Vauvakirja

Vauvakirja on ihana muisto paitsi vanhemmille, myös erityisesti lapselle itselleen sitten kun hän on hieman isompi. Kirjaan voi merkitä ylös vauva-ajan merkittäviä ja hauskoja tapahtumia, liimata kuvia ja palata uudestaan moniin sellaisiin hetkiin, jotka ovat tärkeitä mutta saattaisivat helposti muuten unohtua. Olen itsekin selaillut omaa, vaaleanpunaista vauvakirjaani satoja kertoja, on hauska lueskella minkälaisia mietteitä omat vanhemmat ovat minun vauva-ajoista kirjaan kirjoitelleet. Siksipä vauvakirjan hankkiminen myös meidän babylle oli ihan itsestäänselvä juttu, ja myös yksi niitä ensimmäisiä hankintoja, joita vauvaa varten tein. 

Sen oikean vauvakirjan löytäminen tuntui vaikealta, kun valinnanvaraa kirjoissa on niin paljon. Kirjan visuaalinen ulkonäkö oli toki tärkeä kriteeri - sen tulisi olla kaunis ja selkeä, ja samalla sellainen joka sopisi sekä tytölle että pojalle, koska sukupuolta emme vielä kirjan ostovaiheessa tienneet. Ja vaikka olisimme tienneetkin, niin halusin mieluummin neutraalin kirjan, enkä mitään perus vaaleansinistä. Sisällön suhteen toivoin kirjassa olevan monipuolisia ja hauskoja kysymyksiä vauvan kehitykseen (ja myös odotusaikaan) liittyen, tilaa liimata valokuvia sekä mahdollisuus kirjoittaa tekstiä myös vapaasti, ei siis pelkästään valmiisiin kysymyksiin lyhyesti vastaamista. Sopivaa yksilöä etsiessäni tykästyin erityisesti näihin vauvakirjoihin: Kulta pieni, Arvaa millainen olin kun olin pieni, Poukaman puput sekä Muumilaakson vauvakirja. Netissä täytettävä KiDMEMO, jonka valmiina voi tilata myös oikeaksi kovakantiseksi kirjaksi, olisi varmaan kätevä, mutta itse olen kuitenkin vielä sen verran vanhanaikainen, että haluan ehdottomasti täyttää vauvakirjan käsin. Mielestäni kirja tuntuu paljon persoonallisemmalta silloin.

Lopuksi eteen tuli kuitenkin taas se yksi kysymys, jota kaksikulttuurisessa perheessä joutuu aina miettimään - nimittäin kieli. Olin aluksi katsellut ainoastaan suomenkielisiä vauvakirjoja, sillä niitähän nyt kaupat ovat pullollaan, mutta olisiko se sitten kuitenkaan reilua Kamilia kohtaan? Vaikka tiesin kyllä, että minä sitä kirjaa tulisin enimmäkseen täyttämään ja Kamilkin jo osaa suomea aika paljon, niin silti tuntui, että englanninkielinen kirja olisi meidän tapauksessamme kivoin vaihtoehto. Vaikka aiomme kotona puhua vauvalle suomea ja puolaa, niin uskon että muksu tulee oppimaan englanninkin melko varhain, joten tuskinpa se on mitenkään huonompi asia, jos vauvakirja on englanniksi. 

Mihin vauvakirjaan täällä sitten lopulta päädyttiin?


Löysin tämän yksinkertaisesti Baby book - nimeä kantavan vauvakirjan Korjaamon kirjakaupasta. Tykästyin tosi paljon kirjan ulkoasuun, kansi on ihana ja kirjan sivujen kuvitus simppeliä mutta sitäkin suloisempaa. Kirjan mukana tuli lisäksi tarroja, joilla voi sulostuttaa sivuja vielä entisestään. Kirjan hinta oli muistaakseni jotain kahdenkympin luokkaa.
Kirja on jaettu eri osioihin, joita ovat odotusaika, vauvan syntymä, "vauvan ensimmäiset", elämää vauvan kanssa sekä vauvan ensimmäinen vuosi. Kirjassa on erityisen paljon tilaa valokuvien liimaamiselle, mutta omien tekstien kirjoittamiselle jäin kaipaamaan hieman enemmän lisätilaa. Sen suhteen täytyy sitten varmaan käyttää luovuutta, ja asetella valokuvat niin, että niille varatuille sivuille mahtuu myös runoilemaan omiaan. Kirjan lopussa on myös vielä tasku, johon voi tallettaa vaikkapa lapsen ensimmäisiä piirustuksia ja muita aarteita. Kirjan pituus tuntuu aika sopivalta, sivuja on 72 ja se tosiaan keskittyy vain vauvan ensimmäiseen vuoteen. Toisaalta olisi kiva täytellä kirjaa vielä taaperoiässäkin, mutta olen törmännyt myös kirjoihin joita täytetään 18-vuotiaaksi asti ja se olisi kyllä jo aivan liikaa! Aika näyttää, oliko pelkkään ensimmäiseen vauvavuoteen keskittyvä kirja sopiva, vai jäänkö kovasti kaipaamaan pidempiaikaista täyttämistä. Näillä nyt kuitenkin mennään!
Loppujen lopuksi olen erittäin tyytyväinen tähän kirjaan enkä malta odottaa, että aloitetaan sen täyttäminen! Sivut ovat siis vielä toistaiseksi pysyneet tyhjinä, mutta ajattelin että tämä sairausloma tai ainakin viimeistään pian alkavat kesä- ja mammalomani ovatkin sitten hyvää aikaa vauvakirjan parissa puuhailuun. Kirjasta löytyykin onneksi ihan mukavasti täytettävää myös odotusajalle, joten sitä voi alkaa kirjoittelemaan jo ennen babyn tuloa.

xoxo Nelli

2 kommenttia

  1. Ihana! Apua, pitäisi vissiin täyttää pojan vauvakirjaa ennen kuin kaikki unohtuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh joo, nyt äkkiä sitten täyttelemään! :)

      Poista

© Kochanie • Theme by Maira G.