Taapero talutushihnassa?

Tässäpä aihe, joka herättää voimakkaita mielipiteitä ja kuumentaa tunteita, ainakin jos eksyy netin keskustelupalstoille tai blogien kommenttibokseihin. Lapsi valjaissa - onko se noloa ja naurettavaa, hysteerista ylireagointia vai lapsen turvallisuuden kannalta ihan järkevä valinta? Myönnän, että itsekin saatoin ennen oman lapsen saamista suhtautua valjaissa oleviin lapsiin hieman huvittuneesti, tai ainakaan en ajatellut, että tulisin moisia omalla lapsellani käyttämään... Mutta toisaalta, en ehkä osannut aavistaa sitäkään, kuinka mahdottoman villi ja vilkas tapaus se oma rakas lapseni tulisi olemaankaan. En vain silloin osannut ajatella asiaa sen tarkemmin, kun omaa kokemusta lapsista ei pahemmin ollut. Mutta kun lapsi on ottanut ensiaskeleensa alle 9 kuukauden ikäisenä ja aika pian sen jälkeen oppinut kävelemään ihan kunnolla, niin voitte varmaan kuvitella minkälaisella vauhdilla tämä meidän duracell-pupumme nyt sitten yksivuotiaana jo kirmaa. Meillä juostaan, kiivetään ja ehditään ihan joka paikkaan.

Kyllähän minä vähän mietin, että viitsinkö nyt ihan oikeasti laittaa lastani valjaisiin. Kehtaanko? Aika pian tulin kuitenkin siihen tulokseen, että kyse on lapsen turvallisuudesta eikä siinä pitäisi olla mitään noloa. Jos joku ohikulkija on niin nokkela, että keksii verrata lastani koiraan, niin en jaksa pahastua asiasta. Näin ei ole vielä ainakaan tapahtunut, mutta keskustelupalstojen mukaan se on varsin yleistä, joten sitä odotellessa! Luulen, että ihmisillä joilla on niin kärkkäät mielipiteet aiheesta, ei ole itsellään kokemusta ainakaan kovin vilkkaista lapsista. Jos lapsi on kovin rauhallinen ja arkakin, niin valjaille tuskin on paljon käyttöä. Mutta selitäpä yksivuotiaalle, miksi äitiä pitäisi pitää kädestä kiinni tai miksi kadulla tai muualla ihmisvilinässä ei voi säntäillä ihan joka paikkaan. Ja että autoja pitää varoa ja äitiä totella. Luka kyllä viihtyy vielä useimmiten ihan hyvin rattaiden tai kantorepun kyydissä, mutta välillä on kiva päästä kulkemaan omilla jaloillaankin. On paljon paikkoja, joissa Luka saa mennä ilman niitä valjaitakin, mutta sitten on myös niitä, joissa ei kyllä todellakaan uskaltaisi laskea lasta maahan itse tallustelemaan. Se, että koittaisi vain pitää kädestä kiinni, ei oikein ole vaihtoehto, sillä Lukaa se useimmiten vain ärsyttää ja suututtaa. Hänellä on varsin vahva oma tahto, mutta jostain syystä valjaat ei häntä kiukuta. 

Luin muutamia keskustelupalstoja ihan mielenkiinnosta ja yllätyin, miten paljon voimakkaita mielipiteitä lasten valjaisiin liittyy. Osan mielestä se on lapsen alistamista - kysynpä vain, että miten se alistaa lasta yhtään sen enempää tai vähempää kuin se, että hänet pakotetaan istumaan passiivisena paikoillaan rattaissa, kun oma menohalu kuitenkin olisi kova? Toisten mielestä se on uusavutonta ja laiskaa vanhemmuutta - että miksi sille lapselle ei nyt vain opeteta kuuliaisuutta ja hyvää käytöstä. Haluaisin nähdä sen yksivuotiaan, joka todellakin kuuntelee ja tajuaa, kun kerrot hänelle, miksi autotielle ei saa juosta. Kaikenlaisia mielipiteitä kyllä riittää. Eniten kuitenkin ihmetyttää se sama ainainen asia, kuin niin monen muunkin jutun kanssa. Että miten niitä ihmisiä jaksaakaan kiinnostaa ja ärsyttää niin kauhean paljon jonkun toisen, tuntemattoman ihmisen valinnat? 
Ostimme Lukalle SkipHopin valjasrepun erityisesti tulevaa Puolan reissuamme ajatellen. Esimerkiksi jo heti lentokenttä on sellainen paikka, missä ihmisiä on paljon ja odotusaika voi käydä hyvin pitkäksi. On kiva, että Luka voi ennen lentoa juoksennella omin jaloin ja että hän voi tehdä sen täysin turvallisesti. Ja että vanhemmatkin voivat aloittaa lomansa vähän rennommin mielin. Minusta nuo SkipHopin tuotteet ovat söpöjä, ja tätä voi pitää ihan tavallisena reppunakin, kun ottaa vain hihnan pois. Sille on siis käyttöä myöhemminkin, kun Luka on vähän isompi eikä valjaita enää tarvita. En ehkä kovin vanhaa lasta enää hihnassa taluttaisi, mutta yksivuotias on yksivuotias, joten tällä hetkellä valjaat on meille tietyissä tilanteissa ihan ehdoton apu. Luka on kova vipeltämään ja haluan häntä siihen kannustaakin, että hän saa kulkea mahdollisimman paljon omilla jaloillaan ja olla aktiivinen. Sitten kun ymmärrystä tulee vähän lisää, niin voidaan opettaa Lukaakin kulkemaan kiltisti käsi kädessä tai vierellä, mutta vielä se ei vain oikein onnistu. 

