Kohti kiinteitä


Poika täytti kuusi kuukautta, ja samalla alkoi seikkailu kohti kiinteiden ruokien maailmaa. Vaikka minulle puolen vuoden täysimetys olikin tärkeä asia, niin aika innolla odotin silti jo myös tähän uuteen vaiheeseen siirtymistä. Luka oli jo pidemmän aikaa osoittanut kiinnostusta meidän vanhempien ruokailuhetkiä kohtaan ja ajattelin, että on hauskaa kun vauvakin pääsee maistelemaan uusia makuja ja syömään kanssamme saman pöydän ääreen. Päätimme aloittaa kiinteät ruuat soseilla, vaikka sormiruokailusta olen myös kiinnostunut ja siitä lukenutkin paljon. Jotenkin ajatus sormiruokailusta vielä kuitenkin vähän jännittää, joten taidamme ottaa sen mukaan soseiden rinnalle sitten hieman myöhemmin. Soseita haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse - en rehellisesti sanottuna koe sen olevan ihan kauhean vaativa homma, varsinkin kun tekee kerralla aina vähän isomman satsin kerralla. En itsekään mielelläni syö eineksiä, joten miksi vauvani pitäisi? Tosin en nyt niiden purkkiruokienkaan suhteen ole ihan ehdoton ja varmaan niitäkin tullaan tilanteen mukaan antamaan (esimerkiksi reissussa, eikä ehkä kaikkia hedelmäsoseitakaan tule tehtyä itse), mutta mielellään kokkailemme vauvalle siinä missä itsellemmekin. 

Ensimmäinen ruokailukokemus taltioitiin kameralle, ja oli aika hauska hetki. Luka tuntui tajuavan homman idean heti, ja söi hyvällä ruokahalulla koko pienen annoksensa - lisääkin olisi varmasti mennyt, jos vain olisi saanut. Ensimmäisenä makuna tarjoilimme porkkanaa, tilkalla äidinmaitoa höystettynä. Sitä ollaan nyt maisteltu tämä viikonloppu ja huomenna ajattelimme antaa myskikurpitsaa, sitä kun sopivasti löytyy jääkaapista. // Edit. Ilmeisesti uusien suositusten mukaan myskikurpitsaa ei enää suositella, joten meidän seuraava maku saakin sitten luvan olla bataatti!

Kiinteiden aloittamisessa parasta on nähdä vauvan hauskat ilmeet sekä aito innostus tämänkin uuden asian äärellä. Ärsyttävintä on sotku ja totuttelu ajatukseen, että ruokailuhetket eivät olekaan enää ihan niin yksinkertaisia ja helppoja kuin pelkästään imettäessä. Vaan eiköhän tämäkin tästä lähde taas sujumaan, kuten kaikki muutkin uudet jutut, joita vauvan pienen elämän aikana on tullut eteen. Tällä hetkellä tuntuu vielä vähän siltä, ettei tämä pienen ihmisen ruokkiminen mitään kamalan yksinkertaista hommaa olekaan, vaan asia vaatii vielä kunnolla perehtymistä! Mitä ruokia seuraavaksi, millä tahdilla, kuinka usein... Aiheeseen liittyviä kokemuksia ja hyviä vinkkejä saa mieluusti heitellä kommenttiboksiin! 

xoxo Nelli

12 kommenttia

 1. Voi nuo ensimaistelu kuvat on kyllä ihania muistoja ♥ Meillä tämä nuorempi herra oli tosi hidas syömisen suhteen, ei vaan yksinkertaisesti halunnut. 10kk ikäisenä oli vielä lähes täysimetyksellä kun ei vaan niellyt, sylki kaiken. Sitkeästi tein itse ruuat kuten esikoisellekkin aina ja kokeilin kaikkea mahdollista, myös sormiruokailua. Pikkuhiljaa jotain alkoi mennä, paino tekikin aika huiman notkahduksen alaspäin. Joskus ennen kuin täytti 1v, mä kyllästyin siihen kokkailuun kun melkein kaiken sai heittää pois(ei puhettakaan että olisi voinut tarjota samaa ruokaa meidän muiden kanssa)ja ostin purkkiruokaa, se söi! Jumankekka kun olisin vaan aiemmin ostanut niin olis voinu säästyä monelta hampaitten kiristelyltä. Edelleen on aika valikoiva ruuan suhteen mutta paino sentään menee omalla käyrällä vaikka reilusti miinuksella onkin. Tästä ei nyt tainnut kyllä olla mitään apua :D Mulla on sulle muutes haaste blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksia kuitenkin, vaikkei "apua" olisikaan! :) Kiva että teille löytyi syömiseen apu purkkiruuista! Varmasti oli turhauttavaa kokata, jos mikään ei maistunut kuitenkaan.

