Missä vauva nukkuu?

Vaikka vauvan "varusteet" meillä alkavatkin olla jo mukavalla mallilla, niin kuitenkin ilmassa leijuu vielä monen monta kysymysmerkkiä koskien elämää pienen vauvan kanssa. Yksi suurimmista liittyy nukkumisjärjestelyihin eli siihen, miten ja missä meidän vauva tulee (etenkin nyt alussa) nukkumaan. Aivan aluksi pitäisi päättää, nukkuuko vauva omassa sängyssään vai perhepedissä. Minusta ajatus perhepedistä ja vieressä tuhisevasta vauvasta on suloinen, mutta myös jännittävä. Kieltämättä pelkään, että satuttaisin vauvaa vahingossa nukkuessani esimerkiksi kierähtämällä tämän päälle - vaikka kuulemma moiseen ei pitäisi olla niin kovin suurta riskiäkään. Yösyötötkin sujuisivat tietysti helpommin, kun ei tarvitsisi nostella vauvaa edes takaisin omasta sängystään. Pystyn helposti löytämään perhepedistä paljon hyviä seikkoja, mutta siltikään en ole tästä vaihtoehdosta täysin vakuuttunut. Jotenkin ne omat huolenaiheet tuntuvat vielä paljon painavimmilta kuin kaikki ne positiiviset puolet!

Vauvalle meillä on valmiina kaksi sänkyä: pinnasänky ja kehto. Jos päädymme siihen, että vauva nukkuisi ainakin suurimmaksi osaksi yöt omassa sängyssään, niin tietysti sänky sijoitetaan makuuhuoneeseemme mahdollisimman lähelle meidän vanhempien sänkyä. Pinnasänkynä meillä on Ikean Gulliver-sänky, joka on siitä kätevä, että sen pohjan saa kahdelle eri korkeudelle ja lisäksi toisen laidan kokonaan pois. Jos nimittäin ajatus perhepedistä jännittää, niin pinnasängyn ilman toista laitaa voisi myös liittää "sivuvaunuksi" meidän sänkyymme. Silloin vauva voisi tavallaan nukkua omassa sängyssään, mutta kuitenkin lähellä meitä. Pikkuiselle olen ajatellut myös hankkivani Love To Swadde Up - kapalopussin, jotta minun ei tarvitsisi huolehtia kaiken muun lisäksi niin paljon vielä sitäkin, että mitä jos vauva nukkuessaan tukehtuu peittoonsa... Toivon todellakin, että en oikeasti tule olemaan vauvan synnyttyä näin vainoharhainen kaiken suhteen kuin nyt raskaana ollessani olen!


Ja sitten on vielä tämä kehto, jonka käsistään taitava isoisäni on aikoinaan tehnyt, ja joka nyt kulkee perintönä suvussa vauvalta toiselle. Kehto on paitsi kaunis, myös erittäin tukeva, joten kaatumisen vaaraa ei siinä ole. Kuitenkin sitä saa mukavasti keinuteltua puolelta toiselle, mikä luultavasti rauhoittaa vauvaa. Pinnasänkyä matalammasta kehdosta voisi myös olla helpompaa nostella vauvaa öisin viereen syömään, kun vauvan sänky joka tapauksessa tulisi olemaan oman sänkymme vieressä. Varsinaisesti ei siis tarvitsisi erikseen nousta jalkeille nostaakseen vauva sängystään. Lisäksi kehdossa vauva olisi myös helpommin näkyvillä. Jotenkin kehto ensisänkynä tuntuu pinnasänkyä kivemmalta vaihtoehdolta, sillä myös kokonsa puolesta vauvalla varmaankin olisi siellä hieman turvallisempi olo. Kehtohan ei toki ole kovin pitkäaikainen nukkumapaikka vauvalle, mutta kyllä siinä ainakin jokunen kuukausi menee. Toisaalta kehto on niin kaunis, että pitäisin sen mielelläni ihan vain olohuoneessa näkyvillä ja vauva voisi siinä nukkua päiväuniaan, mutta yöt sitten nukuttaisiin pinnasängyssä.


Tämä nukkumisjärjestely-kysymys on kyllä sellainen asia, mistä ei ihan hirveästi viitsi edes julkisesti blogiinsa kirjoittaa, sillä todennäköisesti kaikki tulee kuitenkin menemään aivan päinvastoin kuin mitä ensin suunnittelee! Tuskinpa me mitään varsinaista päätöstä nukkumisen suhteen teemmekään etukäteen, vaan katsotaan sitten kun vauva on tullut kotiin, että mikä meillä toimii parhaiten. Minkälaisia nukkumisjärjestelyjä teillä on ollut vastasyntyneidenne kanssa? Plussat ja miinukset kehiin!

xoxo Nelli

12 kommenttia

 1. Ootko kuullut sellaisesta ekojen kuukausien nukkumista helpottavasta jutusta kun babynest? (http://babynest.se) Se on täällä ruotsissa todella suosittu ja monen mielestä ihan måste nukkuma-alusta, vai miksiköhän sitä kutsuisi. Meiltä löytyy kanssa yksi odottamassa pojan syntymää.
  Siinä makaavan vauvan on kotoisan ahdas ja turvallinen olo nukkua, nukkuva vauva on helppo siirtää, siinä vauvan on turvallisempi nukkua vanhempien sängyssä jne.. Kuulemma helppo ommella itsekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aiemmin kuullut, mutta kiitos vinkistä, otan selvää :) Kuulostaa ainakin hyvältä!

