Vastaukset kysymyksiinne

Kiitoksia teille kaikille, jotka kävitte laittamassa kysymyksiä tuonne taannoiseen kysymyspostaukseen! Ajattelin nyt olevan hyvä hetki vastailla kysymyksiin, sillä Luka on edelleen vähän kipeänä rokotteista ja itsekin tulin vielä eilen illalla flunssaan, joten nyt on kyllä veto vähän pois. Olin suunnitellut Lukan synttäripostauksen kirjoittamista tälle päivälle, mutta nyt en kyllä jaksa käydä läpi niitä kuvia, joten jääköön se vielä vähän myöhemmäksi. Vastailen kaikkiin kysymyksiin nyt tässä yhdessä ja samassa postauksessa, koska kysymyksiä tuli kuitenkin sen verran maltillinen määrä ettei niitä ole tarpeen jakaa useampaan eri postaukseen. Mutta pidemmittä puheitta, tässä ne tulevat!


Haluaisin itsekin äidiksi alle 30-vuotiaana. Mietin, että oliko perheen perustaminen nuorena teille molemmille luonnollinen asia? Olisiko jäänyt harmittamaan, jos lapsi olisikin siunaantunut vasta myöhemmin elämässä?
Itse olen aina halunnut tulla äidiksi nuorena. Taisi mulla olla mielessäkin sellainen takaraja kuin 25 vuotta ja nippa nappa tuohon "tavoitteeseen" kerkesinkin, sillä Lukan syntyessä olin vielä jokusen kuukauden ajan 25-vuotias. Nyt olen kyllä sitä mieltä, että tämä ikä tulla äidiksi oli juuri sopiva, sekä itseni että meidän parisuhteen kannalta. Mun mielestä oli hyvä, että oltiin Kamilin kanssa ehditty olla yhdessä noin neljä vuotta ennen vauvan tuloa, joten ollaan ehditty tutustua toisiimme, matkustella, kokea paljon asioita yhdessä ja nauttia siitä ihan vain kahdenkeskisestä ajasta ennen kuin meistä tuli kolmihenkinen perhe. Kyllä tämä oli meidän molempien toive, että lapsi tulisi tässä vaiheessa eikä vasta kun ollaan yli kolmekymppisiä. Vaikea sanoa, olisiko harmittanut jos niin olisi käynyt, koska en tykkää jossittelusta. Ollaan tyytyväisiä, että kävi näin!

Mikä on sun lempikirja ja -elokuva ja minkälaista musiikkia kuuntelet?
Lempikirja on Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. Tykkään tosi paljon lukea, mutta nykyään ei oikein ehdi tai ole energiaa siihen. Lempielokuvia on ainakin Before Sunrise, Lost in Translation ja kaikki Wes Andersonin elokuvat. Musiikissa mulla ei nykyään ole oikein mitään ylitse muiden lemppareita, kuuntelen aika paljon laidasta laitaan: esimerkiksi Olavi Uusivirtaa, Beyoncea ja Tegan & Saraa. Kotona taustamusiikkina mulla yleensä soi jokin Spotifyn indiefolk- tai soul-soittolista.

Mikä on ollut äitiydessä a) parasta b) haastavinta c) yllättävintä?
Hmmmm onpas vaikea! Siis en tiedä, pystyykö tähän vastaamaan mitenkään lyhyesti ja ytimekkäästi. Parasta on melkein kaikki - nähdä kuinka tuo pieni ihminen kasvaa ja tulee omanlaiseksi ihanaksi persoonakseen, touhuta yhdessä kaikenlaista ja en tiedä, ei tätä pysty selittämään! Haastavinta on tähän mennessä ehkä ollut löytää tasapaino siihen, että vauvan hoitamisen lisäksi jäisi aikaa myös itselleen, parisuhteelle sekä nukkumiselle! Yllättävintä ja samalla kaikkein itsestäänselvintä se, miten loputon ja voimakas tunne äidinrakkaus on. Sekin mut on yllättänyt noin niin kuin yleisellä tasolla, että kuinka paljon syyllistämistä ja negatiivisuutta äidit saavat osakseen varsinkin toisilta äideiltä ja kuinka kuumia tunteita toisten äitien valinnat (mm. imetykseen liittyen) ihan ventovieraissakin ihmisissä herättää. 