Mitä mieltä siellä ollaan aiheesta? Kuumeneeko tunteet?

xoxo Nelli

15 kommenttia

 1. Mun mielestä on paljon, paljon parempi että yksivuotias jo saa lähteä kävelemään ja tutkimaan itse. Mun mielestä ei todellakaan ole ainakaan LAISKAA vanhemmuutta että kannustetaan siihen, ja varataan oikeasti aikaa sille että lapsi saa kulkea omaan tahtiinsa. Turvallisuuskysymyshän tuokin on, ba hyvässä paikassa ootte nämä tähän liittyvät kuvatkin ottaneet. Samaisella bulevardilla tuli muutaman kerran juostua mun oman paljon rauhallisemman esikoisen perässä ettei vaaratilanteita syntyisi. :)

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä on paljon, paljon parempi että yksivuotias jo saa lähteä kävelemään ja tutkimaan itse. Mun mielestä ei todellakaan ole ainakaan LAISKAA vanhemmuutta että kannustetaan siihen, ja varataan oikeasti aikaa sille että lapsi saa kulkea omaan tahtiinsa. Turvallisuuskysymyshän tuokin on, ba hyvässä paikassa ootte nämä tähän liittyvät kuvatkin ottaneet. Samaisella bulevardilla tuli muutaman kerran juostua mun oman paljon rauhallisemman esikoisen perässä ettei vaaratilanteita syntyisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Jos on taitoa ja intoa mennä itse, niin mieluummin siihen kannustan kun estelen. Tietyissä paikoissa vaan ei uskalla päästää itse kulkemaan ja kun se kädestä pitäminen ei vaan Lukan kanssa niin toimi. Just tää kuvauspaikka on kyllä sellainen paikka, missä vähän pelottaisi päästä yksinään juoksentelemaan!

   Poista
 3. Oho! En ollut koskaan ajatellutkaan, että joku voisi pahoittaa mielensä lasten valjaista! Mutta näköjään sekin on mahdollista. Mä en ole koskaan osannut ajatellakaan meidän lapsillemme valjaita mutta toisaalta nää meidän tyypit eivät ole koskaan olleet mitään päättömiä juoksijoita vaan hyvin harkitsevia kavereita. Mutta jos tilanne olisi eri niin miksei.
  Tietty ihan niin kuin tekin mekin miettisimme missä niitä pidetään. Lentokenttä, vilkas tori tai paikka missä on paljon ihmisiä esimerkiksi. Mutta sitten puisto, rauhallinen piha yms ovatkin smusta paikkoja missä valjaat ovat ehkä jo vähän liiottelua. Mutta kukin tekee miten parhaaksi näkee :)

  Ja hei! Toi Lukan reppu/valjas systeemi on oikeesti tosi kätevä ja kiva ja noista ei tule mitään valjasviboja koska musta toi on reppu missä on naru :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, äitien maailmassa kaikki on mahdollista :-) Mäkään en ennen olisi ajatellut tällaisia tarvitsevani, mutta Lukan kanssa ne on aika hyödylliset. Siis nimenomaan tietyissä paikoissa, ei todellakaan aina kaikkialla ulkoillessa pidetä valjaissa, vaan silloin kun se turvallisuuden kannalta on paras vaihtoehto. Itsekin tykkään tuosta repusta, se on niin söpö!

