaikkein hauskinta leipomista lapsena oli ehdottomasti joulupiparien leipominen ja niinpä tämän postauksen innoittamana päätettiin ottaa pieni varaslähtö piparikauteen, yhdessä Lukan kanssa.


Pipareista halusin tehdä hieman taaperoystävällisempiä kuin tavalliset piparit. Etsin netistä sokerittomien pipareiden ohjetta, ja muutamista vaihtoehdoista päädyin kokeilemaan tätä sopivan simppieliä reseptiä, jossa sokeri on korvattu taateleilla. Nämä piparit sopivat hyvin lapsellekin, ja itsekin mielelläni diabetekseni takia pyrin etsimään vähän parempia vaihtoehtoja herkuille. 

Sokerittomat piparit (n. kaksi pellillistä)

200 g kuivattua taatelia
 100 g voita
 1 kananmuna
 1 dl vehnäjauhoa
 3 dl spelttijauhoa
 1 tl soodaa
 1,5 rkl piparkakkumaustetta 

Liota taateleita vedessä pari tuntia ja soseuta sauvasekottimella. Sekoita taatelit ja loput kuivat aineet keskenään. Lisää sula voi ja sekoita. Lisää muna. Laita pakastimeen pariksi tunniksi ja leivo sitten pipareiksi. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia. 

Vaikka Lukasta ei vielä varsinaisesti kovin suurta apua ollutkaan, niin tykkäsi hän kuitenkin kovasti saadessaan olla mukana leipomisessa, ja hauskaa koko perheen yhdessäoloahan tämä muutenkin oli. Lukan mielestä parasta oli ainakin jauhojen levittäminen sekä nuolijan putsaaminen sillä välin, kun äiti kaulitsi taikinaa. Myös piparimuottien painaminen taikinaan onnistui pienellä avustuksella hyvin! Ihan loppuun asti hän ei kuitenkaan hommaan jaksanut paneutua, vaan me Kamilin kanssa saimme sitten viimeistellä leipomiset. No mutta entäs sitten se prosessin tärkein osuus eli lopputulos? Meidän raadille ainakin kelpasi! Yllätyin, miten paljon nämä maistuvat "tavallisilta" pipareilta - eroa tuskin huomaa, tai ainakin se on vain parempaan päin. Näiden koostumus on ihanan pehmeä ja makeuttakin on aivan sopivasti ilman sokeria. Tänä jouluna meillä ei kyllä muita pipareita leivotakaan kuin näitä! Leivotaanko teillä lasten kanssa?

Mammalandian Facebook & kotisivut
xoxo Nelli

4 kommenttia

 1. Mun täytyy myös myöntää, että en ole ottanut pientä touhutaaperoa mukaan kokkailuihin, vaikka hän varmasti mielellään avustaisi. Just tuo, että nopeammin saa tehtyä itse, heh!
  Täytyypä ensi kerralla yrittää keksiä, miten hänet voisi ottaa mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eipä sitä voi kieltää etteikö se yksin kävisi helpommin ja nopeammin, mutta... Kiva tehdä välillä yhdessäkin! :)

   Poista
 2. Miksi juuri spelttijauhoja? Voiko korvata jollain muulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En osaa sanoa, koska resepti ei ole omani, mutta en usko että kauheasti vikaan menee jos korvaa jollain muulla :) Luulisin että esim. graham-jauhot kävisi ihan hyvin tai miksei voi kokeilla laittaa vain vehnäjauhojakin - luulen, että silloin jauhoja pitää laittaa pikkuisen enemmän, koska spelttijauhoa yleensä kehotetaan laittamaan vähän vähemmän kuin vehnäjauhoja.

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.