Pikkuiset kultakalat lammessa ui... Eli harrastuksena vauvauinti


Mainitsinkin jo Tammikuun suosikit - postauksessa, että ollaan vihdoin päästy aloittamaan Lukan kanssa vauvauinti! Takana on nyt reilun kuukauden verran uiskentelua, joten voisi olla hyvä hetki kertoa hieman meidän kokemuksia ja mietteitä vauvauinnista. Meillähän oli tarkoituksena mennä uintiin jo aikaisemmin, mutta kun ei syksyn ryhmiin silloin mahduttu, niin nyt aloittaessaan Luka olikin jo seitsemän kuukauden ikäinen - muistaakseni aloituskriteerit ovat 3kk ja 5kg eli paljon aikaisemminkin olisi siis voitu aloittaa. Mielestäni tämä meni kuitenkin ihan hyvin näin, sillä nyt vähän isompana Luka ainakin on jo hyvin tottunut veteen ja on muutenkin reipas ja eikä väsy niin nopeasti. Sukellusrefleksiähän hänellä ei enää ollut tallella siinä vaiheessa kun sukellusharjoitukset aloitettiin, mutta sekään ei hommaa haitannut. Itse asiassa pidän on vähän hassuna sitä, miten monille vauvauinnissa kaikkein tärkein ja odotetuin asia on nimenomaan se sukeltaminen. Mun mielestä vauvauinti kokonaisuudessaan on hauskaa yhdessäoloa vauvan kanssa, ja ainakin meillä Luka todellakin nauttii kun pääsee lämpimään altaaseen polskuttelemaan isin kanssa. Sukeltaminen on sitä paitsi koko hommassa vain yksi osio, paljon muutakin hauskaa tunneilla tehdään ja opitaan. Vaikka kyllä kieltämättä itsekin odotan ainakin sitä valokuvauskertaa, jolloin toivottavasti saadaan muutama hieno kuva pinnan alta!
Meidän vauvauinnissa altaassa saa kerrallaan olla yksi vanhempi vauvan kanssa, ja meillä se on yleensä Kamil. Tähän mennessä olen itse ollut kerran uimassa Lukan kanssa, mutta muuten seuraillut ihan mieluusti vain sieltä altaan reunaltakin. Tunnit ovat kestoltaan 30 minuuttisia, mikä toisaalta tuntuu lyhyeltä ajalta, mutta toisaalta taas on juuri sopiva, niin vauvat jaksavat vielä keskittyä hyvin. Tunneilla on yleensä aina samanlainen kaava: ensin alkuleikki tai -laulu, sitten jokin uusi harjoitus tai vanhan kertausta, välissä taas pieni yhteinen leikki, taas jokin harjoitus ja lopuksi vielä loppulaulu. Myös vapaata uintia mahtuu väleihin, silloin Luka tykkää erityisesti jahdata palloa. Nuo tunneilla lauletut laulut muuten jäävät kyllä tehokkaasti soimaan päähän ja niitä tulee hoiloteltua usein pitkin viikkoa kotonakin... Nyt kun Lukan kanssa aloitettiin tämä uintiharrastus näin "myöhään", niin hän on ollut alusta alkaen altaassa tosi aktiivinen verrattuna moniin nuorempiin vauvoihin, jotka eivät ehkä ole vielä niin hyvin tottuneet vedessä oloon. Luka polskii jaloilla kovasti, jahtaa vedessä kelluvia leluja ja taputtaa veden pintaa innoissaan. Sitä touhotusta on kyllä ihana seurata sivustakin, kun toisella on selkeästi niin hauskaa! 