   Poista
 4. Minusta nuo valjasreput on loistava keksintö, varsinkin jos liikkuu alueella missä on paljon ihmisiä. Tuollainen pieni ihminen kun hukkuu niin pian näköpiiristä ihmisten sekaan. Kätevä keksintö jolle on varmasti tarvetta aina silloin tällöin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tietyissä paikoissa kyllä tosi hyvä juttu :) Ei tarvitse pelätä että sattuu jotain ja lapsikin tykkää kun saa mennä itse.

   Poista
 5. Meillä ekat askeleet otettiin rutkasti ennen 1v. ikää ja asutaan Mannerheimintien varrella. Aattelin, että ei tuu päivää jolloin antaisin lapsen tepastella kotikadulla (pyörätiet ja jalkakäytävillä suhaavat autot stressasi) ja ostin supersöpön Goldbugin apinarepun. Ei sitä reppua pahemmin käytetty kuin matkoilla (ja lapsen leikeissä), sen sijaan lapsi opetettiin siihen (vaati aikamoista kärsivällisyyttä) että kadulla ei ryntäillä, pidetään kädestä kiinni ja totellaan aikuista ehdottomasti. Ja voi sitä pienen ihmisen ylpeyttä kun hän sai ekan kerran kävellä suojatien yli itse äidin kädestä kiinni pitäen (sitä ennen sylissä). Eli meillä lapsi on kulkenut Manskun jalkakäytäviä vuoden ikäisestä ja ehkä 2v. iässä pystyi sanomaan että lapsi on about liikennekelpoinen (nyt 4v. iässä kulkee kotikatua fillarilla ja potkulaudalla sujuvasti aikuisen ohjauksessa). Eli meillä valjasreppu oli vähän turhake, mutta en mä näe siinä mitään pahaa. Meillä pystyttiin keskittymään lapsen ohjaamiseen (koska paikalla aina 1-2 aikuista, ei muita lapsia tai lemmikkejä), mutta tilanne ois ollut ihan eri jos lapsia ois esim. ollut useampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toki on hyvä opettaakin lasta kävelemään nätisti ilman niitä valjaitakin. Siihen mekin pyritään, mutta on joitain tilanteita, joissa nää valjaat on tosi kätevät. :)

   Poista
 6. Luulen, että ihmiset, jotka jaksavat arvostella eivät ole kulkeneet pienen lapsen kanssa kaupungilla....

  VastaaPoista
 7. Olen lastenhoitajana suurkaupungissa ja vahdin 2-vuotiasta mukulaa. Tyttö ei suostu enää istumaan rattaissa, ei tykkää pitää kädestä kiinni eikä jaksa istua koko aikaa sylissä (enkä minä jaksa kantaa). Oltiin just kavereiden kanssa keskustassa ja olin koko ajan varuillani säntäillessäni lapsen perässä, yrittäen samalla selittää ettei saa mennä ja kädestä pitäisi pitää kiinni jne. Lapsi turhautui, minä väsyin. Ystäväni lainasi meille rattaissa sillä hetkellä istuvan poikansa hihnareppua, ja molempien olo kohentui. Tiesin, ettei tyttö pääse karkuun, mutta hän oli iloinen saadessaan vähän etäisyyttä ja omaa tilaa kulkea ja tutkia. Tämän kokemuksen perusteella hihnarepuista vaan tosella positiivista kokemusta, ja tahdon ehdottomasti tytölle samanlaisen omaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta! Kumma että se kädestä pitäminen tuntuu lapsesta niin ärsyttävältä tai ahdistavalta, mutta valjaissa ei kiukuta vaikka ei silloinkaan pääse ihan joka paikkaan säntäilemään :)

   Poista
 8. Aivan äärettömän hyvä keksintö tuo hihnareppu! En itsekään näe siinä mitään pahaa - päinvastoin! On varmasti ihanaa lähteä lapsen kanssa vähän vilkkaampiinkin paikkoihin, kun voi huoletta antaa toisen vähän itsenäisesti kulkea ja tutkia ympäristöä. :) Jos meidän pojasta tulee kovinkin vilkas tapaus ennen kuin oppii kunnolla ymmärtämään, niin meillekin tulee ehdottomasti tuollainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Luka on niin riemuissaan kun saa itse mennä, mutta välillä valjaiden kanssa se vaan on turvallisempaa joten silloin mennään niiden kanssa, muulloin ilman :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.