Neljä kuukautta‏

Taas saadaan juhlia vauvan merkkipäivää, meidän mini on nimittäin tänään neljä kuukautta vanha! Tuntuu, että vauva on taas kasvanut ja kehittynyt ihan hurjasti. Ja kuitenkin toisaalta, kun äsken luin 3kk-postauksen uudelleen, niin moni asia on pysynyt samanlaisenakin. Vauvalla on selkeästi ihan oma persoonansa, ja sen lisäksi että hän on se meidän pieni suloinen vauvamme, niin on hän myös ihan täysivaltainen perheenjäsen tässä meidän pikkutiimissä. Hänellä on ne ihan omat, tunnistettavat juttunsa, piirteensä ja huumorintajunsa. Luka on edelleen varsin iloinen ja hyväntuulinen pieni hurmuri, joka nauraa ääneen ja usein, juttelee paljon sekä on äärimmäisen seurankipeä. Yksinoleminen on ihan mälsää! Kutsumme Lukaa seuravauvaksi, sillä yleensä hän on sitä tyytyväisempi mitä enemmän porukkaa on paikalla. Kaikkien huomio mieluiten häneen kiinnitettynä, totta kai.


Ehkä suurin mullistus vauvan elämässä viime aikoina on ollut kääntymään oppiminen. Luka kääntyi ensimmäisen kerran ihan itse selältä vatsalleen viime sunnuntaina, tasan viikko ennen näitä neljäkuukautis-synttäreitä. Tätä taitoa oli ehditty harjoitella jo pidemmän aikaa, mutta aina se viimeinen silaus pyörähdyksestä oli jäänyt puuttumaan - kunnes se sitten yhtenä päivänä vain tapahtui, tuosta noin vaan. Satuttiin vielä Kamilin kanssa kumpikin olemaan juuri silloin vieressä todistamassa tätä tärkeää virstanpylvästä, mikä oli tosi kiva asia! Tuon yhden onnistuneen kääntymisen jälkeen Luka onkin nyt sitten kääntymässä ihan jatkuvasti. Kun vauvan laskee lattialle selälleen, niin yleensä ei ehdi kuin hetkeksi kääntää katseensa pois, kun tyyppi onkin jo vatsallaan. Ihaninta on nähdä vauvan riemastunut ilme, kun hän on niin iloinen tästä uudesta taidostaan! Samoihin aikoihin kääntymisen oppimisen kanssa on Luka alkanut liikkua muutenkin enemmän. Mahallaan ollessaan hän osaa pyöriä napansa ympäri, mutta eteenpäin ei vielä oikein pääse, ja sekös toisinaan kiukuttaa niin vietävästi! Mutta yritystä kyllä on kovasti, vielä kun olisi hieman enemmän hermojakin, jotta kärsivällisyys riittäisi harjoitteluun...


Neljän kuukauden ikäinen Luka on oppinut myös käyttämään käsiään entistä paremmin. Pienet sormet tarttuvat tiukasti suurin piirtein kaikkeen käden ulottuvilla olevaan, ja suurin osa asioista löytää myös tiensä vauvan suuhun. Samasta paikasta löytyvät useimmiten myös oma nyrkki tai peukalo. Maailmaan tutustutaankin nyt selkeästi suun avulla. Muutenkin hän on edelleen todella utelias ja tarkkaavainen pieni ihminen. Koko ajan pitäisi olla jotain aktiviteettia, parasta olisi jos joku jaksaisi koko ajan kantaa vauvaa ympäriinsä ja näyttää kaikkia mielenkiintoisia juttuja! Lentokoneen leikkiminen on myös super hauskaa, samoin kuin se, kun Luka päästelee kaikenlaisia hassuja ääniä joita äiti sitten parhaansa mukaan yrittää matkia. Lisäksi Luka tuntuu ymmärtävän entistä paremmin syitä ja seurauksia, ja hän myös tasan tarkkaan tietää sen, miten saada tahtonsa kuuluviin. 


Vuorokausirytmi on pysynyt melko samanlaisena jo pidemmän aikaa. Iltapuuhat aloitetaan klo 20 maissa, ja yhdeksään mennessä on vauva jo nukkumassa. Yöllä herätään syömään yleensä kerran, ja ylös noustaan useimmiten viimeistään seitsemältä. Luka nukkuu ensimmäisen unipätkän omassa pinnasängyssään, mutta nykyään hän jää yösyötön jälkeen meidän väliimme nukkumaan. Päädyttiin tähän ratkaisuun, koska yhdessä vaiheessa Luka ei meinannut millään enää syömisen jälkeen nukahtaa omaan sänkyynsä uudelleen, vaan saattoi valvoa ja hulinoida yöllä parikin tuntia. Meidän viereen hän rauhoittuu helpommin nukkumaan - ja myönnän nauttivani itsekin vauvan vieressä nukkumisesta nyt, kun en enää pelkää sitäkään, että liiskaisin pienen unissani! Luka on aamuisin yleensä niin hyväntuulinen, että on tosi ihanaa herätä itsekin sellaisen pienen ilopillerin vierestä! Päivisin Luka nukkuu vaihtelevasti, kestoltaan päikkärit vaihtelevat paristakymmenestä minuutista kolmeen tuntiin. Parhaiten hän nukkuu liikkuvien vaunujen kyydissä tai äidin sylissä, mutta omaan sänkyyn ei oikein malttaisi päivisin nukahtaa. Siispä välillä nukutan vauvan sisälläkin vaunuihin, sillä niissä se uni kummasti vain maistuu. Luka ruokailee noin 2-3 tunnin välein, edelleen täysimetyksellä. Kiinteiden aloittamista ei vielä olla mietitty, vaikka sormiruokailukirjaa olenkin kiinnostuneena viime aikoina lukenut. Haluaisin kuitenkin jatkaa täysimetystä vielä 6 kuukauteen asti, jos vain mahdollista. Ja kyllähän sitä painoa onkin ihan riittämiin toistaiseksi kertynytkin pelkän rintamaidon voimin.


Sellainen on tämä meidän nelikuinen. Maailman rakkain pieni ihminen. Edelleen olen kyllä niin vahvasti tämän vauvakuplani lumoissa, joka päivä vain tuntu niin onnekkaalta kun katselee omaa lastaan ja miten mainio tyyppi se onkaan! Välillä vauva-arki on väsyttävääkin, mutta silti äitinä oleminen tälle pienelle pojalle on vain ihan huippua. Tiistaina meillä onkin sitten taas neuvola, joten palaillaan silloin vielä uusimpien kasvukuulumisten kanssa! 

xoxo Nelli

8 kommenttia

 1. Onnea nelikuiselle kääntyilijälle! :) Teillä kuulostaa yöt menevän aika leppoisasti, millähän tuon omankin pikkumiehen saisi heräilemään vähän vähemmän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Meillä yöt on alusta alkaen menneet aika kivuttomasti, vähän olen kauhulla odottanut niitä neljän kuukauden hulinoita sun muita!

   Poista
 2. Voi että mikä hymy, niin suloinen.♥
  Meilläkin nukutaan meidän välissä. Ekalta tai tokalta syötöltä siihen otan ja on niin ihanaa aamulla herätä kun pieni tuhisee kyljessä kiinni.♥

  VastaaPoista
 3. Ihana!!<3 niin kauniit silmät :) tosi kivasti teillä nukutaan jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä aika söpöläinen <3 Juu, ei ole kyllä öissä pahemmin valittamista tällä hetkellä!

   Poista
 4. Hänellä on niin lumoavat silmät! <3 Ihana pieni <3

  VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.