Viisi kuukautta

Taas on yksi kuukausi juossut pikavauhtia ohi, ja meillä asustaa nyt viisikuinen pieni ihminen. Tuntuu, että tämän kuluneen kuukauden aikana vauva on kasvanut ihan hurjasti eikä ole lainkaan mikään pikkuvauva enää. Äitiä paaperon kasvuvauhti välillä vähän itkettää, mutta onhan se nyt samalla myös valtavan upeaa seurata pikkumiehen kehitystä! 


Tämänhetkistä ikäkautta hallitsee kova halu päästä liikkeelle. Lattialla on makoiltu jo ihan tarpeeksi kauan, nyt pitäisi päästä tutkimaan maailmaa ihan itsekin. Luka oppi kuukausi sitten kääntymään vatsalleen eikä ole sen jälkeen pahemmin selällään viihtynyt. Takaisinpäin hän ei sen sijaan vielä käänny, mutta lattialla mahallaan hän viihtyy nykyään pitkiäkin aikoja. Luka osaa pyöriä napansa ympäri ja liikkuu pieniä matkoja - lähinnä sivusuunnassa tai takaperin. Eteenpäin ei vielä oikein päästä, vaikka yritys on kova. Hän saa nostettua itsensä kädet suorina ylös ja toisinaan nousee polvilleenkin, mutta ei ole vielä hoksannut, miten tästä asennosta pääsisi liikkeelle. Lempparijuttu tällä hetkellä on maata vatsallaan, nostaa kädet sivuille ja potkia samalla vimmatusti jaloillaan - näyttää hauskalta, mutta ei kyllä auta siinä eteenpäin pääsemisessä! Tällä hetkellä kyllä vaikuttaisi siltä, että ei siinä enää kauaa mene, että saa jo juosta Lukan perässä ympäri kotia! Nytkään hän ei yleensä pitkään samassa paikassa ole, kuin mihin hänet maassa on laskenut. Takaperin liukumalla kun pääsee myös ihan kätevästi liikkumaan...


Eilen aamulla kävimme Lukan kanssa myös neuvolassa. Uusimmat mitat näyttivät tältä (suluissa vastaavat 4kk iässä):

Paino: 8810g (8300g)
Pituus: 67,5cm (64,7cm)
Päänympärys: 42,7cm (41,6cm)

"Hymyileväinen poika. Nauraa, juttelee. Kääntyy selältä vatsalle, liikkuu kellonviisarina. Täysimetyksellä kasvaa hyvin."

Vauva kasvaa edelleen tasaisesti omalla käyrällään, joten aion jatkaa täysimetyksellä vielä kuukauden. Tämä onkin ollut toiveeni alusta alkaen ja olen kyllä tosi onnellinen siitä, että pienistä alkuhankaluuksista huolimatta meidän imetystaival on onnistunut näin hyvin! Neuvolassa annettiin myös rokotukset, eli yhdistelmärokote sekä suun kautta annettava rota-rokotus. Pieni itkuhan siinä tuli, mutta tällä kertaa Luka rauhoittui tosi nopeasti ja oli kyllä todella reipas! Eilinen päivä rokotusten jälkeen meni muutenkin hyvin, mutta tänään on noussut pientä lämpöä, ja vauva on ollut hieman itkuinen. Toivotaan, että menee pian ohi!


Saatiin myös lupa alkaa harjoitella syöttötuolissa istumista. Tämä olikin mukava uutinen, sillä Luka ei oikein ole tykännyt enää olla syöttötuoliin kiinnitettävässä sitterissään, joka on muutenkin jäämässä pieneksi. Muutenkin Luka on jo pidemmän aikaa pyrkinyt kovasti istumaan sylissä ollessaankin ja viihtyy siinä hyvin, makuullaan ei ollenkaan. Erityisen kivaa on kaikenlaiset köröttelyleikit äidin tai isän jaloilla istuen! Syöttötuoliharjoitukset aloitettiin varovaisesti siis jo eilen, ja ilmeistä päätellen homma oli Lukasta oikein mieluista! En ollut itse ajatellutkaan, että syöttötuolissa voisi istua ennen 6 kuukauden ikää, joten meidän Tripp Trappista puuttuu pehmusteetkin vielä ihan kokonaan kun ajattelin, että aikaa kyllä on... No, onneksi on Facebook-kirppikset ja Tori, joista pehmusteet löytyikin heti ja saadaan ne jo huomenna! Olenkin jo kovasti odottanut sitä, että Luka voisi istua syöttötuolissa, sillä se tulee kyllä helpottamaan monessa tilanteessa. Mutta samalla taas konkretisoituu niin vahvasti se, ettei meillä tosiaankaan asu enää mikään pieni ja avuton pikkuvauva... Voi haikeus!


Kaikin puolin meidän viisikuisemme on äärimmäisen ihana, iloinen ja valloittava tyyppi. Meillä ei turhia itketä eikä sen kummempia hankaluuksiakaan oikeastaan ole. Välillä tuloillaan olevat hampaat aiheuttavat kiukutusta, mutta aika helpolla ollaan toistaiseksi niidenkin osalta päästy. Yöt sujuvat pääosin rauhallisesti yhdellä tai kahdella syötöllä, ja rytmi on pysynyt muutenkin samanlaisena kuin kuukausi sitten. Nukkumaan mennään illalla kahdeksan maissa ja vauva heräilee aamulla kuuden ja kahdeksan välillä. Päivisin hän nukkuu yleensä kolmet tai neljät päiväunet. Parhaiten uni tulee ulkona vaunuissa, sisällä päikkärit jäävät yleensä varsin lyhyiksi. Muutoin pienen pojan päivät täyttyvät leikkimisestä, touhuamisesta ja uuden opettelusta, ja siinähän sitä tekemistä riittääkin. Ensi kuussa saadaan sitten viettää beibin puolivuotisbileitä!

xoxo Nelli

9 kommenttia

 1. Ihana pieni ja näyttää jo niin isolta pojalta tuossa syöttötuolissa! :) Tuttu asento tuo vatsallaan "lentokoneena", meilläkin samassa asennossa on välillä aikamoinen räpiköinti ja touhotus päällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin näyttää :D yhyy! Toi lentokone-asento on kyllä hauskin <3

   Poista
 2. Ihana pieni! <3 <3 Luka on äärimmäisen suloinen! <3

  VastaaPoista
 3. Eikä kuinka ihana ja iloisen näköinen Luka.♥ Ja niin innoissaan on tuossa syöttötuolissa. :) Ihana juttu että imetys on onnistunut. Täälläkin olisi tavoitteena täysimettää puolivuotiaaksi asti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hauska katsoa kun toinen on niin riemuissaan <3

   Poista
 4. Voi vitsit, mulla on ihan samanikäinen poika kuin Luka :) ja oon myös 26v... Jään seuraamaan blogia. :)

  VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.