Vauvalle nimi

Olettekin ehkä huomanneet, että blogissa puhun tulevasta vauvastamme useimmiten ihan vain vauvana, poikana, pikkutyyppinä tai muilla vastaavilla nimityksillä. Sellaista varsinaista "työnimeä" meillä ei babylle siis ole, eikä ole missään vaiheessa ollutkaan. Kun puhumme Kamilin kanssa keskenämme vauvasta, niin käytämme aina joko sanaa vauva tai baby - tai useimmiten tyypin tulevaa nimeä, joka on kulkenut matkassa mukana jo joulukuusta lähtien!


Alkuun ajattelin, että nimen keksiminen lapselle tulisi olemaan todella vaikeaa ja ehkä vähän stressaavaakin. Pitäisihän pienokaisen nimen nyt tietysti olla täydellinen! Aika pian positiivisen raskaustestin ja erityisesti ensimmäisen ultran jälkeen aloimme pikku hiljaa miettiä nimivaihtoehtoja tulevalle vauvalle. Aivan ensimmäiseksi piti tietysti päättää, tulisiko lapselle suomalainen, puolalainen vai kenties kansainvälinen nimi. Koska meidän perheellä on Kamilin puolalainen sukunimi, sovimme, että etunimi saisi olla suomalainen - mutta kuitenkin sellainen, joka puolalaisenkin olisi helppo lausua. Toinen nimi puolestaan voisi olla puolalainen. Päätimme myös, että kaksi nimeä riittäisi lapselle aivan hyvin, mielestäni kolmas nimi on vähän turha, vaikka toki kolmen nimen yhdistelmät usein kauniilta kuulostavatkin.

Aloitimme nimen pähkäilyn käymällä läpi erilaisia nimilistoja ja valitsimme niistä kumpikin tahoillamme sellaisia nimiä, joista pidimme. Itse huomasin hyvin pian, että tyttönimien lista sen kun vain paisui, mutta kivojen poikanimien keksiminen oli paljon vaikeampaa. Minulla oli valmiina vaikka kuinka monta ihanaa etunimi + toinen nimi - yhdistelmää tytölle, mutta tuntui siltä, että kaikki pojalle keksimäni nimet olivat vain ihan kivoja. Ja se "ihan kivahan" ei täyttänyt minun kriteerejäni siitä, minkälainen sen nimen pitäisi olla! En kuitenkaan vielä tuolloin ottanut mitään stressiä nimen keksimisestä, lähinnä sen miettiminen oli minusta vain hauskaa puuhaa, ja tuskinpa noihin aikoihin kului päivääkään, ettei nimiasia olisi pyörinyt mielessä ainakin jollain tasolla. Toki vauvalla ei edes tarvitse olla nimeä valmiina ennen syntymää, monet päättävät nimen vasta nähtyään, millainen tyyppi se masuasukki oikein onkaan. Kamil tuntui suhtautuvan nimiasiaan vieläkin rennommin - hän taisi luottaa siihen, että minä sen nimen loppujen lopuksi tulisin kuitenkin keksimään. Kamilin oma suosikki suomalaisista nimistä on Eero, mutta minusta se ei sopisi ollenkaan yhteen meidän sukunimen kanssa!


Nimiasiaa siis pyöriteltiin ja pohdiskeltiin, mutta loppujen lopuksi nimi löytyikin varsin helposti ja luontevasti. Muistan, kun joskus joulukuun alussa kerroin Kamilille sekä tytölle että pojalle keksimäni nimet, ja kuinka ne vain tuntuivat meidän molempien mielestä heti aivan oikeilta. Emme silloin vielä tienneet vauvan sukupuolta, mutta nuo nimet jäivät elämään, ja sitten kun rakenneultrassa saimme poikalupauksen, niin poikanimi tuli käyttöön oikeastaan välittömästi. En oikeastaan usko, että nimi tulee enää muuttumaan, jotenkin niin on tähän nimeen jo kiinnytty ja poikaa sillä nimellä jo aktiivisesti puhutellaankin. Ja nyt on muuten sitten melkein mietittynä yhteensopivat nimet mahdollisille tuleville sisaruksillekin... 