Se paljon puhuttu sukeltaminen tuli mukaan kuvioihin ehkä noin neljännellä uintikerralla. Aluksi sukellusta harjoitellaan vain kaatamalla ämpäristä vettä lapsen päälle: ensin pepulle, selkään ja lopuksi pään yli niin, että kasvot kastuvat. Näin olisi tarkoitus aktivoida vauvan sukellusrefleksi. Ensimmäinen ihkaoikea sukellus tapahtui uimaohjaajan toimesta ja vanhemmat saivat vain jännittää ja katsoa vierestä, kun pikkuiset kävivät ensimmäistä kertaa pinnan alla. Ensin kaadettiin taas vettä ämpäristä vauvan päälle ja sen jälkeen nopeasti mutta rauhallisesti vauvan pää painettiin veden alle. Joillakin vauvoilla pääsee pinnalle tultua pieni säikähtänyt itku, mutta useimmat vain jatkavat iloisina, vaikkakin hieman hölmistyneinä polskuttelua niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan! Lukalla ei sukellusrefleksiä ollut enää tallella siinä vaiheessa kun sukellusharjoitukset alkoivat, mutta hyvin on silti mennyt. Luka kylpee kotona noin kerran viikossa ja käy suihkussakin nykyään lähes päivittäin, joten hän on jo tottunut veteen ja siihenkin, että joskus vettä menee myös naamalle. Hieman jännitin etukäteen sitä ensimmäistä oikeaa sukellusta - Lukalla kun on taipumusta pieneen dramaattisuuteen joten olin varma, että se kyllä kirvoittaisi pienet itkut, mutta niin ei käynyt, vaan pikemminkin moinen touhu vain nauratti vauvaamme. Se, että Lukan sukellusrefleksi oli jo hävinnyt, oli oikeastaan vain ihan hyvä juttu - tai ainakaan siitä ei meidän kohdallamme ollut mitään haittaa. Vauvojen kun on kuulemma joka tapauksessa tavallaan opeteltava sukeltaminen uudelleen sen jälkeen, kun tuo refleksi unohtuu.Meidän vauvauinnissa vauvoilla ei tarvitse olla uimavaippaa, vaan riittävän tiukka lahkeellinen uima-asu riittää. Monia taitaa hieman jännittää mahdolliset "vahingot" altaassa, mutta ne kai oikeasti melko harvinaisia. Vauva kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi syöttää hyvissä ajoin, noin 1-1,5 tuntia ennen uimaan tuloa. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että vauva ehtii nukkua tarpeeksi ennen uinnin alkua, ettei väsymys iske kesken kaiken. Meidän uinti on aina lauantaisin kello 12.30 ja nämä vauvauintipäivät ovatkin kieltämättä aikamoista aikatauluttamista, että saa kaikki nukkumiset ja syömiset osumaan juuri kohdilleen! Uinnin jälkeen uni sitten taas maistuukin yleensä aika hyvin, sillä kyllähän tuo vedessä polskuttelu on pienelle ihmiselle aika rankkaa hommaa. Pukuhuoneissa ja suihkutiloissa pääsee helpoimmalla, kun mukana on turvakaukalo, jossa vauva voi olla sen aikaa kun itse pukee/riisuu ja peseytyy. Toki ilmankin pärjää, varsinkin jos mukana on toinen vanhempi auttamassa. Me yleensä tehdään niin, että uinnin jälkeen Kamil suihkuttaa Lukan ja sen jälkeen minä puen ja syötän Lukan naisten pukuhuoneen puolella, ja Kamil saa puolestaan rauhassa itse peseytyä ja pukeutua. Näin homma toimii ainakin meillä hyvin ja päästään sitten nopeasti kotiin ja päiväunille.

Kieltämättä vauvauinti on aika kallis harrastus, mutta tähän asti ollaan oltu kyllä varsin tyytyväisiä siihen, että lähdettiin kurssille. On ihanaa huomata, kuinka vauva tuntuu nauttivan touhusta viikko viikolta enemmän ja minusta on mukavaa, että nyt Kamilillakin on jokin oma harrastus Lukan kanssa. Muskarit ja kerhot kun ovat taas olleet mun juttuni. Tätä kurssia jatkuu nyt jonnekin toukokuulle asti enkä vielä tiedä, missä muodossa uintiharrastusta sen jälkeen jatketaan. Vuoden ikäisenähän "saa" mennä jo tavallisiinkin uimahalleihin, ja se ikä tulee Lukalle sopivasti täyteen sitten kesäkuussa. Toki tällaisilla kursseilla taas on ammattitaitoiset opettajat ja ohjattuja harjoituksia, joten olisihan se kyllä kiva jatkaakin, mutta sen näkee sitten! Minkälaisia vauvauintikokemuksia teillä on?

