6.12. - suomalaista ja puolalaista juhlaa

Hyvää itsenäisyyspäivää! Meillä onneksi perheen miesväki alkaa olla jo hyvässä kunnossa, mutta oma flunssani sen kun vain pahenee, ja olo on tänään ollut aika kaamea. Pääasia kuitenkin, että viime yönä saatiin jo nukkua melko normaalisti eikä Luka enää tänään ole ollut lainkaan itkuinen tai kipeän oloinen, vaan oma ihana ja iloinen itsensä! Tänään ollaan kuitenkin vielä otettu iisisti ja vietetty tätä sunnuntaita hyvin rauhallisissa merkeissä, kotona rennosti oleskellen. Ajatuksena oli kyllä aloittaa pienet jouluvalmistelut, eli laittaa ensimmäisiä joulukoristeita esille ja ehkä vähän askarrellakin, mutta tämän sairastelun myötä se jäi nyt vielä tekemättä. Ei nimittäin päästykään eilen ostoksille niin kuin oltiin suunniteltu - me kun ei olla vietetty vielä yhtäkään aiempaa joulua kotona, niin ei meiltä niitä joulukoristeitakaan oikein löydy. Sen kummempia itsenäisyyspäivän traditioita meillä ei ole. Tällaisina juhlapyhinä on mielestäni ihan hyvä vain rauhoittua ja viettää aikaa perheen kanssa. Tänään me ollaankin vietetty koko päivä pyjamissa, leivottu pipareita (Suomen muotoisia, sillä muun mallista muottia meillä ei ollut...), katsottu puolalaista jouluelokuvaa, oltu vaan ja nautittu hitaasti kuluvasta ajasta. Ehkäpä kohta laitan Linnan juhlat taustalle pyörimään, mutta muuten päivä jatkunee näissä samanlaisissa leppoisissa tunnelmissa, kuin tähän astikin. Jos en olisi kipeänä eikä ulkona sataisi vettä, niin varmasti menisimme katsomaan ilotulituksia kun niitä tässä ihan meidän lähellä ammutaan, mutta taidetaan nyt kuitenkin pysyä ihan vain sisätiloissa, lämpimässä. Enkä tämän enempää oikeasti kaipaakaan. Olen vain niin iloinen siitä, että Luka ei ole enää kipeä, vaan jaksaa touhuilla tuttuun tapaansa hyväntuulisena! Se on parasta.
Itsenäisyyspäivän lisäksi joulukuun 6. päivänä vietetään meidän kodissa toisenlaistakin juhlapäivää. Puolassa tämä päivä nimittäin tunnetaan nimellä Dzień Świętego Mikołaja tai Mikołajki, eli Pyhän Nikolauksen päivä. Pyhä Nikolaus on katolisen ja ortodoksisen kirkon piirissä yksi pyhimyksistä ja eräänlainen esikuva modernille, kaupalliselle joulupukille. Puolassakin länsimaiset perinteet saavat tietysti jo jalansijaa, mutta perinteisesti jouluaattona ei lahjoja suinkaan ole tuonut joulupukki, vaan Jeesus-vauva tai enkeli. Sen sijaan joulupukkimainen hahmo Pyhä Nikolaus vierailee kodeissa joulukuun alussa, 6. päivänä, ja tuo lapsille pieniä lahjoja. Yleensä tänä päivänä saadut lahjat ovat makeisia, pähkinöitä ja muita herkkuja. Itsekin löysin tänään herätessäni yöpöydältäni pienen paketin, josta paljastui erilaisia suklaita... 


Meille on tärkeää, varsinkin nyt kun meillä on lapsi, että kodissamme näkyy molemmat kulttuurimme. Haluamme, että Luka oppii tuntemaan myös puolalaiset juurensa sekä puolan kielen, ja voi tuntea olevansa yhtä lailla puolalainen kuin suomalainenkin. Siksi haluamme viettää puolalaisia juhlapäiviä myös täällä Suomessa asuessamme, kuten nyt vaikka tätä Mikołajkia, sekä tuoda arkeemme palan Puolaa aina kuin mahdollista. Minusta kaksikulttuurisuus ja -kielisyys on ehdottomasti rikkaus, ja siksi haluan, että puolalaisuus näkyy Lukan elämässä muutoinkin kuin vain silloin, kun matkustamme lomilla Puolaan. Toki Luka on vielä liian pieni ymmärtämään tällaisten asioiden päälle, mutta varmasti tämän kasvaessa tulemme luomaan perheseemme omat perinteemme, joissa yhdistyvät suomalaisuus ja puolalaisuus. Minusta esimerkiksi tämä 6.12. olisi Mikołajkin myötä hyvä päivä ikään kuin kunnolla aloittaa joulun odotus, ottaa ensimmäiset joulukoristeet esiin ja pitää pienet pikkujoulut kotona.Miten teidän itsenäisyyspäivän vietto on sujunut?

xoxo Nelli

12 kommenttia

 1. Kiva, että siellä on pienen sairastelut jo hellittänyt, toivottavasti pian sullakin! :) Täälläkin on vietetty itsenäisyyspäivää ihan vaan kotona lojuen ja konvehtirasiaa tuhoten, ulkona on ollut tosi kurja ilma niin tällainen löhösunnuntai on sopinut oikeen hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kyllä paljon huvittanut ulkoilla! Mutta tällaiset päivät on myös välillä ihan tarpeellisia :) miinus tää sairastelu...

   Poista
 2. Tsemppiä flunssan kanssa <3 Ja niin ihana pallero Luka <3 :D

  VastaaPoista
 3. Kiva että pieni on parantunut:)Ihana hymy on hänellä:)Täällä pohjoisessa on taas ollut kivan talvinen päivä ja kiva ulkoilu sää..Kaksikulttuurisuus on ehdottomasti rikkaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hymypoika <3 Tännekin saisi jo pikku hiljaa tulla vaikka vähän lunta, tällanen vesisade on niin masentavaa!

   Poista
 4. Pikaisia paranemisia sinne.♥
  Täällä kotiuduin tänään viikonlopun vietosta pienimmän kanssa. Hyvää ruokaa ja illasta linnan juhlia. :) Ulkona sataa vettä ja mittari näyttää +8..ei kauheesti tunnu joulukuulta..pöh.
  Luka on kyllä niin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 No ei kyllä tunnu! Toivottavasti edes jouluksi tulee lunta :)

   Poista
 5. Ihanalta kuulostaa teidän itsenäisyyspäivän vietto ja mun mielestä tosi hienoa, että tuotte molempien maiden perinteitä esiin! Kaksikielisyys- ja kulttuurisuus on todella rikkaus! :) Paljon tsemppiä paranemiseen, toivottavasti olo sulla helpottaa pian! Onneksi pikku mies näyttää jo virkeältä! Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) kaipa tää tästä pikku hiljaa! Hyvää viikkoa sinnekin :*

   Poista
 6. Ihania kuvia, meilläkin harrastetaan just tollasta pyllyilyä. <3 Ja täälläkin saatiin postipaketti Sveti Nikolajilta eli Miklavžilta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyllyily on best! Tiiätkö mä just mietinkin, että vietetäänköhän siellä teilläkin tällaista päivää :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.