Vauvan kanssa museoon


Olipas tänään hauska päivä! Vielä aamulla tuskastelin sitä, että tälle päivälle aiemmin sovittu meno peruuntui eikä meillä ollut sitten Lukan kanssa oikein mitään tekemistä, Kamilinkin ollessa iltavuorossa. Sitten bongasinkin sopivasti Aamulehdestä, että tänään Tampereen taidemuseossa vietetään "vauvan kanssa museoon" - päivää, joten päätettiin lähteä sinne. Vauvapäivänä museosta on tehty hivenen tavallista lapsiystävällisempi, sillä sinne on silloin järjestetty imetysnurkka, mikro ruokien lämmittämistä varten sekä hoitopöytä. Ja ehkä noin yleisestikin tunnelma on pieniä ihmisiä kohtaan avoimempi - kun kerran vauvat ovat varta vasten museoon kutsuttu, niin kukaan ei ainakaan voi kovin pahalla katsoa, jos joku siellä vähän pitää itsestään meteliä. En tiedä kuinka oikeassa tai väärässä olen, mutta jotenkin itselleni on iskostunut sellainen mielikuva, että taidemuseossa pitää käyttäytyä kovin arvokkaasti ja hiljaa, joten ehkä siksi olen vähän vierastanut ajatusta lähteä museoihin tai gallerioihin pienen lapsen kanssa. Kertokaahan mulle, miten asia oikeasti on? Olisi niin kiva käydä Lukan kanssa museoissa useamminkin, ihan tavallisenakin päivänä.


Tampereen taidemuseon alakerrassa on Muumilaakso-museo, jossa me viihdyttiin Lukan kanssa muita näyttelyitä paremmin. Tuolla Muumilaaksossa on kyllä tullut käytyä kymmeniä kertoja ennenkin, mutta Tove Janssonin piirrokset ovat sen verran ihania, yksityiskohtaisia ja ajattomia, että niitä jaksaa katsella ja tutkiskella yhä uudelleen ja uudelleen. Me saavuttiin Lukan kanssa museoon ilmeisesti aika rauhalliseen aikaan, sillä saatiin olla pitkän aikaa Muumilaaksossa ihan kahdestaan. Luka sai kuljeskella museossa omin jaloin - tosin ihan hirveän kauas äidistä ei kuitenkaan uskaltanut lähteä, sillä Muumimuseo on pienelle ihmiselle aika jännittävän hämärä. Ihmettelinkin hieman, miksei vauvoille tarkoitettuna päivänä valaistusta oltu lisätty ollenkaan. Taiteesta Luka ei varsinaisesti ollut kovin kiinnostunut, mutta jotkin isommat ja värikkäämmät kuvat sentään herättivät pienen mielenkiinnon ja niitä oli hauska yhdessä äidin kanssa katsella. Museossa on myös pieni leikkipaikka lapsille, joka veneineen ja pehmoleluineen taisikin olla Lukan mielestä se käynnin kohokohta.

Itsellekin oli kyllä tosi virkistävää tehdä vauvan kanssa jotain vähän erilaista. Yleensä kun sitä suunnataan leikkipuistoon tai muihin vauvajuttuihin, mutta nyt sai myös äiti vähän toisenlaista virikettä mielelleen, ja samalla kuitenkin vauvallekin se oli uutta ja mielenkiintoista puuhaa. Ja museovierailun jälkeen muuten nukuttiin kolmen tunnin päikkärit!

xoxo Nelli

8 kommenttia

 1. Me tykätään käydä museoissa ja taidenäyttelyissä, ja halutaan, että lapsi on nimenomaan osa sitä arkea. Kyllä vierailujen aikana yritetään lasta vähän aina hyssytellä ja rauhoitella, jos meno äityy ihan mahdottomaksi. Mutta mielestäni kyllä niinä kertoina kun on lapsen kanssa museossa käynyt, on eläväinen lapsi saanut vaan hymyjä aikaiseksi kanssakävijöiltä ja työntekijöiltä. Ja jos oman lapsen käytös tuntuu liian äänekkäältä, niin aina voi poistua paikalta "vähin" äänin. :'D Meillä on museokortit, joten on helppoa kun voi tehdä lyhyempiä alle tunnin mittaisia museovierailuja, kun ei ole pakko ns. koko rahan edestä kierrellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi museokortti ois kyllä tosi kätevä lapsen kanssa museoillessa! Täytyykin sitä harkita :) Kiva kuulla, ehkäpä mekin nyt sitten uskaltaudutaan enemmän yhdessä museoihin ja gallerioihin!

   Poista
 2. Me ollaan kanssa jonkin verran käyty museoissa, taidejutuissa jne. pienen lapsen kanssa. Itsestäni on aina kiva nähdä, kun on muitakin lapsiperheitä liikkeellä. Mielestäni Suomessa mietitään liikaa aina sitä voiko lapsen kanssa tehdä jotain/ mennä jonnekin. Rohkeasti vaan sanon minä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, mutta tuntuu myös että Suomessa ei olla ihan niin lapsiystävällisiä kuin monessa muussa maassa! Meillä yleisesti ottaen on sellainen asenne ollut aina, että lapsi otetaan mukaan kaikkiin meidän normaaleihin juttuihin, mutta jostain syystä just nämä museot ja galleriat on tuntuneet sellaisilta paikoilta, ettei oikein ole uskaltanut viedä vauvaa niihin, jos katsotaan pahalla :D

   Poista
 3. En oo vielakaan paassyt tonne :( :( :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens kerralla KUN tuut pidemmäks aikaa SUomeen ni mennään!

   Poista
 4. Mä olen käynyt Saagan kanssa muutaman kerran museossa lähinnä Helsingin-reissuilla. Ateneumissa käytiin katsomassa juurikin Toven juhlanäyttely (Saaga oli reilut 2v.), ja viime syksynä tehtiin visiitti Luomukseen, jossa oli aivan älyttömästi muitakin lapsiperheitä. Sitä kyllä suosittelen tosi paljon, oli aika mahtavaa niin itsestä kuin lapsestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi, tonne Luomukseen pitää kyllä mennä joku kerta Lukan kanssa! Siitä on jo jokunen vuosi kun oon itse siellä käynyt mut se on kyllä tosi kiva museo :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.