Kuusi kuukautta

Meillä asuu puolivuotias vauva! Kun mietin jo pari viikkoa sitten tämän postauksen kirjoittamista, niin olin ihan varma, että tulisin aloittamaan tämän itkemällä sitä, kuinka nopeasti aika on kulunut. Tai kuinka en halua, että minun pieni vauvani kasvaa isoksi! Tänään voin kuitenkin sanoa, että olo ei olekaan yhtään niin haikea kuin olin kuvitellut. Toki tämä aika on mennyt ihan hullua vauhtia, mutta... vaikka pieni vauva onkin ihana, niin on kyllä tämä vähän isompikin vauva. Ja olen vain tosi onnellinen siitä, että saan olla näin mielettömän tyypin äiti. Tosin en minä niiltä kyyneleiltäkään ole ihan onnistunut välttymään tässä viime päivinä. Olen itkenyt liikutuksen ja äidillisen ylpeyden kyyneleitä, kun poikani on ottanut ensimmäiset haparoivat konttausaskeleensa. Olen kyynelehtinyt nähdessäni vauvan innostuneen ja uteliaan hämmentyneen ilmeen tämän maistaessa ensimmäistä kertaa kiinteää ruokaa. Mun vauva! Äitinä oleminen on ihan paras asia. On vain niin ällistyttävän upeaa seurata, kuinka se pieni ja avuton pikkuihminen tässä nyt kasvaa, kehittyy ja oppii koko ajan jotain uutta. Ja puolivuotiaan ihmisen elämä onkin aikamoista myllerrystä. Opetellaan liikkumaan, maistellaan uusia makuja; kaikenlaista uutta ja ihmeellistä tapahtuu. Halu päästä eteenpäin on edelleen kova, mutta vielä liikutaan lähinnä takaperin, sivusuunnassa sekä ympyrää. Nykyään myös kieriminen on kova juttu, ja silläkin tavalla pääsee tarvittaessa kätevästi paikasta toiseen. On hauska seurata, kuinka Luka yrittää tajuta konttaamisen salat. Asento ja kaikki tuntuvat olevan melkein siinä, mutta se viimeinen silaus vielä puuttuu. Uskon, että on vain ajan kysymys, milloin se yhtäkkiä tapahtuukin sitten ihan kunnolla!

Syöttötuolissa istumista ollaan treenattu kuukauden ajan, kun 5kk-neuvolassa saatiin siihen lupa. Siinä istuminen sujuukin jo hienosti ja Luka selvästi nauttii saadessaan olla meidän kanssa saman pöydän ääressä. Nyt ollaan aloitettu myös kiinteiden maistelut, joten syöttötuolitaidoista on entistä enemmän hyötyä! Ilman tukea istuminen ei vielä aivan luonnistu, mutta sylissä ollessaankin hän mieluiten istuu. Selällään nyt harvemmin vauvaa enää näkee makoilevan, se kun on ihan tylsää...Puolivuotias Luka on utelias ja iloinen, äidin pieni hymypoika. On ihanaa, kuinka innoissaan pieni on aina kaikesta uudesta ja kuinka uteliaasti ja keskittyneesti hän tutkii uusia asioita. Luka rakastaa leluja, joista kuuluu ääniä, mutta tämän hetken suosituimmat leikkikalut ovat kaikkea muuta kuin oikeita leluja. Erityisesti hän rakastaa mainosten lukemista (lue: repimistä), peltipurkin kantta sekä äidin kännykkäpussia. Hauskaa on myös makoilla keittiön leveällä ikkunalaudalla ja katsella sieltä autoja ja muita ulkomaailman tapahtumia. Eilen Luka sai lahjaksi Done by Deerin puukeinun ja siinä kiikkuminen vaikuttaisi olevan aika suuri hitti myöskin. 

