Raskausviikko 36+0 ja uusimmat ultrakuulumiset


Olisikohan tässä jo viimeinen raskausviikko-postaus? Eilen meillä oli tämän raskauden kuudes ultra ja nyt näyttää siltä, että meidän vauva syntyy ensi viikolla! Vauvan reipas kasvutahti ei nimittäin ole laantunut, vaan päin vastoin kiihtynyt. Kaksi viikkoa sitten saimme painoarvioksi 2500g, ja nyt jo 3400g. Ei siis mikään ihmekään, että oma olo on tuntunut aina vain tukalammalta viime aikoina ja mahakin on yhtäkkiä aivan kasvanut silmissä - onhan tyyppi kasvanut tässä melkein kilon lyhyessä ajassa. Toki kyseessä on vain painoarvio, mutta kyllä omatkin tuntemukset puhuvat sen puolesta, että aika reipasta kasvua siellä masussa on tapahtunut. Muuten vauvalla on onneksi edelleen kaikki hyvin, mutta melko varmasti synnytys sitten ensi viikolla käynnistetään, jottei tämä nyt aivan jättiläiseksi ehdi kasvaa. Nyt kun vauva alkaa olla jo viikkoihinsa nähden kookas ja tilaa liikkua vähemmän, niin on entistä tärkeämpää myös tarkkailla vauvan liikkeitä. Onneksi tyyppi on tähän asti liikkunutkin todella paljon, joten ei juuri ole tarvinnut huolehtia liikkeiden vähyydestä. Toivotaan, että sama meininki vielä jatkuukin! Lääkäri myös teki sisätutkimuksen, ja totesi että olen ensisynnyttäjäksi "yllättävän kypsä" ja auki jo kahdelle sormelle, mikä onkin vain hyvä asia synnytyksen käynnistämistä ajatellen. Torstaina menemme vielä uudestaan käyrille tsekkaamaan vauvan vointia ja ensi maanantaina taas ultraan. Ihan hullua ajatella, että ensi viikolla!

Vaikka jo aiemmin aavistelin, että synnytys voisi tapahtua jo tällä tai ensi viikolla, niin en silti ole oikein osannut kuvitella asiaa mielessäni. Että meidän vauva tulee jo niin pian! Enkä oikeastaan osaa vieläkään, mutta silti nyt vihdoin alkoi oikeasti vähän jännittää. Yhtäkkiä se vauvan tulo tuntuukin paljon konkreettisemmalta asialta, kun aiemmin on keskittynyt vain tähän raskaana olemiseen ja ajatus siitä lopputuloksesta - meidän omasta, oikeasta vauvasta - on tuntunut vielä kaukaiselta ja vaikealta käsittää. Nyt yhtäkkiä tunnen todella vahvasti olevani valmis uuden perheenjäsenemme tuloon. Eilen juttelin näistä viime hetken odottelufiiliksistäni ystävälle, joka kahden lapsen äitinä käski nyt vain nauttimaan loppuajasta ja lisäsi: kohta se ihana mullistava kaaos alkaa. Antaa tulla vain!

Tämä viikko tulee varmaankin tuntumaan ikuisuuden mittaiselta, kun odottaa vain ensi maanantaita. Toisaalta puuhaakin riittää viime hetken asioita hoitaessa: nyt olisi esimerkiksi korkea aika tehdä vielä ne viimeiset hankinnat vauvaa varten sekä pakata vihdoin sairaalakassi valmiiksi. Itse olen valmistautunut vauvan tuloon käymällä kampaajalla ja varasinpa nyt vielä tälle viikolle ajan ripsienpidennyksiinkin. Vielä kun laittaisi kulmat kuntoon, niin tämä mama on ainakin ulkoisesti valmis! En usko, että uusi kesävauva kainalossa sitä huvittaa (tai ehtiikään) hirveästi viettää aikaa peilin edessä, mutta haluan silti tuntea oloni hyväksi, siksi tällaiset pienet hemmottelut äidille vielä ennen vauvan saapumista.

xoxo Nelli

10 kommenttia

 1. Onneks tänä vuonna ei oo niin kuuma kun viime kesänä :) Tsemppiä vikoille hetkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää +15 astetta on kieltämättä ihan kiva tässä vaiheessa raskautta, vaikka kyllä mä toivon vähän lämpimimpiäkin päiviä jo! Kiitos :)

   Poista
 2. Elätte jännittäviä aikoja! Peukku loppurutistukseen!