   Kiitos haasteesta, käynpä kurkkaamassa :)

   Poista
 2. Sama haaste mullakin sinulle, en huomannut, että Nora laittoi jo! :D
  Mut samat kysymykset niin pääset helpolla :)
  http://ruusuillatanssimistasittenkin.blogspot.fi/2015/12/ystavakirjahaaste.html

  VastaaPoista
 3. Oi ihanaa, muistan kun tein aina ihan innoissani uudet sosesatsit ja odotin mielenkiinnolla mikä uppoaa neidille :) Jännää!

  Me tehtiin soseet myös itse enkä ikinä kokenut sen olevan mitenkään ylitsepääsemätön urakka, tosin sitten iän karttuessa sitä ruokaa sai tehdä aina vaan enemmän ja enemmän, mutta tehtiin kans keerralla isot satsit pakkaseen niin ei tarvinnut kun kerran viikossa jos sitäkään kokkailla :) Siinä tuli vaan vastaan sitten se, että Kukkis ei suostunut ikinä syömään purkkiruokaa, sen kerran-pari kun laskettiin niiden varaan (esim pitkillä automatkoilla kun noi omatekosten säilöntäajat on aika haasteelliset) niin neitipä se kieltäytyi sitten syömästä mitään. Sumplimalla niistäkin sitten selvittiin, mutta kannattaa kokeilla niitä kaupan soseita ennen kun aikoo antaa varsinaisena ruokana :DD
  Hedelmäsoseet meni osittain purkista, mut mitkään kasvis ja lihasoseet ei, ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin olen kuullut, että purkkiruoka ei välttämättä maistu jos on tottunut vain kotitekoiseen :) niin kyllä varmaan tullaan joskus antamaan purkistakin, vaikka pääsääntöisesti kokataan itse. Helpottaa varmasti just esim. reissussa jos voi antaa purkista! Ja just noita hedelmäsoseitakin olen kyllä ajatellut, että ei ehkä kaikkia tule tehtyä itse. :) en aio tästä kokkailusta mitään turhaa stressiä ottaa!

   Poista
 4. "Ärsyttävintä on sotku" :D Me kun just kokeiltiin tota sormiruokailua niin neiti meni sen jälkeen suoraan suihkuun, kun parsakaalia oli ihan kaikkialla. Ja tietty pöytä ja lattia (ja minä itse) oli ihan mähmässä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah joo voin vaan kuvitella millaista se on sormiruokailun kanssa! :D sosettakin tuntuu olevan joka paikassa...

   Poista
 5. Ihana Luka!
  En tiedä ootko perehtynyt noihin lausuntokierroksella oleviin uusiin suosituksiin, mutta myskikurpitsaa (ja kesäkurpitsaa) ei suositella enää alle 1v. Syynä sama kuin noissa punajuurissa ym.
  nitraatinkerääjävihanneksissa. Me ehdittiin syömään kaikenlaista kurpitsaa siinä alussa, mutta nyt olemme vältelleet.
  (Tarkoitus ei siis ole nillittää, mutta harva tuntuu olevan vielä huomannut noita uusia tulevia suosituksia :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä vaan kun sanoit :) mä en ole perehtynyt mihinkään uusiin suosituksiin, vaan niihin mitkä kuukausi sitten saatiin neuvolasta. Tuosta kesäkurpitsasta olin kuullut, mutta myskikurpitsasta en eikä googlettamallakaan tullut esiin mitään mainintaa. Mutta hyvä tietää! Onneksi kaapissa on bataattiakin, joten sitä sitten!

   Poista
 6. Ihana, hyvin näyttää maistuvan! Minusta oli tosi jännää ja mukavaa päästä esittelemään Pikku P:lle kiinteiden maailmaa. on siinä kyllä myös paljon hommaa ja ruokailut vievät oman aikansa. Meillä syödään nyt kolme kertaa päivässä, joten ruokahetket on vielä aika helppo sovittaa päivän menojen kanssa. Kun siirrytään viiteen, niin aikataulutusta pitää katsoa tarkemmin. Meillä ruokaillaan pääosin sormin, joten ruokahetkeen ja siivoamiseen menee kuitenkin oma aikansa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, on niin hauska nähdä toisen ilmeet ja kuinka hän on niin innoissaan uusista mauista! Meilläkin nyt syödään kolme kertaa päivässä, mutta pikku hiljaa lisätään vielä pari ateriaa :) Sitten on kyllä tosiaan omat sovituksensa taas tehtävä päivärytmiin!

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.