Vauvan kanssa risteilyllä: 5 vinkkiä!


Tämä päivä on mennyt vieläkin reissusta palautuessa, mutta ei kyllä siitä syystä kuin risteilyn jälkeen ehkä yleensä. Risteily oli tosi ihana pieni loma, mutta kotiin päästyä iski kyllä totaalinen väsymys ja onnistuinpa saamaan pienen flunssankin itselleni! Tänään olo on ollut aika kurja ja vetämätön, mutta toivottavasti ei tästä nyt hirveästi pahenisi... Nyt ajattelin kuitenkin jakaa viisi omiin kokemuksiimme pohjautuvaa vinkkiä muille vauvan kanssa laivalle lähtijöille! Meidän laiva oli siis Silja Serenade, ja reissussa oltiin tiistaista torstaihin. Meidän matka sattui syyslomaviikolle, joten laivalla taisi olla porukkaa hieman enemmän kuin tavallisesti arkena, mutta ei mitenkään häiritsevästi kuitenkaan.
1. Panosta hyttiin
Meillä oli a-luokan hytti merinäköalalla, ja yhtään alemman tason hyttiin en kyllä vauvan kanssa lähtisi. Kun matkaseurana on vauva, niin hytissä tulee väistämättä vietettyä enemmän aikaa, kuin jos laivalle lähtee vaikka bilettämään... Siispä tässä kohtaa en suosittele pihistelemään, vaikka ikkunattoman hytin autokannen alta saisi kuinka halvalla tahansa. Meille tuo a-luokan hytti riitti nyt ihan mainiosti, mutta toki hyvä vaihtoehto olisi myös esimerkiksi hieman tilavampi perhehytti, josta löytyy jääkaappikin. Mahduimme kuitenkin hyttiimme ihan tarpeeksi hyvin, myös vaunujen kanssa. Hyttiin oli tuotu valmiiksi matkasänky vauvaa varten, mutta sille meillä ei ollut tarvetta, sillä yöt Luka nukkui meidän keskellä sängyssä. Sängyt sai nimittäin työnnettyä yhteen ihanan leveäksi parisängyksi, ja laivan keinuessa uni kyllä maistui hyvin kaikille meille kolmelle! Hyteissä on muuten melko voimakas ilmastointi, joten vauvalle kannattaa ottaa tarpeeksi lämmintä vaatetta mukaan. Toki ilmastointia saa säädettyä, mutta meillä mukana ollut fleece-yöpuku ei ainakaan ollut Lukalle liikaa. Itse puolestani nukuin shortseissa ja imetystopissa, ja nyt olenkin tosiaan sitten pienessä flunssassa reissun jäljiltä... 
2. Syö buffetissa
Me olimme varanneet etukäteen buffetista vain aamiaiset molemmille päiville, mutta jälkikäteen ajateltuna ottaisin ensimmäiselle päivälle myös buffet-illallisen. Nyt söimme illallista laivan El Capitan - ravintolassa, jonka vegehamppari oli kyllä todella hyvää, mutta helpommin ruokailu vauvan kanssa olisi varmaankin sujunut buffetissa. Nyt Luka heräsi uniltaan tietysti juuri silloin, kun olimme saaneet ruuat eteemme, ja vielä melko kiukkuisena. Niinpä söin nopeasti oman ruokani Kamilin mennessä vaihtamaan vaippaa, ja sitten Kamil pääsi syömään omansa kun minä imetin vauvaa. Laivan omat ravintolat ovat myös melko ahtaita vaunujen kanssa verrattuna buffetin tiloihin. Buffetissa on myös se hyvä puoli, että kummankaan ei tarvitse syödä ruokaansa kylmänä, sillä ruokaa voidaan hakea seisovasta pöydästä vuorotellen aina toisen ollessa sillä välin vauvan kanssa. Toisena iltana söimme Mundossa, josta saa simppeliä pikaruokaa, ja se riittikin meille mainiosti, sillä olimme syöneet lounaan Tukholmassa. Ensi kerralla siis ainakin yksi buffet-illallinen! Aamiaiset buffetissa sujuivat vauvan kanssa todella helposti juurikin sen vuoksi, että pystyimme syömään kiireettömästi ja vuorotellen. 
3. Ota kantoväline mukaan