Mua kiinnostaisi kuulla lisää sun tulevaisuuden haaveista työn ja opiskelun suhteen. Mihin koulutuksiin hakeuduit nyt keväällä ja mikä olis sun unelmaduuni? Aiotko aloittaa koulun nyt syksyllä jos pääset ja miten ajattelit opiskelun vaikuttavan teidän arkeen? Entä onko sulla jo joku ammatti pohjalla, millaisia töitä olet tehnyt? 
Tästä voisi kirjoittaa ihan oman postauksenkin, mutta koitan vastata tiivistetysti! Hain nyt keväällä (kuten viime keväänäkin, mutta silloin en päässyt pääsykokeisiin koska Luka syntyi vähän etuajassa) opiskelemaan terveydenhoitoalalle, unelma-ammattini olisi kätilö tai terveydenhoitaja neuvolassa. Jos kouluun nyt syksyllä pääsisin, niin kyllä sen myös aloittaisin, vaikka tuntuisikin aika pahalta laittaa Luka reilun vuoden ikäisenä hoitoon. Uskon kuitenkin, että saataisiin asiat järjestymään niin, ettei Lukan tarvitsisi olla viittä päivää viikossa montaa tuntia kerrallaan hoidossa, ja että pidemmällä tähtäimellä se olisi kuitenkin paras ratkaisu, että pääsisin nopeasti opiskelemaan. Aiemmalta koulutukseltani olen ylioppilas ja matkailuvirkailija, sen lisäksi opiskelin pari vuotta yliopistossa puolan kieltä, mutta se ei ammattimielessä ollutkaan mun juttuni. Olen tehnyt aika monenlaisia hommia, enimmäkseen asiakaspalvelua.

Kasvaako Luka kahden eri kulttuurin ristitulessa? Onko siis miehelläsi paljon erilaisia kasvatusnäkemyksiä tms. joista olette joutuneet keskustelemaan ja tekemään myönnytyksiä? Kumpi teillä määrää lapsen kasvatuksessa mennäänkö suomalaisittain vai puolalaisittain?
Mun mielestä tässä kysymyksessä on aika hassu sävy. Kumpikaan meillä ei määrää miten lapsi kasvatetaan, vaan asioista keskustellaan ja ollaankin kyllä useimmissa asioissa aivan samoilla linjoilla. Meillä ei ole ainakaan toistaiseksi ilmennyt mitään perustavanlaatuisia näkymyseroja kasvatukseen liittyen eikä siis ole pahemmin mitään "kompromissejakaan" tarvinnut tehdä. Mun mielestä suomen ja puolan kulttuurit ei eroa toisistaan mitenkään niin radikaalisti, molemmat ovat kuitenkin eurooppalaisia maita. Luulen, että meidän mahdolliset erilaiset kasvatusnäkemykset johtuu enemmän siitä, millaisen kasvatuksen me itse ollaan kotoamme saatu: Kamil esimerkiksi on saanut aika vapaan kasvatuksen perheen ainoana lapsena, minulla taas on sisaruksia enkä ole tottunut saamaan kaikkea haluamaani. En itse oikeastaan ikinä ajattele, että nyt tehdään joku juttu "suomalaisittain", vaan tehdään asiat meidän omalla tavalla.

Mitä muita nimivaihtoehtoja teillä oli Lukalle?
Me alettiin miettiä nimiä jo ennen kuin sukupuoli oli selvillä, ja musta tuntui todella vaikealta keksiä kivoja pojannimiä. Tytölle olisi ollut mielessä vaikka mitä nimiä. Luka keksittiin tosi aikaisessa vaiheessa eikä sitten ikinä oikein tullut mitään muita yhtä hyviä nimivaihtoja esiin, vaan se jäi. Se vain tuntui heti just oikealta nimeltä meidän vauvalle.


Jos saisit päivän ajan olla joku muu kuka olisit?
Hahha voisin olla Luka, niin voisin ehkä ymmärtää tämän järjenjuoksua joissain asioissa hieman paremmin... Tai ehkä kuitenkin olisin joku sellainen, joka elää ihan toisenlaista elämää kuin itse elää. Vaikka just se Beyonce. :-)

Jos saisit valita yhden supervoiman mikä se olisi?
Paikasta toiseen teleportaamisen! Välillä olisi niin ihanaa, kun voisi vain ajatuksen voimalla siirtyä näistä kotiympyröistä jonnekin paratiisisaarelle.

Julkkisihastuksesi?
Yritin oikeasti miettiä tätä, mutta äh, ei mulla oikein ole sellaista! Nuoruuteni julkkisihastukset oli emobändien muusikoita, mutta nykyään olen kyllä päässyt yli niistä, hehhh...

Haluaisitko vielä lisää lapsia, jos kyllä, niin montako? Millaisen ikäeron toivoisit lapsille?
Ennen haaveilin isosta perheestä, mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että kaksi olisi meidän perheelle hyvä lapsiluku. Tietysti mieli voi vielä muuttua, mutta kyllä haluaisin Lukalle ainakin sen yhden sisaruksen. Ikäeroksi toivoisin noin kahta vuotta.


Siinä taisi olla kaikki kysymykset, tuliko mitään yllätyksiä? Hyvää viikonloppua kaikille!

xoxo Nelli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Kochanie • Theme by Maira G.