Vauva-ajan hankinnat: ensimmäisten viikkojen pelastajat

Ennen babyn syntymää tunsin välillä olevani aivan hukassa vauvantarvikeviidakossa. Valinnanvaraa ja tarjontaa on niin valtavasti, että vähemmästäkin menee ensikertalaisen pää pyörälle. Kirjoittelin taannoin tässä postauksessa, mitä meillä oli jo vauvaa varten hankittuna ja mitä mahdollisesti vielä puuttuisi. Nyt kun vauva on kotiutunut ja ikää tällä on melkein neljä viikkoa, niin ajattelin tehdä pienen katsauksen erityisesti niihin tarvikkeisiin, joiden hankintaa ensin hieman epäröin, mutta jotka nyt ovat osoittautuneet meidän vauva-arkemme alkutaipaleen pelastajiksi! Ainakin kantovälineistä ja imetysvaatteista pyrin kirjoittamaan vielä ihan omat postauksensa myöhemmin.


Rintapumpun tarpeellisuudesta en etukäteen ollut lainkaan varma, mutta nyt voin todeta, että en kyllä mitenkään olisi pärjännyt alussa ilman kyseistä kapistusta! Varsinkaan siis silloin, kun vauva joutui olemaan sairaalassa kymmenen päivää, ja minulla tuli maitoa aivan tulvimalla. Onneksi sain ostettua kaveriltani edullisesti Aventin pumpun, joka toimii sekä sähkö- että käsikäyttöisenä. Vauvan ollessa sairaalassa pumppasin joka päivä järkyttävät määrät maitoa talteen, ja silloin pumpun sähkökäyttöisyys oli todella suuri pelastus, sillä se nopeutti ja helpotti hommaa niin paljon. Etenkin yöt olisivat olleet äärimmäisen tukalia ilman pumppua, kun maitoa nousi niin paljon ja käsin lypsämiseen minulla ei kyllä olisi riittänyt aika ja hermot... Muutenkin itselleni oli tärkeää, että vaikka en aluksi pystynytkään olosuhteiden pakosta pelkästään imettämään vauvaani (vaan vauva söi myös pullosta), niin ainakin sain pumpattuja omaa maitoani niin paljon, ettei sairaalassa hänen tarvinnut syödä luovutettua maitoa. Nyt kun vauva on kotona, ei onneksi tarvitse pumpata enää niin usein, sillä vauva pitää aika hyvin huolen rintojen tyhjentämisestä. Silloin tällöin aamulla saatan pumpata hieman enimpiä maitoja pois ennen imetystä, ja silloin teen sen yleensä nopeasti manuaalisesti pumppaamalla.

Toinen samaan aiheeseen liittyvä pelastaja on ollut maidonkerääjä. Moisesta en ollut aiemmin kuullutkaan, mutta onneksi kaverini lähetti pumpun mukana myös sellaisen, sillä ilman sitä olisin ollut jo monta kertaa pulassa. Pumpatessa ja imettäessä toisesta rinnasta pidän aina toisessa samaan aikaan maidonkerääjää. Tuota ylituotantoa kun on välillä sen verran paljon, että on kätevää kun maito menee talteen kerääjään, eikä kastele joka paikkaa.


Imetystyynyn hankkiminen ei myöskään ollut itsestäänselvyys, sillä se kuului minusta vähän sellaiseen "turhake vai ei" - kategoriaan. Minulle imetystyyny on kuitenkin osoittautunut varsin hyväksi hankinnaksi, sillä tykkään eniten imettää istuen, ja silloin tyyny kyllä tukee mukavasti esimerkiksi niskoja ja käsiä. Meillä on käytettynä hankittu Boppy Softy - tyyny, ja olen ollut siihen tyytyväinen. Tyyny on tarpeeksi tukeva, ja sen kanssa äidinkin on helpompi rentoutua imettäessä. Tyynyä voi myös käyttää muissakin tarkoituksissa vauvan kasvaessa: vauva voi esimerkiksi makoilla sen päällä ikään kuin pesässä ja myöhemmin harjoitella ryömimistä ja istumista tyynyn avulla.


Meillä oli alunperin hankittuna vauvan sängyksi perinteinen pinnasänky, mutta toistaiseksi siinä ei vielä ole nukuttu yötäkään. Tokihan sekin vielä käyttöön otetaan, mutta tällä hetkellä vauva nukkuu yönsä sukumme perintökehdossa, jonka saimme vuorostamme hieman ennen vauvan syntymää. Jälleen kerran ajattelin etukäteen, että kehdolla olisi varmastikin enemmän tunne- kuin käyttöarvoa, mutta pieleen meni sekin arvaus! Nyt ei tulisi mieleenkään laittaa vauvaa nukkumaan isoon pinnasänkyyn... Kehto tuntuu sopivamman kokoiselta pienelle vauvalle ja lisäksi se on myös korkeutensa puolesta juuri passeli meidän sängyn vieressä. On kiva, että vauva on koko ajan näköetäisyydellä ilman, että tarvitsee itse aina nousta sängystä tarkistamaan, onko vauvalla kaikki hyvin. Vauva siis nukkuu pääsääntöisesti yöt omassa sängyssään, sillä perhepedissä nukkuminen jännittää minua edelleen. Joskus aamuisin vauva saa syömisen jälkeen jäädä viereemme köllimään, mutta onneksi ainakin toistaiseksi hän on nukkunut varsin hyvin omassa kehdossaan. Kehdon hyviin puoliin kuuluu vielä sekin, että sitä on suhteellisen kevyt liikuttaa paikasta toiseen. Näin vauva voi nukkua päiväunia vaikka olohuoneessa, eikä yksinään makuuhuoneessa. Pinniksen lisäksi tuskin olisimme muuten hankkineet vauvalle toista sänkyä, joten oli onni, että saatiin tämä suvussa kiertävä kehto meille!

Tällaiset nyt tuli ainakin mieleen näiden ensimmäisten viikkojen ajalta! Listaa miettiessäni itse asiassa hieman yllätyinkin siitä, kuinka hyvin olemme pysyneet kohtuudessa vauvatarvikkeiden hankinnassa, sillä toistaiseksi ei meiltä juurikaan mitään turhakkeita löydy. Kaikki hankinnat ovat siis hyvin pitkälti oikeastikin käytössä, ja hyvä niin. Löytyykö teiltä vastaavanlaisia tarvikkeita, jotka ovat positiivisesti yllättäneet tarpeellisuudellaan?

xoxo Nelli

4 kommenttia

 1. Minäkin arvoin tuota rintapumpun hankintaa pitkään ja pohdin tarvitseeko se nyt välttämättä olla jo etukäteen, kun lähikaupastakin niitä saa... Lopulta sitten ostin pumpun ihan raskauden loppuvaiheessa ja onneksi ostin, koska rintatulehduksen kanssa se tuli todellakin tarpeeseen ja säästyi mieskin pumppuostoksille lähtemisestä. Pumppu pelasti siis yllättävässä tilanteessa ja nyt myöhemmin olen ajatellut, että varmasti sille on käyttöä jatkossakin kun joskus tulee omia menoja niin voin jättää miehelle ja vauvalle maidot jääkaappiin. Jotenkin en vaan yhtään tajua sitä käsin lypsämistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma tuon käsin lypsämisen kanssa :D joskus olen suihkussa koittanut lypsää käsin, mutta hermothan siinä menee... Pumppu on pelastus <3

   Poista
 2. Rintapumppu yllätti täällä tarpeellisuudellaan. Ajattelin että käytän sitä ehkä kerran, mutta taisinkin käyttää useammin. ;)

  VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.