Mistä mammakavereita?

Toiset odottajat ovat siitä onnellisessa asemassa, että lisääntyminen kaveripiirissä on jo alkanut, ja kutsuja häihin tai babyshowereihin tipahtaa postiluukusta tämän tästä. Kuulemma joillakin käy vielä niinkin hyvä tuuri, että raskaustesti näyttää plussaa lähes samaan aikaan parhaan ystävän tai siskon kanssa. Odotusaika on varmasti tuplasti jännittävämpää kun sen saa jakaa jonkun niin läheisen ihmisen kanssa.
Sitten on meitä, kaveriporukan ensimmäisiä. Minun lähipiirissäni ei paljon vauvoja ole näkynyt. Suurin osa parhaista ystävistäni on sinkkuja tai vaikka seurustelisivatkin, niin ei perheenlisäystä useimmilla ole ihan heti suunnitelmissa. Ainoastaan yhdellä hyvällä ystävälläni on kolmevuotias lapsi. Välillä raskausaika onkin tuntunut vähän yksinäiseltä. Tietysti kaikki ystäväni ovat onnellisia puolestani, jaksavat hyvin kuunnella vauvajuttujani ja odottavat jo innolla toukan syntymää. En koe, että minua olisi mitenkään hylätty sen vuoksi, että maha kasvaa ja edessä on suuri elämänmuutos. Kai ystävyyssuhteetkin väistämättä jollain tapaa tulevat muuttumaan, ainakin hetkellisesti, mutta en ole siitä kamalan huolissani. Uskon, että ystäväni kyllä pysyvät läsnä elämässäni, ja minullekin on tärkeää, ettei statukseni muutu tässä nyt vain äidiksi, vaan olen edelleen myös se sama ystävä niin kuin ennenkin. On myös tärkeää, että elämässä on yhä niitä samoja tyyppejä, joiden kanssa voi olla täysin oma itsensä ja jutella muustakin kuin vaipanvaihdoista ja yöheräilyistä. Ei haittaa, vaikka elämäntilanteet ovatkin erilaisia, kun kuitenkin ymmärretään, tuetaan ja tsempataan toisiamme. 
Silti välillä olisi ihanaa, jos elämässä olisi myös niitä mammakavereita. Niitä, jotka ymmärtävät miltä tuntuu huolestua siitä, kun masuasukilla on hiljaisempi päivä potkujen suhteen. Jotka jaksavat ihastella kanssasi niitä maailman suloisimpia potkuhousuja joita ei vain voinut jättää ostamatta. Joiden kanssa voi päättää alkaa harrastaa vauvasirkusta tai lähteä katsomaan elokuvaa vauvakinoon keskellä päivää. Lykkiä yhdessä rattaita ja vauvojen kasvaessa istua siellä hiekkalaatikon reunalla. Kaikkea sellaista. Ymmärtää, tukea ja tsempata sitten ihan toisella tavalla.
Mutta mistä niitä mammakavereita sitten oikein löytää? Ajattelin, ettei se varmaankaan olisi kovin vaikeaa. Kun ilmoittauduin mukaan raskausjoogaan ajattelin, että siellä varmasti tutustuu toisiin odottajiin. Tunnin aikana ei kuitenkaan tietenkään voi jutella ja useimmiten tunnin jälkeen kaikilla on jo kiire omiin suuntiinsa. Olen liittynyt vauvapalstalla kesäkuisten ryhmään, mutta siellä jutustelu on lähinnä virtuaalista vertaistukea. Sama pätee facebookin diabeetikkoäitien ryhmään.
Hetki sitten löysin toisen facebook-ryhmän, joka on tarkoitettu Tampereen seudulla asuville äideille. Päätin liittyä, kun muuttoonkin on jäljellä enää pieni hetki. Uskaltauduin kirjoittamaan ryhmän seinälle perinteisen "seuranhakuilmoituksen", vaikka se aluksi tuntui jotenkin hassulta, ehkä vähän vaikealtakin. Mutta tällaista kai tämä nykyaika on - mietin, että pitäisi kyllä olla joku mammatinder! Viestin kirjoittaminen jännitti, mutta sainkin alle vuorokaudessa jo tosi monta vastausta toisilta odottajilta ja äideiltä. Aika moni tuntui olevan samassa tilanteessa kuin minä - äitikavereita vailla. Sain myös kivoja vinkkejä erilaisista kerhoista ja vauvakahviloista, joihin aion myös ehdottomasti tutustua tarkemmin kun baby on syntynyt. Muutto "uuteen" kaupunkiin on muutenkin jännittävää, mutta isoin pelkoni on se, että tuntisin itseni hirveän yksinäiseksi koko äitiyslomani ajan. Vauvan kanssa varmasti riittää kyllä puuhaa, mutta kuitenkin sitä tarvitsee myös aikuista seuraa.
Onko tuttu tilanne muille ja mistä te olette löytäneet mammakavereita? Perinteisesti leikkipuistoista vai netin avustuksella? Vai onko sillä edes väliä, että olisi myös samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ystäviä?
xoxo Nelli