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä viimeisiin hetkiin! Muistan itse kuinka hermostunut olin viimeiset viikot, mutta mulla menikin ihan reippaasti yli lasketusta. Hyvä, että oot huolehtinut noista omista hemmottelujutuista nyt vielä ennen vauvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kieltämättä itseäkin jo hieman hermostuttaa, pääosin ihan positiivisella tavalla kumminkin. Tosin kun käskettiin kiinnittää nyt entistäkin enemmän huomiota vauvan liikkeiden seurantaan, niin välillä muutun kyllä ihan vainoharhaiseksi niitä kuulostellessani. Huoh. :D

   Poista
 4. Oi, siellä alkaa sitten olemaan jännät hetket. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :) Toivon vaan, että viikko menisi nopeasti!

   Poista
 5. Jännää, miten erilailla ne lääkärit tulkitsevat asioita: mulla kun nyt vaihtui tänään rv38 ja kävin ultrassa viimeksi rv 32+2 ja sain myös yllättäen "tuomion" lääkäriltä isokokoisesta vauvasta (painoi silloin 2229 g). Lääkäri sanoi silloin että pitää kiinnittää loppuraskauden ajan huomiota hiilihydraatin ja sokerin syöntiin (eli vähentää) ja syödä enemmän proteiinia. Tää tuli siksi niin yllättäen, koska mulla ei ollut sokerirasitustestin mukaan raskausajan diabetesta. Onko sulla muuten todettu se sitten (en oo lukenut ihan kaikkia aikaisempia postauksiasi täällä)? Sehän viittaisi juuri suurikokoisen lapsen tuloon ja siksi tarvitsisi kiinnittää huomiota ruokavalioon. Mä en kuitenkaan oo joutunut käymään ultrassa sen painotarkkailun vuoksi sen jälkeen, sillä neuvolalääkäri totesi myöhemmin, ettei hän näe tarvetta jatko-ohjaukselle ultraan. Joten en itsekään nyt tiedä tarkalleen mitä vauva tällä hetkellä painaa, onhan se toki mielessä on aika ajoin käynyt, kun tuli se ultralääkärin "tuomio" niin yllätyksenä silloin. Mutta mulla ei oo painoa tullut kyllä enää juurikaan lisää enää (tullut nyt n. 11 kg kaikenkaikkiaan), pikemminkin oli laskenut hieman ylimääräisten nesteiden ilmeisesti poistuttua näin loppuvaiheessa. Jännää kyllä toi teidän tilanne, että saattaa jo syntyä ensi viikolla, vai tarkkaileeko ne edelleen vielä tilannetta kuitenkin? Mä oisin kyl kans muuten ihan kypsä jo tähän odotteluun ja vaikka synnyttämäänkin jo.. tuntuu pikkuhiljaa että alkaa seinät jo kaatua päälle kotona kun ei oo enää mitään tekemistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ihan ykköstyypin diabetes, niin siksi koko raskautta on seurattu tavallista tiheämmin ja diabeteksesta johtuu myös tämä vauvan reipas kasvu. Viikolle 32 mentiin ihan keskikäyrillä, mutta nyt sitten alkanut tää loppuvaiheen kasvuspurtti. Sinänsä ihan tavallista diabeetikoille. Nyt siis vielä tarkkaillaan, tosiaan maanantaina on uusi ultra ja silloin voi sitten synnytyksen käynnistys olla ajankohtainen ettei liian isoksi päästetä kasvamaan :)

   Tsemppiä sullekin viimeisille viikoille! Toivotaan, että teidän vauva ei ole ihan kauheasti enää kasvanut vaan tahti ois laantunut :)

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.