Vaikka melkein kaikki pientä poikaa kiinnostaakin, niin hän myös usein kyllästyy aika nopeasti. Luka ei ole koskaan viihtynyt erityisen hyvin itsekseen, ja edelleen häntä pitäisi mieluiten koko ajan jonkun viihdyttää ja keksiä jatkuvasti jotain uutta tekemistä. Päiväunet ovat myös edelleen pieni ongelma, sillä Luka ei sisällä nuku yleensä kuin pieniä torkkuja, maksimissaan useimmiten 30-40 minuutin pätkiä. Päikkäreitä siis nukutaan päivän mittaan yleensä aika monet, suurin piirtein kolmet tai neljät, koska kestoiltaan ne ovat lyhyitä. Liikkuvissa rattaissa unta kyllä riittää pidempään. Yörytmi taas on pysynyt edelleen samana, eli nukkumaan mennään kahdeksalta illalla ja herätään siinä kuuden ja kahdeksan välillä. Yöllä hän syö yleensä kaksi kertaa.


Pienen vauvan kasvua omaksi, isoksi persoonakseen on vain niin hauska seurata. Ne sellaiset pikkuvauvamaisuudet alkaa jäädä pois ja hän on todellakin aivan omanlaisensa tyyppi. Luka on hassu ja huumorintajuinen, hän nauraa, kikattaa, hymyilee ja virnuilee paljon. Kun äiti hassuttelee, niin vauva hekottaa - ja toisaalta tuntuupa hänkin tietävän, minkälaisilla tempuilla saa vuorostaan äidin nauramaan. Myös syy-seuraussuhteet hahmottuvat pienelle koko ajan paremmin, hän osaa ratkoa erilaisia pulmia ja tuntuu jo ymmärtävän monia asioita ihan eri tavalla kuin vaikkapa kuukausi sitten. 

Sellainen on meidän puolivuotias. Neuvola on ensi viikolla, joten palaillaan silloin asiaan vielä uusimpien mittojen kanssa! Löytyykö sieltä samanlaisia ikätovereita?

xoxo Nelli

14 kommenttia

 1. On se ihmeellistä tuo vauvan elämä. Niin paljon kaikkea uutta ja ihmeellistä - opittavaa ja ihmeteltävää. Sitä on melkoista seurata :) Ja on hauska seurata, kun teillä mennään niin tasan kuukausi meidän edellä - saa vähän viitteitä siitä, millaista meillä onkaan kuukauden päästä :)

  Onnea puolivuotiaalle! On hän vaan niin suloinen tapaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä <3 Ja ihanaa sitä onkin seurata.

   Kiitämme!

   Poista
 2. "brave and awesome" is Luka's middle name <3

  VastaaPoista
 3. Ihana ja hassu:)Meidän kymmenkuinen oppi kans puolivuotiaana konttaan ja nyt jo kävellään että hurjaa on näillä vauhti kyllä:)Ja äitille nauretaan vaan kun yrittää kieltää jotain:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ihana :) Mä olen itse oppinut kävelemään 10-kuisena, joten saa nähdä seuraako poika äidinä jalanjälkiä :)

   Poista
 4. Paljon onnea puolivuotiaalle.♥
  Vauvan ensimmäiseen vuoteen mahtuu niin paljon ja on mahtava nähdä kuinka paljon he siinä ajassa oppivat uusia juttuja.

  VastaaPoista
 5. Niin ihana ja supersuloinen puolivuotias! <3 Vauvan ensimmäinen vuosi on mahtava, mutta odotin jostain syystä A:n puolivuotispäivää aivan yhtä paljon kuin ekaa synttäripäivää! Onnea puolivuotiaalle Lukalle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Joo, kyllä tämä puolivuotispäiväkin on ihan ison juhlan aihe! Pitkä aika pienen ihmisen elämässä :)

   Poista
 6. Ihana poika! Tän postauksen myötä tuli taas oman jätkän vauva-aika mieleen, erityisesti tuosta torkkumisesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on :') Hehe, mä olen niin kateellinen niille, joiden vauvat nukkuu useamman tunnin päikkäreitä! Onneksi vastapainona sentään yöt menee aika hyvin...

   Poista
 7. Onnittelut puolivuotiaalle! :) Tosi hienosti jo istuu suorassa tuossa syöttötuolissa, meidän poika röhnöttää vähän sellaisessa etukenossa mutta rullattu pyyhe lisätukena onneksi auttaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :* Joo, Luka on kyllä ollut jotenkin tosi jäntevä ihan pienestä pitäen, niin istuminenkin lähti sujumaan aika aikaisin :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.