13 kommenttia

 1. Uskoisin, että Tampereen suunnalla on kyllä kaikenlaisia vauvaryhmiä ja perhekerhoja, ja vaikkapa muskariin ja äiti+vauva jumppaankin voi mennä etsimään ystäviä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, luulis että Tampereen kokoisessa kaupungissa olisi ihan hyvä tarjonta vauva-aktiviteettien suhteen. Eiköhän niitä tuttavia ja toivottavasti ystäviäkin löydy sitten niistä. Olisi vain kiva jos olisi niitä äitikavereita jo raskausaikana :)

   Poista
 2. Heippa! Mulla on ihan sama tilanne! Ollaan muutettu vajaa parisen vuotta sitten tälle nykyiselle kotipaikkakunnallemme, jossa asuu kyllä mieheni vanhemmat ja muutamat miehen kaverit, mutta kaikki omat kaverit jäi 800 km päähän. Täällä olen saanut muutamia kavereita, mutta eivät ole samassa elämäntilanteessa. Yhden äitikaverin tapasin juurikin yhdellä äitiysjumppakurssilla. Vitsi, meillä kyllä on niin samanlaisia ajatuksia, että jos asuttaisiin samalla paikkakunnalla meistä voisi tulla hyvät mammakaverit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ikävää jos muuton myötä vanhat kaverit jää kauas :/ Mutta toivottavasti niitä mammakavereita löytyy vielä sieltä uudeltakin paikkakunnalta! Harmi tosiaan, jos meilläkin välimatkaa on paljon, mutta mulle voit toki aina laittaa vaikka sähköpostia jos ainakin virtuaalinen mammakaveri kelpaa :)

   Poista
  2. Kelpaa ehdottomasti, kiitos! Ja oikeestaan olen Tampereelta kotoisin ja käyn siellä välillä, eli joskus vois ehkä jopa nähdäkin vaikka kahville! :)

   Poista
  3. Kiva juttu! Laita ihmeessä mulle postia kun ehdit :)

   Poista
 3. Täällä on ainakin seurakunnalla avoimia kerhoja joissa mekin ollaan käyty ja tutustuttu uusiin äiteihin ja lapsiin :) Lisäksi kuulun pariinkin eri mammaryhmään facebookissa ja olen alkanut pihalla/puistossa höpötellä naapurille jonka huomasin olevan raskaana :) Rohkeasti siis vaan kokeilemaan ja juttelemaan! Meillä on myös ryhmä Tamperelaisille bloggaaja äideille, siellä on ollut aika hiljaista nyt, mutta jos olet kiinnostunut? :) Tuo on suljettu ryhmä, mutta My Miracle X girl -blogin Evelle kun laittaa spostia niin pääsee mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja facebook-vinkistä! Jotain kerhoja voisi kyllä myös etsiä - tosin voikohan/viitsiikö noihin seurakunnan pitämiin mennä jos ei kuulu kirkkoon? Varmaan Tampereelta löytyy kaikenlaista toimintaa, pitää vain ottaa selvää!

   Poista
  2. Heii hauskaa että Eve laittoi alle tietonsa :) Hih. Kyllä srk kerhossa on mammoja jotka ei kuuku kirkkoon. Avoimessa ei ainakaan koskaan oo kysytty edes nimiä ylös, sinne saa mennä tai olla menemättä ihan kuinka itse tykkää :)

   Poista
  3. Heii hauskaa että Eve laittoi alle tietonsa :) Hih. Kyllä srk kerhossa on mammoja jotka ei kuuku kirkkoon. Avoimessa ei ainakaan koskaan oo kysytty edes nimiä ylös, sinne saa mennä tai olla menemättä ihan kuinka itse tykkää :)

   Poista
  4. Okei, hyvä tietää! Mietin että katsooko ne pahalla jos ei ole seurakunnan jäsen, mutta kiva jos kaikki on tervetulleita :) Ja Evelle laitoinkin eilen sähköpostia!

   Poista
 4. Tulikohan mun kommentti perille :) Mutta noh siis, haluatko tulla mukaan face ryhmään? Laittele mulle sähkäriä myyfirstbaby@gmail.com niin jatketaan sähkärin puolella :) Me kaivataan lisää mammoja ryhmään :)

  VastaaPoista

© Kochanie • Theme by Maira G.