Meillä oli vaunujen lisäksi mukana myös kantoreppu ja -liina. Pelkkä reppukin olisi riittänyt, sillä lopulta kannettiin molemmat vauvaa vain siinä. Itse olin alun perin ajatellut käyttäväni myös liinaa, mutta loppujen lopuksi koettiin helpommaksi reppu, koska kantovuoroa oli paljon helpompi vaihtaa lennossa repun kanssa. Joka tapauksessa kantoreppu osoittautui ainakin meidän reissulla lähes välttämättömäksi. Vaunuissa Luka nukkui pitempiä päiväunia, mutta reppu oli omiaan pienempiä torkkuja varten sekä niinä hetkinä, kun Luka oli valveilla ja kierreltiin laivassa tai maissa Tukholmassa. Luka ei viihdy vaunuissa hereillä ollessaan eikä tuon kokoista jaksa enää kovin kauaa kantaa käsissä, joten enpä kyllä tiedä miten oltaisiin pärjätty ihan reppua! Reppu oli myös siinä mielessä kätevä, että ei aina tarvinnut jonottaa hissiin pääsyä vaunujen kanssa. Ei ole nimittäin lainkaan epätavallista, että ihmist kulkevat jopa yhden kerroksen väliä hissillä, vaikka aivan varmasti nopeammin pääsisi portaita pitkin... 
4. Yritä pitää kiinni vauvan rytmistä
Vaikka lomalla ollaankin, niin vauvalle se oma rytmi on kuitenkin tärkeä. Sanoisin, että erityisen tärkeä vielä laivan kaltaisessa ympäristössä, missä on paljon ärsykkeitä, melua ja kaikkea uutta pienelle ihmiselle. Luka ainakin väsyi tavallista nopeammin laivalla, siellä kun kaikki oli niin ihmeellistä ja kiinnostavaa! Niinpä on tärkeää, että vauva saa nukkua kunnon päiväunia ja pääsee myös ajoissa yöunille. Ainakin Silja Serenadella pääsi hyvin liikkumaan vaunujenkin kanssa, ja vauva voi hyvin nukkua niissä vanhempien kierrellessä vaikka Tax-Freessa. Silti ainakin meidän kokemuksen mukaan sanoisin, että vauvan olisi hyvä saada nukkua päikkäreitä myös rauhallisessa hytissä. Laivalla melutaso on aika huikea, mitä ei välttämättä itse edes tajua ennen kuin on takaisin hiljaisessa hytissä. Meillä Lukan iltapuuhat aloitetaan kahdeksan maissa, ja siitä pidettiin kiinni nytkin. Varsinkin ensimmäisenä iltana Luka väsähti todella aikaisin, joten veimme hänet lämpimään suihkuun vielä normaaliakin aikaisemmin ja täydessä unessa hän jo sitten olikin kellon ollessa kahdeksan. 
5. Asennoidu siihen, että vauvan kanssa reissaaminen on erilaista
Se varsinainen laivallaoloaikahan vauvan kanssa jää melko lyhyeksi, jos hyttiin kerran jumittaudutaan jo kahdeksalta. Meille ei aika kuitenkaan tullut iltaisin pitkäksi, vaan oikeastaan oli vain hurjan ihanaa ottaa rennosti: lukea lehtiä, katsoa telkkaria, herkutella ja olla vain kahdestaan vauvan nukkuessa tyytyväisenä siinä vieressä. Kotona harvemmin malttaa mennä ajoissa nukkumaan, mutta nyt nukuttiin kyllä makeasti kaikki! Minä en myöskään kaipaa laivan baareja ja olikin aika kivaa, kun ei tarvinnut edes sivusta nähdä sitä örvellysmeininkiä ollenkaan, kun oltiin illalla vain hytissä! Varsinaista hengailua laivan ravintoloissa, kaupoissa ja Promenadella ehti siis olla vain muutama tunti, mutta se riitti kyllä ihan hyvin meille. Meille tässä reissussa kuitenkin tärkeintä oli saada viettää kiireetöntä aikaa yhdessä ja päästä hetkeksi lepuuttamaan mieltä pois kotioloista. Laiva oli helppo ensimmäinen matkakohde lapsiperheenä, ja varmasti lähdetään uudestaankin Lukan ollessa vähän isompi! Ensi kerralla olisi kiva viettää vaikka yksi yö Tukholmassakin, nyt tuo pyrähdys maissa jäi niin harmittavan lyhyeksi. Siitä taas lisää ensi kerralla!
xoxo Nelli

6 kommenttia

  1. Huippuja vinkkejä, kiitos. Laitan korvan taa jos joskus laivalle mennään :) Luka on niin suloinen ❤️

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä! Just suunnittelen meille reissua, joten nää vinkit tulee varmasti tarpeeseen! :)

    VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.