xoxo Nelli

12 kommenttia

 1. Aivan ihania kuvia ♥ ja kiva lukea tämmöinen postaus aiheesta, kun itse en ole kenenkään lapsemme kanssa päässyt vauvauintiin. (tosin oon niin vilukissa, että varmaan jäätyisin tuonne :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä olen kans vilukissa mutta tuolla on kyllä tosi lämmintä vettä ja varsinkin altaanreunalla tulee aina kuuma :D

   Poista
 2. Onpa kiva kun kirjoitit tästä, mä olisin kovasti halunnut Kukkiksen kanssa kokeilla mutta ei mahduttu mihinkään ryhmään ja kovan hinnan takia en sitten yksityiseltä puolelta raaskinut kokeilla... nyt tulokkaan kanssa olisi kiva kokeilla jos löytyisi sellainen mihin taapero pääsisi mukaan, mutta ne taitaa olla aika kiven alla :S :D Kukkis rakastaa vettä, mutta pään kastamisesta ei tykkää yhtään... olis ollut hyötyä vauvauinnista meille siis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, toivottavasti pääsette johonkin sisarusryhmään! :) noi hinnat on kyllä harmittavan suolaisia ja kaupungin ryhmiin on niin kova tunku että tuurilla varmaan niihinkin pääsee... Mutta tosi kiva harrastus kyllä vauvan kanssa :)

   Poista
 3. Me käytiin muistaakseni 3-4 kk vauvauinnissa ja tykättiin kyl tosi paljon :) Oltiin kans koko perhe siellä ja saatiin olla altaassa yhtäaikaa. Tosi kallis kyllä, lopetettiin sitten kun äippäloma loppui ja siirryttiin muskariin (aateltiin että yksi harrastus viikossa riittää ihan hyvin). Isla tykkäs tosi paljon ja tykästyi tuon aloituksen myötä kylpemiseenkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että saitte olla yhtä aikaa! Musta on kyllä ihan kiva seurata vaan vierestä mutta välillä oisi kiva päästä yhdessäkin altaaseen :)

   Poista
 4. Ihana uiskentelija! <3 Harmittaa näin jälkikäteen, ettei meidän vesipeto käynyt vauva-aikana kertaakaan uimassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, varmasti olisi tykännyt mutta onneksi ei sitten ilmeisesti ole haitannut vaikkei vauvan päässytkään! :)

   Poista
 5. Taitava pikku-uimari! :) Me ei olla vieläkään saatu aikaiseksi lähteä vauvauintiin, mutta katsotaan jos vielä ryhdistäydyttäisiin siinä asiassa! Kallista se kieltämättä kyllä on. Kiva oli kuitenkin lukea mitä kaikkea siellä uimassa oikein tapahtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii hyvin, suosittelen kyllä kokeilemaan! :) harmi noi hinnat vaan :/

   Poista
 6. Vauvauinti oli huippua, me käytiin vuosi siellä lapsen ollessa 5kk-1,5 vuotta. Oltiin aina altaassa kolmestaan ja oli ihanaa yhteistä tekemistä josta jäi palkintona rakkaus veteen. Vuosi käytiin vaan hupiuimassa ja nyt pari kuukautta alke 3veenä hän aloitti uimakoulun itsenäisesti, aika hurjalta tuntui jättää pieni sinne mutta voi kuinka on tykännyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun saitte olla kaikki yhdessä altaassa! Välillä olisi itsekin kiva päästä sinne samaan aikaan, vaikka tykkään kyllä katsella ihan vain altaan reunaltakin :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.