   Poista
 2. Heeei, katos vain, mäkin päädyin pitkästä aikaa sun blogiin! :) Kiva lukea sun kuulumisia, vaikka Instagramissa tietysti oon vähän stalkannutkin.. :D Onnea viimeisille metreille odotukseen! <3

  VastaaPoista
 3. Eihän se haittaa vaikka asiat meneekin eri lailla miten olet kirjoittanut ja ajatellut, sellaista se välillä on :) Muista, ettei teidän tarvitse päättää mitään etukäteen, luottakaa siihen että asiat menevät niin kun pitää sitten kun vauva tulee. Tunnet sitten itse haluatko nukuttaa vauvaa perhepedissä vaiko omassa sängyssä :)

  Meillä tyttö nukkui päivisin äitiyspakkauksen laatikossa, tykkäsin siitä koska pelkäsin vähän että meidän koira olisi mennyt vauvan päälle tai liian lähelle yms. laatikossa vauva oli turvassa ja nukkui siellä makoisasti varmasti pari ensimmäistä kuukauttaan ennen kuin kävi pieneksi. En muista enää tarkkaan :P

  Yöt vauva nukkui sitten pinnasängyssä siten, että laita oli laskettu alas ja pinnasänky oli kiinni minun puolella sängyssä. Näin olimme ihan vierekkäin, mutta tytsy tottui alusta alkaen nukkumaan omaan sänkyynsä. Tällä tavoin menimme n. 8kk ikään, kunnes nostin laidan ylös kun alkoi neiti olla niin liikkuvainen yöllä. Samalla sänky siirrettiin seinän viereen eli noin metrin päähän minusta :D Ja näin mentiin sitten 11kk ikään, jolloin tyttö siirtyi omaan huoneeseensa. Tosin aika usein kun tyttö oli rinnalla aamuyöllä niin jätin hänet loppuyöksi kainalooni nukkumaan :) En jotenkin raaskinut nostaa häntä siitä vierestä omaan sänkyynsä ja välillä kyllä nukahdin itsekin kesken syötön :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, totta :) On kiva pohtia ja suunnitella vähän etukäteen, mutta vaikeahan sitä näin ensikertalaisena on tietää mikä tulee sitten parhaiten meillä toimimaan!

   Toi teidän ratkaisu pinnasängystä alaslasketun laidan kanssa kuulostaa mun mielestä tällä hetkellä hyvältä vaihtoehdolta, mutta saa nähdä! ^_^

   Poista
 4. Tuo kehto on kyllä todellinen aarre. <3

  Muakin hirvitti S:n kohdalla ajatuskin perhepedistä, eikä sellaisessa nukuttukaan kuin päiväunia. P:n ollessa vauva olin sitten vaan niin totaalisen poikki, etten herännyt kunnolla kun vauva oli syönyt, ja perhepetiin vaan ajauduttiin. :D Älä siis vielä mieti liikaa tätäkään. Aika näyttää haluatko laittaa vauvaa siihen metrinkään päähän itsestäsi, vai onko kaikille jopa parempi nukkua jos olette vähän kauempana toisistanne. :) Kuuntele sitä vaistoasi ja yritä olla liikaa miettimättä että pitääkö joku sua huonona äitinä jos teet näin tai näin. ;) Haleja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Tuskin kehtoa olisi muuten tullut hankittua, niin ihana kun on tällainen sukuperintö ♥

   Kiitos kommentista :*

   Poista
 5. Meidän poika nukkui alusta saakka pinnasängyssä, kävi vaan aina syömässä vieressä :) En jotenkin uskaltanut nukkua pojan kanssa, joten oma sänky oli meillä paras vaihtoehto. Ja varsinkin kun meillä yösyötöt oli heti alkuun 3 kertaa yössä, jos olisi ollut tiheämmin niin voi olla että poika olisi jäänyt viereen.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mäkin ihan alkuun mietin ja voi olla että tähän ratkaisuun päädytäänkin. :) Mutta täytyy katsoa sitten kun vauva on tullut kotiin, että miká tuntuu parhaalta vaihtoehdolta meille!

   Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.