Nimi todennäköisesti pysyy salassa aina nimiäisiin asti, ainoastaan vanhemmillemme olemme nimen paljastaneet. Jatkossakin siis blogissa vauvan kutsumanimi tulee pysymään vauvana, mutta mikäli sieltä löytyy innokkaita arvaajia, niin muutaman vinkin voin tulevasta nimestä antaa! Etunimi tulee olemaan suomalaisempi versio Kamilin toisesta nimestä, jota en kuitenkaan voi paljastaa, tai nimen arvaisi heti. Nimen alkuperä on eräässä kreikkalaisperäisessä nimessä ja ainakin kristityissä maissa tästä nimestä on monia eri muunnoksia, sillä raamatussa taitaa seikkailla ainakin yksi sen niminen tyyppi. Slaavilaisissa maissa nimi on todella suosittu, ei siis tosin tämä suomalaisempi versio, johon me olemme päätyneet. Suomessa nimi on tainnut yleistyä kovasti 2000-luvulla, taitaa ollakin jonkinlainen muotinimi tällä hetkellä. Itse en tosin aiemmin tätä tiennyt enkä ole henkilökohtaisesti tavannut tämän nimisiä poikia, mutta nyt kun olen asiaa tutkistellut, niin aika suositulta nimeltä se kyllä tällä hetkellä vaikuttaa. Keskustelupalstoilla nimi myös tuntuu herättävän paljon tunteita puolesta ja vastaan, toisten mielestä ihana ja toisten aivan kamala. Pääasia kuitenkin, että itse tykkäämme! Pojan toinen nimi puolestaan on puhtaasti puolalainen nimi, ja tulee suoraan Kamilin isoisältä. Etunimi on lyhyt ja ytimekäs, toisessa nimessä puolestaan on kymmenen kirjainta, ja mielestäni ne sopivat hyvin yhteen eikä kolmatta nimeä rimpsuun enää kaipaakaan. Minusta nimi on todella kaunis, vaikka puolalaiseen tapaan onkin vaikea kirjoittaa! Tästäkin nimestä on todella monia eri kielisiä versioita, joista äkkiseltään itselleni tulee mieleen, että olisivat erityisen suosittuja esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa. Tästä nimestä en nyt osaa oikein sen kummempaa sanoa, eli nyt sitten vain googlettamaan puolalaisia nimiä! Voi että, nyt tuntuu että annoin liiankin paljon vinkkejä etunimestä - joko arvaatte? Oikeaa vastausta en kuitenkaan vielä paljasta, vaikka joku sen sattuisikin hoksaamaan, se selviää sitten nimiäisten jälkeen!

xoxo Nelli

9 kommenttia

 1. Me ollaan kutsuttu vauvaa nyt Miniksi. :)
  Mulla oli tytölle jo nimi valmiina mutta pojalle ei minkäänlaista. Musta pojalle on niin vaikea löytää kiva nimi. Kun Mini sitten paljastui pojaksi on nimeä pähkäilty paljonkin. Vielä ei ole sitä oikeaa löytynyt ja ne pari ihanaa on sitten ystävien tai sukulaisten lapsilla jo käytössä. Mutta eiköhän se oikea nimi vielä löydy. :)
  Kiva juttu että siellä nimi on jo valmiina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mini on ihana :D

   Munkin mielestä poikanimien keksiminen on niin paljon vaikeampaa! Ainakin suomalaisten. Monet nimet joista itse olisin tykännyt (Noel, Patrik, Benjamin) olivat muuten sitten vähän liian "erikoisia" tai eivät tuntuneet sopivan meidän sukunimen kanssa yhteen. Mutta onneksi löytyikin sitten yhtäkkiä tämä nimi, ja sen myötä keksin sitten mahdolliselle tulevalle veljellekin valmiiksi nimen niin ei tarvitse sitä sitten enää pähkäillä :'D

   Kyllä se täydellinen nimi vielä Minillekin löytyy <3

   Poista
 2. Nimiarvailut on kivoja, mutta nyt en kyllä osaa yhtään arvata! :D

  Meilläkään ei ollut kuopuksella työnimeä. Kun hän syntyi, anoppi kutsui häntä Paavoksi. Esikoisen työnimi taas oli Erkki.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi ei, mä kun ajattelin että tulikohan liikaakin vinkkiä nyt!

   Eikä, ihanat Paavo ja Erkki :D Kamil myös ehdotti että meidän pojalle tulisi keskimmäiseksi nimeksi Erkki oman isoisäni mukaan, mutta jotenkin se idea sai kuitenkin multa tyrmäyksen...

   Poista
 3. Tän pitää heti alkaa arvailemaan :D Mulle tuli jotenkin heti ensimmäisenä mieleen Lukas eli Luka tai sitten Elias... Timoteus olisi liian pitkä ja Jaakko (Jacub) taas ei ole niin harvinainen niin kuin sanoit nimen olevan... Hmm ;)
  Toinen nimi, kymmenen kirjainta, huhhuh, Puola :) Hieno nimi tulee lapsellanne varmasti olemaan!

  Mä olen ihastunut tshekkiläiseen nimeen Honza (joka on siis kutsumanimi Janille....slaavit!?! ) En sitä lapselleni kuitenkaan antaisi, mutta jos mulla on joskus kissa tai koira niin hänestä tulee Honza :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä arvauksia, mutta pidetään vielä jännitystä että osuiko joku noista oikeaan ;D

   Honza on kyllä aika hauska nimi - ainakin koiralle :D Vähän sellainen höntti-Honza. En kyllä tosiaan tiedä miten Janista on saanut Honzan väännettyä?!

   Poista
  2. Hihii, nappiin meni ;)
   Joo mä olen miettinyt tätä Honzaa vuosia. Kukaan ei ole osannut selittää tätä mulle. Se vaan on :D

   Poista
 4. Meillä pojan nimi Aleksis Eelis Oliver, mutta jos tämä toinen olisi ollut poika niin olisi ollut ajatuksena Noel, tai Eeli.. Mies ei tosin innostunut näistä. :) Tyttö saa nimen Olivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia on ihana nimi! Jos serkullani ei olisi sen nimistä tytärtä, niin olisin varmaan itsekin tyttönimeksi harkinnut :) Ja Aleksis on kans tosi kiva!

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.